Το μήνυμα Δραγασάκη για την α’ κατοικία: Πως θα δώσουμε "λύσεις - πακέτο"

Στους στόχους της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
αναφέρθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης
Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για τους υπαλλήλους των Κέντρων και Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Όπως είπε, υπάρχουν δύο αντιλήψεις για το κράτος απέναντι σε όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με χρέη. «Η μία αντίληψη θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να δράσει με ένα τρόπο τιμωρητικό, θεωρώντας ότι αυτοί που χρωστούν, χρωστούν γιατί φταίνε οι ίδιοι, επομένως κατά κάποιο τρόπο πρέπει να τιμωρηθούν, ώστε να αποκτήσουν όπως λένε ορισμένοι ‘payment culture’, ‘σωστή συνήθεια-νοοτροπία πληρωμών.

Επίσης, το επιχείρημά τους είναι ότι αν βοηθάμε αυτούς που χρωστούν, έχουν προβλήματα κλπ, τότε δημιουργείται ένας ηθικός κίνδυνος, ότι δημιουργείς ένα κίνητρο για κάποιον να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του, γιατί θα έρθει κάποια στιγμή το κράτος να τον βοηθήσει».

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που προχωρά σε επιδότηση ενοικίου, κάτι το οποίο σήκωσε ορισμένα βλέμματα εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, όμως όπως το έθεσε ο κ. Δραγασάκης, «εμείς έχουμε διαφορετική άποψη απέναντι σε αυτό (…) είμαστε της λογικής ενός υποστηρικτικού κράτους, ενός κράτους που δεν τιμωρεί, αλλά προσπαθεί να βρει διεξόδους και λύσεις. Όχι με την έννοια της φιλανθρωπίας, αλλά με την έννοια που προανέφερα, του κοινωνικού προβλήματος.

Αν ένα κομμάτι της κοινωνίας είναι παγιδευμένο στα χρέη, αυτό έχει ευρύτερες συνέπειες, δεν αφορά μόνο τους ίδιους. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος». «Η λογική είναι να ρυθμίζουμε όλα τα χρέη ταυτόχρονα από τράπεζες, Υπουργείο Οικονομικών, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά στην πράξη εμφανίζονται πράγματι αντιτιθέμενα συμφέροντα. Ο συνδυασμός τώρα των 120 δόσεων και του εξωδικαστικού μηχανισμού ελπίζουμε να βοηθήσει, αρά για αυτό μιλάμε για μια διαρκή προσπάθεια.

Περισσότερα σε λέξεις

Κάθε τόσο κάνουμε τροποποιήσεις για να κάνουμε πιο ευέλικτα τα συστήματα, πιο φιλικά». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «με τον τελευταίο νόμο για το Νέο Πλαίσιο Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας θα μπούμε σε μια πολιτική η οποία πανευρωπαϊκά είναι καινούργια.

Το κράτος παρεμβαίνει επιδοτώντας και μέρος των δόσεων εκείνων που δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Αυτό είναι ένα καινούργιο και αρκετά ισχυρό στοιχείο, βεβαίως για εκείνους που πράγματι δεν μπορούν να πληρώσουν. Επίσης, προσπαθήσαμε να επιτύχουμε επιμήκυνση των ρυθμίσεων, μείωση του επιτοκίου κ.α».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ