Το κυπριακό μοντέλο προστασίας πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση χρεών επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

Ένα εντελώς νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα πατάει στο κυπριακό “Εστία”, και θα βασίζεται στη σύνδεση της αξίας του δανείου με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» και επιμήκυνσης και στη συνέχεια το δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης.

Το υπό επεξεργασία σχέδιο πατάει στο κυπριακό μοντέλο «Εστία» και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων με τις τράπεζες προκειμένου να διαμορφωθεί και το νέο όριο αξίας ακινήτου προκειμένου να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στο σχήμα.

Ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση και ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος, αλλά και ύψους αξίας κατοικίας θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι στο βαθμό που το νέο σχήμα δεν είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση την 1η Μαρτίου, οπότε εκπνέει η ισχύουσα παράταση του ν. Κατσέλη, θα δοθεί νέα παράταση για όσο χρειαστεί ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς κενά.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα για την προετοιμασία της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, θα εξετάσουν αύριο το θέμα.

[more]

«Βρισκόμαστε κοντά στο κυπριακό μοντέλο, με επιδότηση των δόσεων του δανείου», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο αν και πώς θα γίνεται ‘κούρεμα’ δανείου, σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία του ακινήτου. Για παράδειγμα, τι θα γίνεται όταν η τρέχουσα αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου;».

H μείωση των «κόκκινων» δανείων

Όσον αφορά το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα του χρηματοπιστωτικού τομέα, δηλαδή τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά στο σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για Asset Protection Scheme (APS). Είναι πιο εύκολο να περάσει από την Κομισιόν, γιατί έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί στη συνέχεια και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τιτλοποιήσεις μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού. «Το σχέδιο της ΤτΕ ίσως να ενσωματωθεί σε 2η φάση, αν και υπάρχουν αμφιβολίες εάν μπορεί να περάσει από την Κομισιόν, λόγω κρατικών ενισχύσεων», σημείωσε.

Για τις ρυθμίσεις χρεών

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα προτείνει επίσης στους τεχνοκράτες των δανειστών μία ολιστική ρύθμιση για τα χρέη προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες μέσω του μόνιμου Εξωδικαστικού Μηχανισμού, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή το 2ο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικά για τις οφειλές των επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να ενεργοποιήσει άμεσα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, με παράλληλη νομοθεσία αναφορικά με το χτίσιμο ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή