Το γράμμα που βλέπουμε σχεδόν όλοι καθημερινά και όμως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη σωστή γραφή του (video)

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι βλέπουμε καθημερινά ένα γράμμα του αγγλικού αλφάβητου και όμως δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε τη σωστή γραφή του.

Μιλάμε για το μικρό του γράμματος «G», που το βλέπουμε καθημερινά στα τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τις ταμπέλες, τις πινακίδες κυκλοφορίας τα μενού.

Σε μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τη συνηθέστερη μορφή εκτύπωσης του «g» – που ονομάζεται looptail – και δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από μια σειρά παραλλαγών.

Για να διαπιστώσουν την παρατηρητικότητα τους, η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 38 ενήλικες να διαβάσουν λέξεις με το «g» σε παραλλαγές αλλά μόνο οι μισοί αναγνώρισαν τα λάθη.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν το «g». Οι μισοί από αυτούς το έγραψαν με τον τρόπο που διδάσκεται στην πρώτη τάξη. Το άλλο μισό επιχείρησε την «ουρίτσα» αλλά μόνο ένα άτομο στην πραγματικότητα το πέτυχε.

Στην τελική δοκιμασία, οι ερευνητές έδειξαν σε 25 συμμετέχοντες τέσσερις εκδόσεις του «g» και τους ζήτησαν να επιλέξουν το σωστό. Μόνο επτά μπόρεσαν να το κάνουν.

Αφού είναι ένα γράμμα που έχουμε δει τόσες φορές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας, γιατί δεν ξέρουμε καν πώς μοιάζει; Μπορεί να οφείλεται στο πώς μαθαίνουμε να γράφουμε : «Νομίζουμε ότι αν δούμε κάτι αρκετά, ειδικά αν πρέπει να δώσουμε προσοχή στο σχήμα του, όπως κάνουμε κατά την ανάγνωση, τότε θα ξέρουμε πως φαίνεται, αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι δεν συμβαίνει πάντοτε» τόνισε ο Michael McCloskey, Καθηγητής Γνωσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η ικανότητά μας να διαβάζουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ικανότητά μας να γράφουμε.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ