Το Κίεβο μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία: Τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν κτίρια στη Μόσχα

Αμερικανικά drones

Τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν κτίρια στη Μόσχα, χωρίς να υπάρξουν θύματα, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας.

“Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τους επάνω ορόφους ενός κτιρίου στην οδό Πραφσαγιούζνι. Η πρόσοψη και τα τζάμια του σπιτιού καταστράφηκαν. Δεν υπήρξαν θύματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το ίδιο περιστατικό συνέβη σε πολυκατοικία 24 ορόφων στην οδό Ατλάσοβα στη διοικητική περιφέρεια του Νοβομοσκόφσκ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με άλλον ανταποκριτή του RIA Novosti, UAVs μπορεί επίσης να έπληξε  ένα σπίτι στη λεωφόρο Λένινσκι, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν φτάσει στο σημείο  και οι κάτοικοι βρίσκονται στο δρόμο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν προέτρεψε τους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες πηγές και να μην διαδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Τόνισε ότι όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν στο σημείο και ότι δεν υπήρξαν σοβαρά θύματα εξαιτίας της επίθεσης.

“Το πρωί, τα ξημερώματα, επίθεση με drones προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης έχουν σπεύσει επιτόπου (…) Κανένας δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά”, τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες “ως τώρα”, ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram.

Στο  μεταξύ, με νεότερη ενημέρωσή του, ο Σομπιάνιν ανέφερε πως δύο άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια μετά την επίθεση με drones στη Μόσχα.

Σύμφωνα με ρωσικά κανάλια στην πλατφόρμα Telegram, τέσσερα από δέκα UAVs που κινούνταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα καταρρίφθηκαν. Ο περιφερειάρχης της Μόσχας, Αντρέι Βορομπιόφ, έκανε λόγο μέσω της ίδιας πλατφόρμας για “αρκετά” τέτοια αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν καθώς πλησίαζαν την πόλη και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ήρεμοι.

Ενώ οι ρωσικές περιοχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με εντονότερες επιθέσεις αυτόν τον μήνα, η επίθεση με drones το πρωί της Τρίτης είναι μάλλον η πιο έντονη επίθεση εναντίον της Μόσχας από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι δύο drones είχαν καταρριφθεί πάνω από το Κρεμλίνο στις 3 Μαΐου, μια επίθεση για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία, η οποία με τη σειρά της αρνήθηκε την εμπλοκή της.

Σο Κίεβο καταρρίφθηκαν πάνω από 20 ρωσικά UAVs

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια εναέριου “στόχου” που καταρρίφθηκε κατέπεσαν σε πολυκατοικία του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες, προκαλώντας πυρκαγιά, δήλωσαν αξιωματούχοι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Κατά τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης, οι δυο υψηλότεροι όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν κι ίσως βρεθούν περισσότερα θύματα στα χαλάσματα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο μέσω Telegram για έναν νεκρό, για μια νέα που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο και για ακόμη δύο τραυματίες.

Η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε πάνω από 20 ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

Κάνοντας λόγο για νέα “μαζική” επιδρομή κατά κύματα, ο Σερχίι Πόπκο ανέφερε μέσω Telegram πως η Ρωσία διεξήγαγε την επίθεση μόνο με ιρανικής κατασκευής UAVs-καμικάζι. Δεν διευκρίνισε πόσα θεωρούν οι ουκρανικές αρχές πως στάλθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις να πλήξουν στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Είναι η 16η νύχτα ρωσικών επιδρομών τον Μάιο και η τρίτη επίθεση στο Κίεβο προτού συμπληρωθούν 24 ώρες.

Χθες, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς, προκαλώντας πανικό στους δρόμους. Κάτοικοι έσπευσαν σε υπόγεια καταφύγια, ιδίως στο μετρό.

Σήμερα, σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν, πέραν του Κιέβου, στο Τσερκάσι (κεντρικά), στο Κιβόροχραντ, στη Μικολάιφ και στη Χερσώνα (νότια).

Ουκρανική αισιόδοξία για την “αντεπίθεση” 

“Έχουμε σοβαρές πιθανότητες να σημειώσουμε σημαντική επιτυχία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού”: σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ αναφέρθηκε στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων για την ανάκτηση εδαφών τα οποία έχει κυριεύσει ο ρωσικός στρατός αφότου εισέβαλε στη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2022.

“Θέλουμε να τσακίσουμε τη θέληση των Ρώσων να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο”, είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο η αντεπίθεση αυτή έχει σκοπό την επιστροφή “στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1991”, με άλλα λόγια την ανακατάληψη και της Κριμαίας.

Αυτή η αντεπίθεση, διαβεβαίωσε, “θα πυροδοτήσει νέα υποχώρηση των Ρώσων από το έδαφός μας”. Καθώς “προχώρησαν σε νέα επιστράτευση, αλλά έχουν πολλούς πρωτάρηδες, χωρίς εμπειρία, χωρίς [εκπαίδευση στον] χειρισμό των όπλων”, πρόσθεσε.

“Η Βάγκνερ χρησιμοποίησε φυλακισμένους και στην πολιορκία της Μπαχμούτ, για οκτώ μήνες, 80.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μάχη”, υποστήριξε ακόμη, χωρίς να διευκρινίσει αν ο απολογισμός που έδωσε αφορά και τα δύο στρατόπεδα ή όχι.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ρέζνικοφ επέμεινε πως είναι επείγον να γίνουν οι παραδόσεις των όπλων που έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο οι δυτικοί σύμμαχοί του, ενώ αναφέρθηκε στο πράσινο φως που δόθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ σε συμμαχικές χώρες για να δωρίσουν στην Ουκρανία μαχητικά F-16.

Μολονότι η παράδοση τέτοιων μαχητικών αμερικανικής κατασκευής και ο αριθμός τους δεν έχουν καν αποφασιστεί σε αυτό το στάδιο, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως ελπίζει πως θα παραληφθούν “ως το τέλος της χρονιάς”.

“Το όνειρό μου είναι πως τα έχουμε στα τέλη της χρονιάς, για να συμπεράνουμε πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει στ’ αλήθεια”, χαριτολόγησε, λέγοντας πως ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν στον χειρισμό τους.

“Και στην πορεία του χρόνου πρέπει να προετοιμάσουμε αεροδρόμια στην Ουκρανία, ραντάρ, συστήματα πλοήγησης, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (…) Είναι περίπλοκο σύστημα ως υποδομή”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, ο αριθμός των F-16 που χρειάζεται η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική αεροπορική ισχύ και να είναι σε θέση να πλήττει τις γραμμές μετόπισθεν των στρατευμάτων της Μόσχας ξεπερνά “τα 100 αεροσκάφη”.

Ο κ. Ρέζνικοφ αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, αν και αναγνώρισε πως πρόκειται για “περίπλοκο ζήτημα”. “Δεν είμαι σίγουρος εάν η Γαλλία θα δεχόταν να μας δώσει Ραφάλ για να εμπλακούν άμεσα στο πεδίο της μάχης. Είναι ζήτημα παραγωγής, χρόνου…” δήλωσε ο υπουργός.

  • Με πληροφορίες από το Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή