O Παπανδρέου “άδειασε” τη Φώφη – Η ανταρσία δημιουργεί κρίση στο ΚΙΝΑΛ και ευνοεί “Παπανδρεϊκή συνιστώσα” στο ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα δεν είναι μόνο αριθμητικό: Οτι δυο βουλευτές κόμματος της αντιπολίτευσης βγήκαν εκτός γραμμής στην ψηφοφορία για ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Συνέβη κάτι πολύ πιο σοβαρό: Ενας πρώην πρωθυπουργός μαζί με έναν βουλευτή της επιρροής του απείχαν αφού κατήγγειλαν ένα νομοσχέδιο το οποίο η ηγεσία του κόμματός τους οικειοποιείται, υποστηρίζοντας ότι είναι προϊόν των δικών της παρεμβάσεων.

Χθες βράδυ συνέβη κάτι οριακό στο ΚΙΝΑΛ: Ο Γ. Παπανδρέου, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γιος του ιδρυτή του μαζί με τον Χάρη Καστανίδη, δικό του άνθρωπο, “άδειασαν” την Φώφη Γεννηματά, που μέρες τώρα διαφημίζει ότι ανάγκασε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αλλάξει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις υιοθετώντας όλες τις αλλαγές που πρότεινε.

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου από το Βήμα της Βουλής έκανε την μοναδική πύρινη ομιλία του από τις εκλογές και μετά, για να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Μια μέρα πριν ο Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δεσμευτεί ότι δεν θα βγει εκτός γραμμής στην ψηφοφορία. Τελικά, η ζημιά έγινε και είναι μεγάλη γιατί:

  • Στελέχη του ΚΙΝΑΛ με αναφορά στον Γ. Παπανδρέου έχουν εκφραστεί υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Χ. Καστανίδης αλλά και ο Δ. Ρέππας έχουν εμφανιστεί ανοιχτοί στις λεγόμενες “προοδευτικές συγκλίσεις” παρά την αυστηρή κριτική που κάνιυν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι επικρατούν τα αντιδεξιά ανακλαστικά τους.
  • Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι ταυτοτικό με την έννοια ότι συσπειρώνει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και του δίνει νέα δυναμική. ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-Ελληνική Λύση απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ 15 που παρά την κοινή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ψυχική απόσταση μεταξύ τους.

Μέσα και έξω από τη Βουλή υπήρχε ένταση χθες βράδυ. Ενταση και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε δεινή θέση. Ο Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο έκανε παρασκηνιακή συμφωνία για να τον φέρει ως πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ στο ΚΙΝΑΛ και να τον αφήσει να πολιτευθεί στη σίγουρη Αχαϊα, της δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Υποτίθεται ότι θα την στήριζε επειδή τον στήριξε. Το έκανε μέχρι χθες. Τα πράγματα όμως πλέον έχουν αλλάξει.

Στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ υπάρχει βαθύ ρήγμα. Σήμερα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Η Φ. Γεννηματά δεν έχει την πολυτέλεια να διαγράψει δύο βουλευτές, πόσο μάλλον έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, το πιθανότερο είναι να ακουστούν διάφοροι μελοδραματισμοί και το ρήγμα να παραμείνει.

Απλοϊκά μπορεί κανείς να μιλήσει για φιλοΝΔ και φιλοΣΥΡΙΖΑ μπλοκ. Πιο ουσιαστικά βλέπουμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς στο κέντρο. Οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει πολλά – αλλά όχι απαραίτητα για τους παπανδρεϊκούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή