Το «γεράκι» επιστρέφει: Ο Σόιμπλε βλέπει «πανδημία χρέους» και ζητά νέα Μνημόνια – Ο κίνδυνος «ηθικής χαλάρωσης» και η απειλή για τις χώρες του Νότου

Σόιμπλε χρέος

Στην Αμερική όταν ο πρόεδρος της Fed, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ ρωτήθηκε πως θα αντιμετωπιστεί το βουνό του χρέους της πανδημίας, απάντησε κατηγορηματικά και λακωνικά: «Δεν είναι της ώρας» αυτή η συζήτηση είπε μόνον. Και συνέχιζε να «κόβει» φθηνό χρήμα για την στήριξη της μετα-πανδημικής ανάκαμψης, παρ’ ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το ιλιγγιώδες επίπεδο των 21 τρις δολαρίων και το 100% του ΑΕΠ.

Ο Σόιμπλε ζητά νέα Μνημόνια

Στην Ευρώπη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να ερωτηθεί – και χωρίς να είναι πλέον αρμόδιος – προειδοποίησε ότι έρχεται «πανδημία χρέους», διαπίστωσε κίνδυνο «ηθικής χαλάρωσης» και ζήτησε νέα Μνημόνια.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης ανά την Ευρώπη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Bundestag, επαναφέρει το δόγμα της λιτότητας την ώρα που κυβερνήσεις και οικονομικοί οργανισμοί σε όλον τον πλανήτη συμφωνούν στην απόλυτη ανάγκη διατήρησης των δημοσιονομικών και νομισματικών «μπαζούκας»: Από τον Τζο Μπάιντεν και το ΔΝΤ έως την ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ, όλοι ζητούν παράκαμψη των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος, και διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων και των αυξημένων δημοσίων δαπανών προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Η “ηθική χαλάρωση” και το Σύμφωνο Εξόφλησης Χρεών

Ο Σόιμπλε όμως, όπως γράφει στο άρθρο του, θεωρεί πως η Ευρώπη πάσχει πλέον από… υπερβολική δόση δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης. «Η δόση του φαρμάκου έχει αυξηθεί στο σημείο που απειλεί τον ασθενή» γράφει στο άρθρο του και αφήνει σαφείς αιχμές κατά της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι διότι, όπως λέει, «η λύση δεν είναι η αμοιβαιοποίηση των χρεών».

Αντιθέτως, κατά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η λύση, για να μην επέλθει η περίφημη «ηθική χαλάρωση», είναι ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος βαφτίζει  «Σύμφωνο Εξόφλησης Χρεών». Και προτείνει , για την εγγυημένη εφαρμογή τους, την πλήρη εκχώρηση του πολιτικού ελέγχου των χρεών, άρα και της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Μια υποσχόμενη λύση», γράφει, «είναι να αναλάβει η Ε.Ε. τον πολιτικό έλεγχο του προβλήματος χρέους, με βάση την πρωτοβουλία που είχε προτείνει προς δεκαετίας το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων: ένα Σύμφωνο Εξόφλησης Χρεών».

Η απειλή για τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ελλάδα

Το πρόβλημα είναι πως η πρόταση Σόιμπλε βρίσκει ευήκοα ώτα και στους υπόλοιπους «σκληρούς» της ευρωζώνης – όπως ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν και ο ολλανδός ομόλογός του Κλας Νοτ που πιέζουν την Λαγκάρντ να αρχίσει άμεσα να αποσύρει το νομισματικό «μπαζούκα» της ΕΚΤ – το πρόγραμμα μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων ύψους 1,8 τρις ευρώ.

Ο ίδιος άξονας των «σκληρών» πιέζει για να φρενάρει την συζήτηση εντός Ε.Ε. για μόνιμη πια χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος.

Κι εάν όντως φρενάρει αυτή η συζήτηση, οι πρώτοι και μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν και τα υψηλότερα χρέη: Η Ισπανία με δημόσιο χρέος στο 117% του ΑΕΠ, η Ιταλία με 135% και η Ελλάδα που το χρέος της έχει πια ξεπεράσει και το 200% του ΑΕΠ…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή