Το επενδυτικό κενό και πως θα καλυφθεί: τι λένε ΣΕΒ, ΤτΕ, Θεσμοί και κυβέρνηση

Eurobank: Ποιά θα είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022

To θέμα: To μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης και της χαμηλής διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Το ζήτημα τέθηκε τόσο στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και στο Συνέδριο του ΣΕΒ.

Οι σημερινές συνθήκες: Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, πάσχει από ένδεια επενδύσεων, που, αν δεν αντιστραφεί, θα είναι δύσκολο να αυξηθεί η παραγωγικότητα, η απασχόληση και τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και έτσι να στηριχθεί η εγχώρια ζήτηση, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την πρόβλεψη περί ανάπτυξης άνω του 2% φέτος. (Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε πάγια με εποχική διόρθωση αυξήθηκαν στο εννεάμηνο του 2019 κατά +1%, ενώ είχαν μειωθεί κατά -6,2% στο εννεάμηνο του 2018 και κατά -12,2% σε όλο το 2018).

Τι πιστεύει η Τράπεζα της Ελλάδος: Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά την προσεχή διετία. Στην αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να συμβάλουν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση της δημόσιας επενδυτικής δαπάνης, η επίσπευση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (fast track) και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη ψήφιση του επενδυτικού νόμου και οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2020, αναμένεται ότι θα συντείνουν στη χρηματοδότηση νέων παραγωγικών επενδύσεων.

Τι λένε οι Θεσμοί: Στην 4η Έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελληνικής Οικονομίας που συζητήθηκε στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει την ταχεία πρόοδο που σημειώνεται από την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και των επενδύσεων, καθώς και για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με παράλληλη διαφύλαξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τι λέει η κυβέρνηση: “Μειώνουμε φόρους, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα μειώσουμε το 2020 την επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία, ξεκινώντας με την εισφορά αλληλεγγύης και την πρώτη φάση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Βοηθούμε και στη ρευστότητα κάνοντας παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, όπως το πρόγραμμα «Ηρακλής» και αξιοποιώντας καλύτερα τους πόρους του υφιστάμενου ΕΣΠΑ και τους καινούργιους προγραμματικής περιόδου”

Τι πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις: Ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Συνέδριο του ΣΕΒ τις επιχειρήσεις “να μεγαλώσουν και αν δεν μπορούν να μεγαλώσουν μόνες τους πρέπει να μεγαλώσουν με συγχωνεύσεις. Είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό, είπε. Ο μετασχηματισμός χρειάζεται ανθρώπους και εξειδικευμένο προσωπικό που κοστίζει σε μία επιχείρηση είναι όμως μία επένδυση που πρέπει να γίνει. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από μία άλλη κουλτούρα για το πώς θα προσαρμοστείτε σε αυτά τα δεδομένα. Σίγουρα θα δώσουμε πρόσθετα φορολογικά κίνητρα. Μπορούμε να δούμε το ζήτημα των υπεραποσβέσεων με μία πιο τολμηρή θεώρηση”.

Τι λένε οι αναλυτές: Θετικές οι πρώτες κινήσεις, αλλά: “δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί ένα συνολικό και συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης”. Και προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, μετά τα πρώτα μέτρα (κυρίως μείωση φόρων, βελτιώσεις στην αγορά εργασίας) που έλαβε, αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία, σεβόμενη τις υποσχέσεις της.

(Για την αντιγραφή θέσεων και δηλώσεων: Θοδωρής Καλούδης)

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή