Το Ευρωκοινοβούλιο ανατρέπει τα δεδομένα λειτουργίας των YouTube, Facebook και Google

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ρύθμιση, που δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη αλλά ανοίγει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περί αποζημιώσεων από το YouTube, το Facebook αλλά και τους ιστότοπους που αναπαραγάγουν ειδησεογραφία.

Μπορεί το τελικό κείμενο να μην έχει καμία σχέση με αυτό που εγκρίθηκε, το οποίο είναι πολύ αποδυναμωμένο, προβλέπει όμως ότι οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας πρέπει να αποζημιώνουν δημοσιογράφους και καλλιτέχνες όταν χρησιμοποιούν τα έργα τους.

Συγκεκριμένα πολλές από τις τροποποιήσεις «αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι καλλιτέχνες -κυρίως μουσικοί, ερμηνευτές και σεναριογράφοι- εκδότες και δημοσιογράφοι, θα αποζημιώνονται για τα έργα τους όταν αυτά χρησιμοποιούνται από πλατφόρμες όπως το YouTube ή το Facebook, καθώς και ιστότοπους που αναπαράγουν ειδησεογραφία («news aggregators»), όπως οι Ειδήσεις Google».

Σύμφωνα με αυτήν, οι μηχανές αναζήτησης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα οφείλουν πλέον να καταβάλουν αντίτιμο όχι μόνο στην περίπτωση που αναδημοσιεύουν ένα άρθρο, αλλά ακόμα και μερικές μόνο λέξεις. Σκοπός είναι να πληρώνονται στον ψηφιακό κόσμο δίκαια για τα πνευματικά δικαιώματα οι δημιουργοί ενός περιεχομένου, είτε αυτό αφορά μουσική, ταινίες ή απλά ειδήσεις.

Ουσιαστικά στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο να υποχρεωθούν οι κολοσσοί του Διαδικτύου (Google, YouTube κ.α.) να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή