Το Ιράν επικρίνει την Ελλάδα γιατί δεν αγοράζει το πετρέλαιό του- Οι εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν επέκρινε Ελλάδα και Ιταλία, επειδή εξακολουθούν να μην αγοράζουν το πετρέλαιο της χώρας, παρά τις παραχωρήσεις που έχουν λάβει από τις ΗΠΑ, ενώ ανέφερε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν προσφέρει στην Τεχεράνη καμία εξήγηση για την απόφασή τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορήγησαν στις δύο χώρες εξαιρέσεις (waivers) μαζί με άλλες έξι χώρες – την Τουρκία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν – επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, αφότου η Ουάσιγκτον επανέφερε τις κυρώσεις στους τραπεζικούς και ενεργειακούς τομείς του Ιράν.

«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν εκτός από την Τουρκία», ανέφερε ο υπουργός πετρελαίου Bijan Zanganeh, σύμφωνα με το Reuters. «Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν λάβει απαλλαγές στις κυρώσεις από την Αμερική, αλλά δεν αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και δεν απαντούν στις ερωτήσεις μας», πρόσθεσε.

Ο Zanganeh ανέφερε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ήταν πιο δύσκολες από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980, αλλά πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στο μηδέν.

Τι ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά

Τις ασάφειες, που υπάρχουν στην αμερικανική απόφαση εξαίρεσης χωρών στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, επικαλούνται κύκλοι της ελληνικής αγοράς πετρελαίου, απαντώντας στις «αιχμές» της Τεχεράνης.

Οι ασάφειες αυτές, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες με τις οποίες επιτρέπονται οι συναλλαγές ή ο τρόπος πληρωμής κοκ είναι μεταξύ άλλων οι λόγοι για τους οποίους Ελλάδα και Ιταλία έχουν διακόψει πλήρως την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν διακόψει την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι ιρανικές εξαγωγές κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Περισσότερα σε λέξεις

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας, όσο δεν υπήρχαν διεθνείς κυρώσεις έκανε μαζικές εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου η τιμή του οποίου διαπραγματευόταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πάρτε θέση στις αγορές τώρα.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπούν να προτρέψουν τους επενδυτές σε αγοραπωλησίες μετοχικών τίτλων, παραγώγων προϊόντων, νομισμάτων, ομολόγων, εμπορευμάτων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων. Τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είναι απόψεις πάνω στην τεχνική συμπεριφορά των αγορών και οι συγγραφείς δεν φέρνουν καμία ευθύνη για όποιες ζημιές θα μπορούσαν να προκληθούν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών από συναλλαγές σε κάθε είδους επένδυση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο. Ο ιστότοπος δεν παρέχει συμβουλές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζει απόψεις και μόνον. Ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο παραλήπτης της τρέχουσας πληροφόρησης θα πρέπει να συμβουλευτεί και να συζητήσει με την χρηματιστηριακή του εταιρία , την τράπεζα του, ή οποιονδήποτε άλλο φορέα της αρεσκείας του προκειμένου να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη κρίση προτού προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.