Το Ισραήλ χτύπησε βάση του Ιράν , αφού ενημέρωσε πρώτα τον Λευκό Οίκο. Δεν απειλήθηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το Ισραήλ προχώρησε σε πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν, όπως είχε προειδοποιήσει ότι θα έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έπειτα από την ιρανική επίθεση σε ισραηλινό έδαφος το Σαββατοκύριακο. Η επίθεση έγινε στο Ισφαχάν που αποτελεί «κέντρο» στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο Tasnim διαβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι «απόλυτα ασφαλείς».

Ο παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά επιβεβαίωσε επίσης ότι οι πυρηνικές υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, πηγές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαιώνουν την επίθεση κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι στόχος ήταν βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στο Ισφαχάν.

Οι Times του Λονδίνου επικαλούνται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους για να επιβεβαιώσουν ότι χτυπήθηκε αεροπορική βάση ανατολικά του Ισφαχάν. Ενδεχομένως να πρόκειται για μία από τις βάσεις από όπου εκτοξεύτηκαν ιρανικά ντρόουν το βράδυ του Σαββάτου κατά του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την επίθεση

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ διεξήγαν περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη την κυβέρνηση Μπάιντεν για χτύπημα εντός των 24-48 ωρών. Σύμφωνα με το CNN το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν θα στοχοποιήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες αεράμυνας μετά από αναφορές εκρήξεων κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση πλησίον του Ισφαχάν για να προσθέσουν αργότερα ότι καταρρίφθηκαν τρία drones στην επαρχία αυτή.

Στην επαρχία Ισφαχάν βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, περιλαμβανομένης και της υπόγειας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι όλες οι εγκαταστάσεις είναι «πλήρως ασφαλείς». Η αεροπορική βάση κοντά στο Ισφαχάν φιλοξενεί το σμήνος των αμερικανικής κατασκευής F-14 Tomcat που είχε αγοράσει η Τεχεράνη πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Προηγήθηκε ενημέρωση της Ουάσινγκτον

Προηγήθηκε ενημέρωση των ΗΠΑ σχετικά με την επιχείρηση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ορκισμένου εχθρού του στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Τα περισσότερα απ’ αυτά αναχαιτίσθηκαν.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν έπειτα από επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ιρανός αξιωματικός του στρατού: Οι κρότοι που ακούστηκαν στην Ισφαχάν ήταν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας

Δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη νυκτερινή επίθεση εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού Σιαβός Μιχαντούστ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον “ύποπτου αντικειμένου”.

Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις 

Tο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα. «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Πηγή του Press TV: Δεν έγινε επίθεση ξένης δύναμης στο Ιράν 

Δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν, δήλωσε «ενημερωμένη πηγή» του ιρανικού τηλεοπτικού δίκτυο Press TV, παρά τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο και παρότι νωρίτερα μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή