Το Ιράν εκβιάζει την Ευρώπη ότι θα ξεκινήσει πυρηνική δραστηριότητα. Στα κάγκελα το Ισραήλ

(Photo credit should read SEBASTIEN BOZON/AFP/Getty Images)

Το Ιράν ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι έχει την πρόθεση να αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.Η Ευρωπαϊκά Ένωση εξετάζει αν αυτή η απόφαση είναι συμβατή ή παραβιάζει τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, εμφανίζεται αδιάλλακτο προειδοποιώντας ότι δε θα αφήσει με κανένα τρόποτο Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Οι ανακοινώσεις του Ιράν

Το Ιράν, όπως και κάθε χώρα που έχει πυρηνική τεχνολογία, οφείλει να ενημερώνει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για κάθε πυρηνική δραστηριότητα. Το Ιράν έχει έναν λόγο παραπάνω να το κάνει λόγω της προϊστορίας της κόντρας του με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα και τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. Η χώρα, λοιπόν, ενημέρωσε ότι θα προβεί σε ενέργειες που θα της επιτρέψουν στο μέλλον να παράγει περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο.

Παραβαίνει το Ιράν τη συμφωνία;

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η πυρηνική συμφωνία στηρίζεται σε όρους εμπιστοσύνης, το οποίο σημαίνει ότι όσο το Ιράν σέβεται τη συμφωνία, τόσο και τα μέλη της συμφωνίας θα συνεχίσουν να την τηρούν.

Αξιωματούχοι στην Τεχαράνη επεσήμαναν ότι θα ξεκινήσουν τη συναρμολόγηση του πυρηνικού εξοπλισμού που έχει το Ιράν στην κατοχή του κι ότι αυξάνοντας την ικανότητά τους να παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο, δεν σημαίνει ότι θα το παράγουν κιόλας. Έτσι, υποστηρίζουν ότι δεν παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι θα ξεκινήσουν την παραγωγή αν η συμφωνία αποτύχει.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρηνική δραστηριότητα της χώρας έχει ελεγθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία συνολικά 10 φορές και από τον τελευταίο 11ο έλεγχο,  επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις του Ιράν για την τήρηση της συμφωνίας.

Τι σημαίνουν αυτά;

Το Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, έχει θέσει κάποιους όρους για να συνεχίσει το ίδιο να σέβεται ό, τι έχει συμφωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη της πυρηνικής συμφωνίας. Και έχει δώσει μία ανβλητική προθεσμία που ζυγώνει. Έχει επίσης δηλώσει ότι δεν  διαπραγματεύεται το βαλιστικό του πρόγραμμα και καλεί την ΕΕ να το αποδεχτεί. Οι ανακοινώσεις του Ιράν έχουν λοιπόν στόχο να πιέσουν την ΕΕ και να επισπεύσεις τις εξελίξεις. Είναι ένας σαφής εκβιασμός.

[more]

Πώς αντιδρά το Ισραήλ;

Το Ισραήλ έχει την πεποίθηση ότι το Ιράν θέλει να το καταστρέψει  και ότι αυτός είναι ο λόγος που θέλει να παράξει πυρηνικά όπλα. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίμεναν αυτές τις ιρανικές εξελίξεις. Έτσι αποκαλούν το Ιράν “καρκίνο για τη Μ. Ανατολή που πρέπει να εξαλειφθεί”. Επιπλέον, θεωρούν ότι το Ιράν ξεγέλασε τη Δύση ώστε να βελτιωθεί, μέσω των εξαγωγών πετρελαίου,  η οικονομία του και να επιστρέψει τώρα στον εμπλουτισμό ουρανίου και την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Μάλιστα, σε επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη Γαλλία ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν προτρέπει τη Γαλλία να εγκαταλείψει τη συμφωνία διότι η συμφωνία θα καταρρεύσει από μόνη της λόγω των οικονομικών πιέσεων των ΗΠΑ στο Ιράν. Επιπλέον, χαρακτηρίζει τη συμφωνία κακή και επισημαίνει ότι γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να τηρείται.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απάντησε ότι πρέπει να αποφευχθούν όλες οι εντάσεις στην περιοχή για να αποφευχθεί ο πόλεμος. Ο Μακρόν είναι αντίθετος στις απόψεις του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν ξεχωριστό διάλογο με το Ιράν ενώ η Γαλλία τάσσεται με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους που θέλουν τη συμφωνία με το Ιράν σε ισχύ.

Με δυο λόγια

Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις χώρες της Ευρώπης είναι μία πολύ λεπτή υπόθεση, καθώς η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει διαταράξει τις ισορροπίες που είχαν επιτευχθεί. Και βέια υπάρχει πάντα η αντιπαλλότητα Ιράν-Ισραήλ.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή