Το εναλλακτικό σχέδιο της Ελλάδας, αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου. επιμένοντας στην πληρωμή με ρούβλια

Αν και, όπως ήδη έγραψε το economico.gr, η Ρωσία μοιάζει να κάνει βήμα πίσω στην απαίτησή της για πληρωμή σε ρούβλια των εξαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Αθήνα ήδη προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Έτσι, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα εξέτασε όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια για τον ομαλό ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, σε περίπτωση που η Ρωσία σκληρύνει τη στάση της και τελικά διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο στις «μη φιλικές χώρες», αν αυτές δεν πληρώσουν σε ρούβλια.

Το Plan B

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

● Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

● Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

● Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

● Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

● Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Υψηλή η εξάρτηση από τη Ρωσία

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει υψηλό δείκτη εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας, ο οποίος το 2020 ανερχόταν στο 81,4% έναντι 57,5% στην ΕΕ, καθώς είναι αναγκασμένη να καλύπτει με εισαγωγές το σύνολο των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ η εξάρτησή της από εισαγωγές στερεών ορυκτών καυσίμων και ΑΠΕ είναι πολύ μικρή (8,3% και 3,5%, αντίστοιχα).

Η Ελλάδα ήταν επίσης περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούσαν στο 46,5% της διαθέσιμης ενέργειας το 2020 έναντι 24,4% στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή