Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για τις διερευνητικές: «Απαιτείται ειλικρίνεια και ισορροπία

Ο διάλογος αφορά τις θαλάσσιες ζώες» – «Ιστορική η συμφωνία για τα Rafale»

Μητσοτάκης διερευνητικές

Ενώπιον της υπουργού Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί κι αμέσως μετά την υπογραφή της – «ιστορικής», όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός – συμφωνίας για τα 18 Rafale, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε καθαρό μήνυμα στην Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ο οποίος όπως τόνισε «είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών».

“Η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο”

Και πρόσθεσε ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την γαλλίδα υπουργό Αμυνας συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγη ώρα νωρίτερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας «έπεσαν» οι υπογραφές για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Το επόμενο βήμα στην ελληνο-γαλλική αμυντική συμμαχία είναι η νέα πρόταση του Παρισιού για τις γαλλικές φρεγάτες την οποία προανήγγειλε σήμερα η κυρία Παρλί.

“Νέο κεφάλαιο στην στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας”

Μετά την συνάντηση ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας.  Αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής.

Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Φλοράνς Παρλί μίλησε και εκείνη για «ιστορικές ώρες» κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale και μίλησε για την «στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας».

Στην Μεσόγειο το Charles de Gaulle

«Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση», είπε, «για την οποία είχατε μιλήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο- στις 29 Ιανουαρίου 2020- με τον πρόεδρο Μακρόν, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας.

Η Φλοράνς Παρλί επεσήμανε ότι Ελλάδα και Γαλλία θα διεξάγουν κοινές αεροπορικές σχέσεις σύντομα, είπε ότι υπάρχει σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο και υπενθύμισε ότι το επόμενο διάστημα το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο με την συνοδεία ελληνικής φρεγάτας.

Καμία δημοσίευση για προβολή