Το Κογκρέσσο στήνει στον «τοίχο» τον Ερντογάν: Επιστολή –κόλαφος 160 βουλευτών – Η Τουρκία καταγγέλεται για “βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και “δημοκρατική οπισθοχώρηση”

Ερντογάν Κογκρέσσο
FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan answers questions during a joint news conference with U.S. President Donald Trump at the White House in Washington, U.S., November 13, 2019. REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Με μια επιστολη-κόλαφο για την Αγκυρα προς τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, το Κογκρέσσο στήνει στον «τοίχο» τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των ανθρπίνων δικαιωμάτων και ζητά από την κυβέρνηση Μπάιντεν να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για «δημοκρατική οπισθοχώρηση».

“Βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” από την Αγκυρα

Την επιστολή υπογράφουν τουλάχιστον 160 μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Σεθ Μούλτον, οι οποίοι καλούν τη διοίκηση του Μπάιντεν να καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για τη «βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοχώρηση».

Η επιστολή προς τον Αντονι Μπλίνκεν, με ημερομηνία της περασμένης Παρασκευής έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναμένει από την Τουρκία απτές κινήσεις επιστροφής στα συμμαχικά πλαίσια που ορίζει το ΝΑΤΟ. Αιχμή των τριβών είναι η επιμονή της Τουρκίας στην λειτουργία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 για το οποίο ήδη υφίσταται αμερικανικές κυρώσεις, το θέμα όμως της παραβίασης των ανθρπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα σε δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» των διμερών σχέσεων.

“Ο Ερντογάν καταργεί την ελευθερία του λόγου και φυλακίζει αντιπάλους”

Εκεί ακριβώς στέκεται και η επιστολή των μελών του Κογκρέσσου στην οποία τονίζεται: «Τα στρατηγικά ζητήματα έχουν δικαίως λάβει σημαντική προσοχή στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά η βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία αποτελούν επίσηςστοιχείο σημαντικής ανησυχίας».

Το αίτημα στον Αντονι Μπλίνκεν για περαιτέρω πίεση προς την Τουρκία, συνοδεύεται από την παράθεση σειράς αντιδημοκρατικών ενεργειών του κλαθεστώτος Ερντογάν:  “Ο πρόεδρος Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», αναφέρεται στην επιστολή, «έχουν χρησιμοποιήσει τις σχεδόν δύο δεκαετίες της εξουσία τους για να αποδυναμώσουν το δικαστικό σώμα της Τουρκίας, να τοποθετήσουν πολιτικούς τους συμμάχους σε καίριες θέσεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, να καταργήσουν τον ελεύθερο λόγο και τον ελεύθερο Τύπο και να φυλακίσουν πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και εκπροσώπους μειονοτήτων».

Στα μέσα Φεβρουαρίου είχε προηγηθεί και έτερη επιστολή 54 Γερουσιαστών προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, με την οποία ζητούσαν επίσης από τον Λευκό Οίκο να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και εκείνη η επιστολή τπόνιζε:  «Ο τούρκος πρόεδρος οδηγει τη χώρα του προς μια όλο και πιο αυταρχική πορεία. Έχει περιθωριοποιήσει, συστηματικά, την αντιπολίτευση στο εσωτερικό, έχει κλείσει ή έχει κάνει να σιωπήσουν σημαντικά επικριτικά ΜΜΕ, έχει εκκαθαρίσει ανεξάρτητους δικαστές και τους έχει αντικαταστήσει με πιστούς κομματικούς και έχει φυλακίσει δεκάδες δημοσιογράφους. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων κατατάσσει την Τουρκία, μόνο πίσω από την Κίνα, όσον αφορά τον αριθμό των φυλακισμένων εργαζομένων στον Τύπο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή