Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που καθιστά την Ελλάδα κυρίαρχη σε αέρα και θάλασσα. Η σημασία των 18 Rafale και των 4 φρεγατών

εξοπλιστικό πρόγραμμα φρεγάτες Rafale

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την απόκτηση 18 υπερσύγχρονων Γαλλικών μαχητικών Rafale  – 6 καινούργιων και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένων – αλλά και 4 νέων φρεγατών με αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες αλλάζουν άρδην προς όφελός μας την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Και αυτό, διότι κατά κοινή εκτίμηση στρατιωτικών αναλυτών, με τα νέα αυτά αεροπλάνα και πλοία, τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και το Ναυτικό, περνούν στη νέα εποχή.

Γιατί είναι αναγκαίο εδώ και τώρα το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των επόμενων πολλών ετών ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μία περίοδο που η γειτονική Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση της απόκτησης μιας Μοίρας 18 μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale είναι καθοριστική για τη διατήρηση του πλεονεκτήματος  στο Αιγαίο. Πολύ περισσότερο, όταν οι πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να ενδιαφέρεται για την απόκτηση έξι μαχητικών στην πιο σύγχρονη έκδοσή τους,  τα RafaleF-3R.

Πρόκειται για ασυναγώνιστα μαχητικά, τα οποία θα  αντικαταστήσουν τα Mirage 2000 της 332 Μοίρας ‘’Γεράκια’’ και μαζί με τα Mirage2000-5 της 331 Μοίρας ‘’Θησέας’’ θα αποτελούν έναν κρίσιμο πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα της χώρας.

Τα μαχητικά αναμένονται εντός του 2021 στην Ελλάδα.

Τί θα γίνει με τις 4 φρεγάτες

Πιο πολύπλοκο δείχνει αυτή την ώρα το ζήτημα της απόκτησης 4 νέων φρεγατών όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Το Πολεμικό Ναυτικό  έχει άμεση ανάγκη από πλοία τα οποία σταδιακά θα κληθούν να αντικαταστήσουν τις φρεγάτες S των 40 και επιπλέον χρόνων υπηρεσίας.

Ως εκ τούτου, την επιλογή της χώρας από την οποία θα προμηθευτούμε τις φρεγάτες θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν η δυνατότητα να προσφέρει άμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό πλοία ενδιάμεσης λύσης μέχρι να αποκτηθούν τα καινούργια καράβια για τις ανάγκες του Στόλου.

Και αυτό, διότι η αγορά 4 φρεγατών θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για να υλοποιηθεί.

Ήδη πέρα από τη Γαλλική πρόταση για τις Belhara φαίνεται ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τουλάχιστον δύο ακόμη χώρες, οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή