Το κυβερνητικό σχέδιο για την επιβίωση της αγοράς: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση ΕΝΦΙΑ, «πάγωμα» τεκμηρίων και διαγραφές στην επιστρεπτέα προκαταβολή

σχέδιο αγοράς

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της HSBC η ύφεση της πανδημίας στην Ελλάδα για το 2020 θα είναι βαθύτερη από τις αρχικές προβλέψεις και θα φθάσει στο 9,7% από 8,2%. Και η ανάκαμψη του 2021 θα είναι βραδύτερη και θα περιοριστεί στο 3%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη εάν δεν διασωθεί ένα, στοιχειώδες, έστω κομμάτι τπου τζίρου των εκπτώσεων τότε μία στις δύο επιχειρήσεις του λιανεμπορίου είναι καταδικασμένη να κατεβάσει οριστικά ρολά μετά το lovkdown.

Και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο οι επιχειρήσεις στεγνώνουν από ρευστότητα καθώς οι τράπεζες ανοίγουν πιστωτικές γραμμές με το σταγονόμετρο φοβούμενες τις επισφάλειες. Για τον λόγο αυτό, και για να αποτραπεί σωρεία λουκέτων όπως λέει, ο κ. Μίχαλος με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ζήτησε χθες προεξόφληση επιταγών από τις τράπεζες με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80%.

Σχέδιο επιβίωσης της αγοράς

Είναι προφανές ότι το παρατεταμένο lockdown της πανδημίας φέρνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις – κυρίως μικρούς και μεσαίους – στα όριά τους. Και μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα το οικονομικό επιτελείο έχει επιστρατεύσει όλα τα δυνατά σενάρια επιβίωσης και ανάταξης, με στόχο την άμεση εφαρμογή τους μόλις κλείσει ο κύκλος των μέτρων στήριξης χωρίς παράλληλα να απειληθεί δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Το κλειδί σε όλα τα σενάρια αυτά βρίσκεται, όπως επισημαίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, στο μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για «εξατομικευμένα μέτρα και λύσεις» με παράλληλη «προσεκτική διαχείριση» του δημοσίου χρήματος. Τούτο σημαίνει ότι η προτεραιότητα και τα πιο ισχυρά όπλα θα δοθούν σε επιχειρήσεις οι οποίες ήταν βιώσιμες προς της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι βρίσκονται ήδη, και συζητούνται με τους θεσμούς, τέσσερις δέσμες μέτρων.

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Στην κατηγορία των στοχευμένων φοροελαφρύνσεων εξετάζονται:

  • Σχέδια για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση 13% έως το τέλος του έτους ή τη μείωση του υπάρχοντος συντελεστή από το 13% στο 11%,
  • «Κούρεμα» ή και η πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις,
  • «Πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος ( εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020),
  • Αναθεώρηση του ορίου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
  • Μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2021 κατά 8 έως 10%.

 Εξατομικευμένες ρυθμίσεις οφειλών

Για τα συσωρευμένα χρέη της πανδημίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες πως δεν συζητείται αυτή την στιγμή διαγραφή οφειλών.

Όμως, θεωρείται δεδομένη η ένταξή τους σε ρυθμίσεις 12 ή 24 δόσεων μετά τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα  εξετάζεται και το ενδεχόμενο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ένταση και έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία οι δόσεις να αυξηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάσουν ακόμα και τις 120.

Φθηνή ρευστότητα από το δημόσιο

Πέραν των νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζεται το ενδεχόμενο διαγραφής του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρείς πρώτους γύρους υπό τον όρο ότι λόγω οικονομικής στενότητας θα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτοτικά προγράμματα από την ΕΤΕπ και το ειδικό ταμείο για τον COVID-19 για χρηματοδότηση δαπανών και επενδύσεων από επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.
Παράλληλα εξετάζεται – όπως ήδη έγραψε από χθες το economicο.gr –  η κρατική συνδρομή στην κάλυψη των τόκων δανείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με αυστηρές προϋποθέσεις.

Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και νέο πρόγραμμα στο μοντέλο της «Γέφυρας» με επιδότηση των δόσεων δανείων, τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων για όσους επλήγησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να έχει διάρκεια 9 μήνες και να προβλέπει επιδοτήσεις τόσο για μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και για ενήμερα.

Ουσιαστικά θα λειτουργεί στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα» μόνο που θα αφορά επιχειρηματικά δάνεια – στοιχείο που ήδη οι θεσμοί έχουν «βάλει» στο μικροσκόπιό τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή