Η «αρχή της αναλογικότητας» το κλειδί για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην ΕΕ

Το ενδεχόμενο να μην επιτρέψει η ΕΕ την είσοδο σε τουρίστες από ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία, μεταξύ άλλων κρατών, όταν ξανανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης εξετάζουν στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για την επικείμενη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω πανδημίας την 1η Ιουλίου και σύμφωνα με το Politico, χθες Ευρωπαίοι διπλωμάτες συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών σχέδια, βάσει των οποίων μόνον ένας μικρός αριθμός χωρών θα περιληφθεί στον κατάλογο εκείνων που θεωρούνται ασφαλείς ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι πτήσεις με την ΕΕ. Κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει αίσθηση ασφάλειας αλλά μπορεί να προκαλέσει ένταση ή ακόμη και ρήξη με τους εταίρους της ΕΕ.

Προ ολίγων εβδομάδων, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον επεσήμανε ότι ο κατάλογος των χωρών που επιτρέπουν την είσοδο σε επισκέπτες θα βασίζεται σε τρία κριτήρια:

  • οι χώρες θα πρέπει να έχουν θέσει την Covid-19 υπό τον ίδιο τουλάχιστον έλεγχο με τον μέσο όρο της ΕΕ,
  • να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών
  • να είναι επίσης πρόθυμες να δεχθούν επισκέπτες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Politico, η συζήτηση των Ευρωπαίων διπλωματούχων θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή, περιλαμβάνοντας υπ’ όψιν ως ένα από τα κριτήρια τη λεγόμενη «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή τα μέτρα που έλαβαν αντιστοίχως άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ με την Ευρώπη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπλόκο στα ταξίδια Αμερικανών στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον.

Σε προχθεσινό του δημοσίευμα οι New York Times έκαναν λόγο για πιθανό «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Αμερικανούς ταξιδιώτες επικαλούμενοι προσχέδια καταλόγων της Ένωσης σχετικά με τους επισκέπτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί σε ευρωπαϊκά εδάφη. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τα περισσότερα κρούσματα και θύματα κοροναϊού παγκοσμίως και καταγράφουν αύξηση μολύνσεων, θα βρεθούν στην ίδια κατηγορία με την Βραζιλία (στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ σε κρούσματα και θύματα) και τη Ρωσία.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Εργαζόμαστε για να βρούμε τον σωστό τρόπο να το κάνουμε αυτό, την κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε, τις σωστές τακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τα δημοσιεύματα. «Σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είμαι πολύ σίγουρος πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το βρούμε, όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιοχών του κόσμου», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι σημείωσε την Τρίτη πως παρατηρεί μια ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Σημειωτέον, ότι τον Μάρτιο, όταν τα κρούσματα αυξάνονταν στην Ευρώπη, ο Τραμπ απαγόρευσε στους περισσότερους πολίτες της Ε.Ε. να εισέλθουν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία, εξοργίζοντας Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε αλλοδαπού είχε επισκεφθεί σε κοντινό χρονικό διάστημα την Κίνα, όπου η επιδημία άρχισε στα τέλη του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Politico, δύο προκαταρκτικές λίστες περιελάμβαναν περίπου 50 χώρες από τις οποίες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν τουρίστες στην Ευρώπη, αλλά ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να μειώσουν τον αριθμό αυτό σε 10 με 15 και οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται σε καμία από τις λίστες αυτές, καθώς τα κρούσματα εκεί άγγιξαν ξανά επίπεδα ρεκόρ.

Από τις προτεινόμενες λίστες εξαιρούνται χώρες όπως η Βραζιλία και η Βόρεια Μακεδονία, ενώ περιλαμβάνονται η Κίνα, η Αυστραλία και το Μαρόκο. Υπό εξέταση -μολονότι έχουν υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε σχέση με την ΕΕ- είναι ο Καναδάς, η Τουρκία και η Αίγυπτος, λόγω των οικονομικών και πολιτικών δεσμών τους με την Ευρώπη.

Καμία δημοσίευση για προβολή