Το «Φόρουμ Φιλίας και τα μηνύματα προς την Αγκυρα

Ν. Δένδιας: Μας ενώνει η καταδίκη παράνομων πράξεων που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια

Νίκος Δένδιας

Mηνύματα στην Αγκυρα, αλλά και στίγμα νέων ισχυρών συμμαχιών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση του “Φόρουμ Φιλίας” που έγινε σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε την φιλοδοξία της Ελλάδας να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, και επεσήμανε: «Αυτό που μας ενώνει όλους είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων, η καταδίκη παράλογων πράξεων, που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια».

“Να δημιουργήσουμε ανάχωμα στις απειλές”

«Σκοπός μας», δήλωσε, «είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, για την εμπέδωση της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή το βασικό συστατικό που χρειάζεται είναι η ειρήνη, η οποία «απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό».

«Δυστυχώς, η ειρήνη στην περιοχή μας απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται μάλιστα όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό. Για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων αλλά και παράλογων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας, καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών, υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες, υποθάλπτουν την τρομοκρατία, αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών προς αυτές κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

Το «Φόρουμ Φιλίας» από την άλλη πλευρά, ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποτελεί το υπόβαθρο για τη δημιουργία συνεργειών σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η πολιτική προστασία, ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών. «Με τη συνάντησή μας σήμερα βάζουμε ένα επιπλέον θεμέλιο για την εμπέδωση της φιλίας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο».

“Μας ενώνει το Διεθνές Δίκαιο”

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε, δε, ότι όλες τις συμμετέχουσες χώρες τις συνδέουν κοινές αρχές, που δεν είναι άλλες από αυτές που περιλαμβάνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την καλή γειτονία, την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι χώρες σήμερα εδώ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία ως γνωστόν αποτελεί και εθιμικό δίκαιο. Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω: δεν σκοπεύουμε στη δημιουργία αμυντικής συμμαχίας. Το Φόρουμ δε στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Τείνουμε χείρα φιλίας προς όλες τις κατευθύνσεις μηδενός εξαιρουμένου, με μόνο μία βασική προϋπόθεση: το σεβασμό του Δικαίου και των βασικών αρχών της διεθνούς συμπεριφοράς», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το «Φόρουμ Φιλίας» αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι χώρες μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις για κοινές προκλήσεις, όπως παραδείγματος χάριν η αντιμετώπιση της πανδημίας που δε γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε ηπείρους. Συζητήθηκαν ακόμη και άλλα ζητήματα, όπως η Λιβύη και η Συρία, ενώ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακής συνεργασίας που συνδέει το Μασρέκ με την Ευρώπη.

Τέλος, ο κ. Δένδιας χαιρέτησε «το θάρρος, το όραμα και τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή. Σπάμε το φαύλο κύκλο που διαρκεί χρόνια. Προσπαθούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους ειρήνης και συνεργασίας».

Το “Φόρουμ Φιλίας” και η συγκυρία

Το «Φόρουμ Φιλίας» είναι μία ακόμη πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας για τη διεύρυνση του συμμαχικού μετώπου στην ευρύτερη περιοχή, η οποία εξελίσσεται σε μία στιγμή, κατά την οποία η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην επιθετική στρατηγική της πρόκλησης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η χρονική συγκυρία ανάληψης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, μετά από σειρά ετών, η Ελλάδα αποκτά και πάλι πρόσβαση και ρόλο στον αραβικό κόσμο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο. Σε μία ευρεία περιοχή, δηλαδή, όπου δρομολογούνται τεράστιες αλλαγές.

Καμία δημοσίευση για προβολή