Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής φρενάρει παροχές και φιέστες και καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Μήνυμα αυτοσυγκράτησης και ευθύνης στέλνει προς όσους σχεδιάζουν ή ονειρεύονται χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και παροχές που ακυρώνουν τις μεταρρυθμίσεις, μετά το τέλος των μνημονίων, στέλνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Παρουσιάζοντας την έκθεσή του για το 2ο τρίμηνο του 2018, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Φραγκίσκος Κουτεντάκης τόνισε ότι, μετά τον Αύγουστο, “θα αυξηθεί η πίεση για επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα είναι πρόβλημα”.

Κρίσιμοι οι προσεχείς μήνες

“Οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς” υπογράμμισε.

«Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη» σημείωσε, καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο από τις αγορές, παρακολουθώντας κάθε κίνηση με «καχυποψία».

Προσοχή στην έξοδο

Κατά την εκτίμηση του κ. Κουτεντάκη και του Γραφείου Προϋπολογισμού, για τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές, «δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα». Ούτως ή άλλως, όπως είπε, η χώρα «έχει την πολυτέλεια να περιμένει»… Εμμέσως βάζουν «πάγο» έτσι και στις πρόσφατες δηλώσεις ανωτάτου αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ στο Bloomberg ότι μπορεί η Ελλάδα να εκδώσει ομόλογο και τον Σεπτέμβριο κιόλας.

Ωστόσο στην Έκθεση το Γραφείο Προϋπολογισμού επικρίνει ιδιαίτερα το ΔΝΤ επειδή οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες οι οποίες εκφράστηκαν από το Ταμείο για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση των αναβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης».

Επιπλέον, ενώ το Ταμείο επιμένει στα μέτρα που έχει ζητήσει (μείωση συντάξεων το 2019 και αφορολογήτου το 2020) και υποστηρίζει στην πρόσφατη Έκθεσή του πως η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα εάν δεν τις εφαρμόσει, δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δημιουργεί πρόβλημα στην χώρα τυχόν μη εφαρμογή τους.

Το θέμα των συντάξεων

Περισσότερα σε λέξεις

Από την άλλη, ο κ.Κουτεντάκτης δεν έδειξε να αποκλείει ενδεχόμενο επαναδιαπραγματευσης για την περικοπή 2 δισ. στις συντάξεις το 2019, με τον όρο ότι δεν θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα. Ωστόσο τόνισε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ότι θα εφαρμοστεί κανονικά. Ο κύριος Κουτεντάκης επεσήμανε όμως κι ότι κάποια στιγμή «πρέπει να δούμε ξανά ποιες μεταρρυθμίσεις βοηθούν και ποιες δημιουργούν πρόβλημα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές και το πρωτογενές πλεόνασμα στο α΄εξάμηνο φέτος είναι 600 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το α΄εξάμηνο του 2017. Παρόλα αυτά εκφράζει ανησυχία επειδή στο α΄τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία και αυτό «χρήζει προσοχής» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ