Το φυσικό αέριο “πέφτει” και μαζί το κόστος ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τι προβλέπουν για το 2023 οι αναλυτές

Το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην αρχή του χρόνου: Έχει  υποχωρήσει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καταγράφει τιμές μειωμένες  κατά 80% από την υψηλότερη τιμή του 2022 (που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο). Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του αερίου έπεσαν μέχρι και τα 67 ευρώ/MWh.

Το ευνοϊκό περιβάλλον οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες, όπως τα αυξημένα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης, η ανάπτυξη νέων σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, η ανάπτυξη των ΑΠΕ, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας κα φυσικά οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη.

Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά δεν άγγιξε τις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος για τον Ιανουάριο, στην Ελλάδα, γιατί η άνοδος στη μέση τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25% στη χονδρεμπορική αγορά, το πρώτο εικοσαήμερο Δεκεμβρίου, ανέβασε τις τιμές του επόμενου μήνα.

Ωστόσο, η κυβερνητική επιδότηση (435 εκατ. ευρώ) οδήγησε στην πράξη σε πτώση των τελικών τιμών για τους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2022, κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί ο HEPI σε 33 πόλεις της Ευρώπης η Αθήνα έρχεται στην 15η θέση όσον αφορά το ύψος των τιμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές. Η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν στα 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στα 0,317 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι πιο ακριβές πόλεις με τιμές από 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως 0,54 ευρώ είναι οι Βρυξέλλες, η Πράγα, η Κοπεγχάγη, η Ρώμη, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο και το Λονδίνο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγαλύτερες οι μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στη Βιέννη (-39%), στο Βερολίνο (-19%), στη Ρώμη (-18%), στο Παρίσι (-11%), στις Βρυξέλλες (-8%) και στο Όσλο (-5%). Στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν κατά -1%.

Η ανασφάλεια παραμένει

Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η ανασφάλεια για το κόστος της ενέργειας παραμένει. 

Όπως έχει επισημάνει σχετικά και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ, για την Ευρώπη παραμένουν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας, με το χειρότερο σενάριο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της ΕΕ είναι ο συνδυασμός μηδενισμού των ρωσικών εξαγωγών με ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης LNG από την Κίνα.

Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 57 δισ. κυβικά μέτρα ή αλλιώς στο 15% της προβλεπόμενης ζήτησης.

Οι προβλέψεις των ειδικών

Οι ειδικοί στην Ευρώπη εκτιμούν ότι “θα δούμε τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το 2030, καθώς η αγορά χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή στη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης στην Ευρώπη”.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν θα προσπαθήσει να ανανεώσει το απόθεμα φυσικού αερίου της την άνοιξη. Τότε ο όγκος του φυσικού αερίου που θα παρέχεται από τους ρωσικούς αγωγούς θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, ενώ και η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, από την οποία η Ευρώπη εξαρτάται πλέον σημαντικά, αναμένεται να παραμείνει σφιχτή.

Έτσι,  η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται, κατά τους αναλυτές, να κινηθεί στα επίπεδα των 84,61 ευρώ/MWh μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Ωστόσο στη συνέχεια εκτιμάται ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά και σε ορίζοντα 12μήνου θα φτάσουν τα 115,31 ευρώ/MWh.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή