Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε σοβαρές κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Σε ομηρία η Τσέλσι

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτη του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Τσέλσι, και τον Ιγκόρ Σετσίν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, επιβάλλοντας τους δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λόγω των δεσμών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δράση εξέλιξη αυτή βάζει στον πάγο τα σχέδια του Αμπράμοβιτς να πουλήσει τον σύλλογο της Premier League, θέτοντας ουσιαστικά τους σημερινούς πρωταθλητές Ευρώπης υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Η ομάδα ωστόσο μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στους αγώνες, είπε ο υπουργός Αθλητισμού.

ΜπόριςΤζόνσον: «Θα είμαστε αδίστακτοι»

«Δεν μπορεί να υπάρχουν ασφαλή καταφύγια για όσους υποστήριξαν την άγρια ​​επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Θα είμαστε αδίστακτοι στην καταδίωξη εκείνων που επιτρέπουν τη δολοφονία αμάχων, την καταστροφή νοσοκομείων και την παράνομη κατοχή κυρίαρχων χωρών».

Υπήρχαν έντονες εκκλήσεις από Βρετανούς νομοθέτες για λήψη μέτρων κατά του Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων ολιγαρχών, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση του Τζόνσον δεν κινούνταν αρκετά γρήγορα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την εισβολή στην Ουκρανία, η Βρετανία έχει επιβάλει κυρώσεις σε περίπου 20 πρόσωπα που συνδέονται με τον Πούτιν. Η ΕΕ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις την Τετάρτη κατά 14 ακόμη ολιγαρχικών, που σημαίνει ότι οι περιορισμοί της ισχύουν πλέον για 862 άτομα και 53 νομικά πρόσωπα.

15 ΔΙΣ. ΛΙΡΕΣ

Οι άλλοι που προστέθηκαν στη βρετανική λίστα ήταν ο Deripaska, ο οποίος έχει μερίδια στον όμιλο En+, ο Dmitri Lebedev, πρόεδρος της Bank Rossiya, ο Alexei Miller,  διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Gazprom και ο Nikolai Tokarev,  πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft. Συνολικά, η Βρετανία είπε ότι επτά ολιγάρχες, οι οποίοι με εξαίρεση τον Αμπράμοβιτς είχαν προηγουμένως υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, είχαν συνολική καθαρή περιουσία 15 δισεκατομμυρίων λιρών. (19,74 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η ενέργεια της Βρεττανικής κυβέρνησης σημαίνει ότι απαγορεύεται στον Αμπράμοβιτς να πραγματοποιεί συναλλαγές με άτομα και επιχειρήσεις της Βρετανίας και δεν μπορεί να εισέλθει ή να μείνει στη Βρετανία. Η εκπρόσωπός του αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα. Ο 55χρονος Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της Ρωσίας δημιουργόντας υπέρογκη περιουσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Το Forbes ανέφερε την καθαρή του περιουσία στα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αγόρασε την Τσέλσι το 2003 για 140 εκατομμύρια λίρες και η επένδυσή του συνέβαλε σημαντικά στην πιο επιτυχημένη εποχή στην ιστορία της ομάδας, καθώς κέρδισε πέντε τίτλους Premier League, πέντε Κύπελλα Αγγλίας και δύο φορές το Champions League. Επίσης η Τσέλσι κέρδισε τη βραζιλιάνικη Παλμέιρας τον Φεβρουάριο και έγινε πρωταθλήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA για πρώτη φορά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει την Τσέλσι και θα δωρίσει χρήματα από την πώληση για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση είπε ότι είχε εκδώσει ειδική άδεια για να επιτρέψει στην Τσέλσι να παίζει αγώνες και να πληρώνει το προσωπικό, αλλά θα περιορίσει την πώληση εισιτηρίων και χορηγιών.

Η καταχώριση του Αμπράμοβιτς, στη λίστα των βρετανικών κυρώσεων τον χαρακτηρίζει ως «εξέχοντα Ρώσο επιχειρηματία και ολιγάρχη υπέρ του Κρεμλίνου ο οποίος έχει «στενή σχέση για δεκαετίες» με τον Πούτιν. Αυτή η σχέση με τον Πούτιν είχε αποφέρει στον Αμπράμοβιτς ένα οικονομικό ή υλικό όφελος είτε από τον Ρώσο πρόεδρο άμεσα είτε από τη ρωσική κυβέρνηση.

Αναφέρει επίσης ότι «ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» και στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της μέσω της εισηγμένης στο Λονδίνο ρωσικής χαλυβουργίας Evraz στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Η βρετανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Evraz, η οποία έπεσε κατακόρυφα κατά 16% μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων.

Η Evraz συμμετείχε στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή κεφαλαίων, αγαθών ή τεχνολογίας που θα μπορούσαν να βλάψουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής χάλυβα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ρωσικών αρμάτων μάχης, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή