Το “Γκαμπί της βασίλισσας” παίζει ο Ερντογάν – Πλήρης ανατροπή των σχεδιασμών της Άγκυρας – Τώρα “ψάχνεται” με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία

Το γκαμπί της βασίλισσας επιχειρεί ο Ερντογάν

Το … “γκαμπί της βασίλισσας” επιχειρεί ο Ερντογάν σε διαρκείς παρτίδες ζατρικίου με στόχο να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο τοπίο  μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες σε βάθος χρόνου ανατρέπουν το σύνολο των σχεδιασμών του.Και αυτό συμβαίνει, πριν καν ορκιστεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν.

Οπως φάνηκε και από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Ερντογάν, με τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου, επιδιώκει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας στις 20 Ιανουαρίου.

Διαταράσσεται πλέον ο σχεδιασμός Ερντογάν

Η επιβολή κυρώσεων, πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε βάθος χρόνου σε διάφορα πρότζεκτ της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, διαταράσσει πλήρως το σχεδιασμό του κ. Ερντογάν για επιχείρηση επαναπροσέγγισης με την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ υποθηκεύει και τις απόπειρες «εξομάλυνσης» σχέσεων με χώρες όπως το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Σύσφιξη σχέσεων με Ισραήλ 

Η Αθήνα από την πλευρά της προωθεί την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ καθώς αύριο παρουσιάζεται στη Βουλή η πρόταση της Ισραηλινής εταιρείας ELBIT για τη δημιουργία Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου στην Καλαμάτα, κάτι που θα εμπλέξει και την ιταλική Leonardo, η οποία θα παρέχει τα νέα αεριωθούμενα εκπαιδευτικά τύπου M-346.

Ενώ, την ίδια στιγμή, στην Αθήνα προετοιμάζονται για την πιθανότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, μετά τις 20 Ιανουαρίου, με το Βερολίνο, πάντως, να πιέζει για επιτάχυνση.

Συγκεκριμένα, στο σκέλος των κυρώσεων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές (Καθημερινή της Κυριακής ), πιθανή απόφαση του κ. Ερντογάν να μην συμβιβαστεί στο ζήτημα των S-400, μπορεί να έχει πιθανότατα σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Μάλιστα, το Κογκρέσο θα αποφασίσει και για το αν κάποιες από αυτές τις αποφάσεις απαγόρευσης αδειών εξαγωγής από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, θα είναι αναδρομικής ισχύος.

Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές υπολόγιζαν ότι σε περίπτωση που οι κυρώσεις φθάσουν τα δύο χρόνια θα μειωθεί η αμυντική παραγωγή της Τουρκίας κατά 30% και αν το χρονικό διάστημα αγγίξει τα τρία χρόνια, τότε το ποσοστό της μείωσης μπορεί να φθάσει ακόμα και το 70%.

Προβληματικό πλέον και το αφήγημα Ερντογάν σε Μπάϊντεν

Πέρα από τις επιπτώσεις στην αμυντική βιομηχανία, οι κυρώσεις από την Ουάσιγκτον δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο αφήγημα που επιχειρεί να προωθήσει εσχάτως ο κ. Ερντογάν προς την αναδυόμενη διοίκηση Μπάιντεν.

Ο κ. Ερντογάν επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να «γοητεύσει» τη Γερμανία ως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και φθηνή εργασία, κάτι που μερικώς αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες ήπιες διατυπώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τον «εποικοδομητικό» ρόλο του Βερολίνου, σε αντίθεση, όπως έλεγαν, με άλλους Ευρωπαίους.

Η επικοινωνία του κ. Ερντογάν με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, υποδηλώνει και την προσπάθεια εξεύρεσης διαύλων εκτόνωσης της πίεσης.

Ταυτόχρονα ο κ. Ερντογάν εκπέμπει προς την Ουάσιγκτον την εικόνα μιας Τουρκίας που μπορεί να συνταχθεί με τα αμερικανικά συμφέροντα κατά της Ρωσίας στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το άνοιγμα προς το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία 

Την ίδια στιγμή ο κ. Ερντογάν επιχειρεί άνοιγμα προς το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι εξαιρετικά δύσπιστοι έναντι των «παζαριών» που επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Είναι απολύτως σαφές ότι το παιχνίδι του κ. Ερντογάν στην περιοχή έχει ως αποκλειστικό στόχο την απομόνωση της Ελλάδας από τις περιφερειακές συμμαχίες που με τόση -διακομματική- επιμέλεια έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα η σχέση με το Ισραήλ έχει καλλιεργηθεί και ενισχυθεί υπό τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ν.Δ.).

Ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας

Στην Αθήνα πάντως είναι ειλημμένη η απόφαση ταχείας προώθησης της σύσφιγξης των σχέσεων με όλους τους περιφερειακούς εταίρους. Αύριο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα παρουσιάσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ισραηλινή πρόταση για δημιουργία Διεθνούς Αεροπορικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα.

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας ετέθη σε ανώτατο επίπεδο, τον περασμένο Ιούνιο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Στόχος είναι το Διεθνές Κέντρο να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για την εκπαίδευση χειριστών από χώρες όπως η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενδεχομένως και η Σαουδική Αραβία με την Αίγυπτο, εφόσον προχωρήσει και το πολιτικό σκέλος περιφερειακής συνεργασίας, μέσα από τα πολυμερή σχήματα.

Η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παρουσιάσει αύριο και την συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27, καθώς κατέστη δυνατή η συμφωνία με την ιταλική «Leonardo». Επίσης, θα παρουσιαστεί και η προμήθεια 80 αμερικανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού τύπου Μ-117.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν γρήγορα, ωστόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλορανς Παρλί, προκειμένου να ολοκληρωθεί ταχέως η υπόθεση των «Ραφάλ».

Υπολογίζεται πλέον ότι ο νόμος θα έρθει στη Βουλή μεταξύ 11 και 13 Ιανουαρίου, εν συνεχεία θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και σκοπός είναι ως το τέλος του ίδιου μήνα, η κ. Παρλί να προσγειωθεί στην Ελλάδα για την υπογραφή της σύμβασης.

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρονικό διάστημα λίγο παραπάνω από τέσσερις μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία που άλλοτε θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και χρόνια.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο κ. Παναγιωτόπουλος βρισκόταν σε επαφή με την κ. Παρλί, ενώ υπήρχε ανάγκη συντονισμού με τη Dassault αλλά και τη Γαλλική Αεροπορία, για τα 12 μεταχειρισμένα «Ραφάλ».

Ισως το πλέον σημαντικό στοιχείο της σύμβασης, αφορά τα 12 μεταχειρισμένα «Ραφάλ», τα οποία είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση κάτι που, όπως λένε πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων του κ. Παναγιωτόπουλου, δεν ήταν δεδομένο.

Οι τέσσερις «Belh@rra»

Με ενδιαφέρον αναμένεται στην Αθήνα και η πρόταση της κ. Παρλί για τις τέσσερις «Belh@rra» οι οποίες δεν θα είναι πλέον Αντιαεροπορικής Αμυνας Περιοχής, αλλά Πολλαπλού Ρόλου, κάτι που θα αλλάξει σημαντικά και το τίμημα προμήθειάς τους.

Πρακτικά, η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) μετατρέπεται σε έναν αγώνα με δύο κύριους «μνηστήρες», τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Καμία δημοσίευση για προβολή