Το Ιράν ανακοίνωσε νέο κοίτασμα “Μαύρου χρυσού” 53 δισεκ. βαρελιών

Κοίτασμα “μαύρου χρυσού” που περιέχει ποσότητα πάνω από 53 δισεκατομμύρια βαρέλια, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το Ιράν.

Δεν έχει γίνει σαφές, κατά πόσο ένα τμήμα από αυτό το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στη νότια επαρχία Κουζεστάν της χώρας είναι νέο, ούτε κατά πόσο από αυτό μπορεί να αναπτυχθεί εμπορικά.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν τη συγκεκριμένη ανακάλυψη εχθές 10/11 και το υπουργείο πετρελαίου δήλωσε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το εύρημα.

Το Ιράν κατέχει την τέταρτη θέση σε αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως – πίσω από τη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά – με 155,6 δισεκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία του 2018 που δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία BP Plc. Ωστόσο, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχουν μειωθεί καταλυτικά από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, το 2018.

Στο ζήτημα του κοιτάσματος: «αυτό που είναι σημαντικό σε αυτόν τον τομέα είναι πόσο θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε, δηλαδή πόσο από αυτό το πετρέλαιο μπορούμε να εξορύξουμε και να πουλήσουμε στο εξωτερικό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας IRIB News. «Ένα υψηλότερο ποσοστό αξιοποίησης του κοιτάσματος, σημαίνει περισσότερα έσοδα για εμάς», πρόσθεσε.

Το κοίτασμα έχει εντοπιστεί στην ξηρά σε βάθος 80 μέτρων (262 πόδια) και καλύπτει 2.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα (927 τετραγωνικά μίλια), ανέφερε η εφημερίδα Tasnim News, μια ημιεπίσημη φωνή του ιρανικού καθεστώτος. Ένας υπεύθυνος ενημέρωσης της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας National Iranian Oil Co. στην Τεχεράνη, δεν έδωσε λεπτομέρειες όταν το Bloomberg ήλθε σε επικοινωνία μαζί του.

Πηγή: Bloomberg σε συνεργασία με το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ