Το μεγάλο κόλπο του Ευκλείδη με τα φέσια. Πως το δημόσιο παρακρατεί 4 δισ. από την αγορά

Ενώ το πρώτο εξάμηνο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μεταβίβασε στο Δημόσιο 1,5 δισ. ευρώ ειδικά για να αποπληρώσει τα φέσια του προς την αγορά, το υπουργείο Οικονομικών παρακρατεί σημαντικό μέρος από το ποσό αυτό και “κάνει το παγώνι”.

Αυτό αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία που το ίδιο το υπουργείο ανακοίνωσε χθες, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο οι πληρωμές του λεγόμενου “ευρύτερου” δημοσίου (δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤΑ και άλλων ΔΕΚΟ) προς τον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώθηκαν στα 270,6 εκατ. ευρώ.

Το κόλπο με τα φέσια

Έτσι η κυβέρνηση δεν βοήθησε την οικονομία να “ζεσταθεί”, πληρώνοντας στην αγορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, αλλά προτίμησε να κάνει “καβάτζες” για να δημιουργεί “μαξιλάρια” και υπερπλεονάσματα”. Και αυτό με την ανοχή των Θεσμών, αφού ήταν συμφωνημένη υποχρέωση να εξωφληθούν, από τα δάνεια του ESM, τα φέσια του δημόσιου προς τους ιδιώτες πριν την ολοκλήρωση των μνημονίων.

Συνολικά στο τέλος Ιουνίου, αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και σύμφωνα με τη μέθοδο που υπολογίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το υπουργείο Οικονομικών, οι οφειλές περιορίστηκαν ελάχιστα: από τα 3,15 δισ. ευρώ στα 2,72 δισ. ευρώ.

Περάστε στο τέλος του … έτους

Ωστόσο, στο παραπάνω “λογαριασμό” δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ούτε οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων. Μάλιστα, στην περίπτωση των συντάξεων δεν ανακοινώνεται από το ΥΠΟΙΚ το συνολικό ύψος των οφειλών. Οι θεσμοί υπολογίζουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες φτάνουν μαζί με τα παραπάνω ποσά κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Πλέον, ως στόχος τίθεται η αποπληρωμή τους έως το τέλος του έτους, δημιουργώντας ερωτήματα για τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου, σε σχέση με τις παροχές που υπόσχεται.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή