Το λιανεμπόριο εκπέμπει SOS: Το δύσκολο στοίχημα επαναλειτουργίας της αγοράς – Χάθηκαν πάνω από 10 δις ευρώ λόγω της πανδημίας – Πρόσθετη στήριξη ζητούν οι έμποροι

Το λιανεμπόριο εκπέμπει SOS:

Το λιανεμπόριο εκπέμπει SOS:Μικρότερη από την αναμενόμενη είναι η κίνηση στην πασχαλινή αγορά,  αφού πολλοί καταναλωτές δεν επιλέγουν τη μέθοδο του click in shop και του click away και η εξέλιξη αυτή δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους επιχειρηματίες, οι  οποίοι βλέπουν ότι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου γίνεται με σημαντικά εμπόδια.

Μετά από έξι μήνες χωρίς την παραμικρή δραστηριότητα οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι ο τζίρος είναι ελάχιστος, τα αποθέματα μένουν στα ράφια και οι υποχρεώσεις αυξάνονται.

Οι έμποροι ζητούν στήριξη με μοντέλο τουρισμού και εστίασης

Έτσι οι επιχειρηματίες δια των εκπροσώπων τους ζητούν από την κυβέρνηση μέσα στον Μάιο να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης του λιανεμπορίου αντίστοιχο με αυτό της εστίασης και αυτό που σχεδιάζεται για τον τουρισμό.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας μένει εκτός των σχεδίων που γίνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Γιώργος Καρανίκας και πρόσθεσε ότι αν δεν υποστηριχθεί η αγορά θα υπάρξουν  «εκρηκτικές» συνέπειες.

«Οι 230.000 εμπορικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήρωσαν το μάρμαρο, δεν πρέπει η κυβέρνηση να τις αφήσει έξω απ’ τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

Χάθηκαν 10 δις ευρώ λόγω της πανδημίας

Σύμφωνα με στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι απώλειες του λιανεμπορίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές της εστίασης.

Οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου αναγνωρίζουν ότι πολλοί συνάδελφοί τους ενισχύθηκαν από μέτρα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το πρόγραμμα Γέφυρα, αλλά ζητούν εξειδικευμένα μέτρα με την προϋπόθεση της πτώσης τζίρου ( στην εστίαση υπάρχει προϋπόθεση για πτώση τζίρου κατά 30% ),να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις με εποχική δραστηριότητα και παράλληλα να μπουν «κόφτες» στις ενέσεις ρευστότητας.

“Θηλειά” το αδιάθετο εμπόρευμα

«Το αδιάθετο εμπόρευμα δημιουργεί έναν βραχνά ρευστότητας. Σήμερα μπορεί κάποιος να έχει μεγάλη αξία στο κατάστημα του, αλλά δεν διαθέτει όμως την ρευστότητα για να επανεκκινήσει» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς  Θεόδωρος Καπράλος και προσθέτει ότι η μη στήριξη του χονδρικού εμπορίου είναι σημαντικό πρόβλημα αφού «στο συρτάρι του έχουν μαζευτεί επιταγές που δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν. Μιλάμε για μία ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει να σπάσει την αλυσίδα του εμπορίου με δυσάρεστες συνέπειες στην οικονομία».

Οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών από 60 έως 120 δόσεις αφού όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης «κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει επιταγές γιατί έρχονται απ’ το παρελθόν, από ένα διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση δεν δούλεψε» και προσθέτει «οι δυνάμεις έχουν εξαντληθεί.

Είμαστε σε ένα σημείο όπου μετά από 7 μήνες απραξίας και χαμένες σημαντικές εμπορικές περιόδους τα χρέη έχουν συσσωρευτεί. Εάν δεν ληφθούν πραγματικά μέτρα, και όχι κατ’ επιλογήν, η αγορά θα βρεθεί σε δύσκολο δρόμο ως το καλοκαίρι». Μάλιστα ο κ. Φιλιππίδης αναφέρει ότι στην οδό Τσιμισκή, τον εμπορικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη βάλει «λουκέτο» 17 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή