Το μεγάλο «φάουλ» του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, το ΝΑΤΟ και γιατί το Ιράν παραμένει άλυτο πρόβλημα

(FILES) In this file photo taken on October 02, 2019, member of Knesset (MK) Benny Gantz of the Israel Resilience party that is part of the Kahol Lavan (Blue and White) electoral alliance attends a meeting of the alliance members at the Knesset in Jerusalem. - Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu informed the country's president on October 21, 2019 he could not form a new government following deadlocked September elections, making way for his opponent Benny Gantz to try. "A short time ago I informed the president that I was handing back my mandate to try to form a government," Netanyahu said in a video posted on his official Facebook page. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP) (Photo by EMMANUEL DUNAND/AFP via Getty Images)

Απογοήτευση και ενόχληση: αυτά είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους πρέσβεις των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέντε εκ των οποίων είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, μετά από ένα μεγάλο «φάουλ» που έκανε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκάντζ, σε ενημέρωση σχετικά με την επίθεση στο πλοίο «Mercer Street».

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Haaretz, ο Γκαντζ, μαζί με τον ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσαν τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ρωσίας, των ΗΑΕ, της Ιρλανδίας, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Βραζιλίας, της Γκάνα, της Ινδίας, του Μεξικού, της Νορβηγίας, και της Κένυας, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το περιστατικό με το πλοίο, αλλά και για τη δράση του Ιράν στην περιοχή, η οποία και πρέπει να ελεγχθεί και αποκρουστεί.

Το μεγάλο λάθος

Ωστόσο, τα πράγματα εξαρχής δεν πήγαν καλά: οι πληροφορίες σχετικά με το Ιράν ήταν μάλλον περιορισμένες: ο Γκαντζ κατηγόρησε τον αρχηγό της αεροπορίας του Ιράν, Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, ότι είναι υπεύθυνος για την επίθεση, και τον επικεφαλής του τμήματος drones του Ιράν, Σαΐντ Αγκατζανί, ως τον φυσικό αυτουργό επιθέσεων σε διάφορους σαουδαραβικούς, αμερικανικούς και άλλους στόχους. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονταν, μάλιστα, κυρίως από αμερικανικές πηγές και όχι ισραηλινές.

Όμως, τα πράγματα πήραν στροφή προς το χειρότερο όταν ο Γκαντζ, επιδιώκοντας να κινητοποιήσει τους συμμάχους του Ισραήλ σε δράση κατά του Ιράν, είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που δεν επιδιώκει τη δράση και εν τέλει δεν κάνει τίποτα. Η φράση αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σόκαρε και απογοήτευσε τους διπλωμάτες που εκπροσωπούσαν τις χώρες του ΝΑΤΟ, ιδίως τη στιγμή που εκφράστηκε ενώπιον των πρέσβεων της Κίνας και της Ρωσίας.

Καμία δράση σε βάρος του Ιράν

Πηγή που ήταν στη συνάντηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έρχεται σε συζήτηση όπου θέλει να ξεσηκώσει τη διεθνή κοινή γνώμη, να απομονώσει το Ιράν, να προειδοποιήσει για την επιθετικότητά του και να καλέσει το Σ.Α. να αναλάβει δράση. Αντ’ αυτού, προσβάλλει και προκαλεί το ΝΑΤΟ. Αυτό δείχνει βλακεία», ενώ, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Γκαντζ είπε ότι ο υπουργός δεν ήθελε να προσβάλλει το ΝΑΤΟ και ότι τα λόγια του θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο συνολικό πλαίσιο.

Ωστόσο, για την ώρα, είναι σαφές ότι κανείς δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική δράση σε βάρος του Ιράν. Παρά το γεγονός ότι ο νέος Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, θεωρείται ακραίος και υπερσυντηρητικός, οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιστροφή της χώρας στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα και, ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να υπάρξουν αντίποινα για την επίθεση στο πλοίο. Πολλά, μάλιστα, θα εξαρτηθούν και από την επίσκεψη του νέου διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στην περιοχή.

Καμία δημοσίευση για προβολή