Το ΝΑΤΟ «αδειάζει» τον Μακρόν, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία

Την ώρα που η Ρωσία απειλεί με πόλεμο, το ΝΑΤΟ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η συμμαχία «δεν έχει κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, την επομένη δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Το NATO και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Γερμανικό «όχι»

Τη Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον «δεν μπορεί να αποκλειστεί». Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και NATO, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Επίσης, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την ιδέα που διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια άποψη εξέφρασαν ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και το σύνολο των πολιτικών της χώρας.

«Δεν επιτρέπεται»

«Ισχύει και για το μέλλον, δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις ούτε στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους από ευρωπαϊκά ή κράτη του NATO», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Φράιμπουργκ, απαντώντας εμμέσως στο σενάριο που διατύπωσε -ή, μάλλον, άφησε να… πλανάται- ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οι δυτικοί στρατιώτες», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, «δεν επιτρέπεται – επίσης από τις χώρες τους – να συμμετέχουν ενεργά σε πολεμικές δραστηριότητες». Αναφερόμενος στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Παρίσι, επισήμανε μάλιστα ότι η άποψη για το θέμα αυτή ήταν «πολύ ομόφωνη» μεταξύ των συμμετεχόντων.

Όχι από Μαδρίτη-Λονδίνο

Από την μεριά της και η Ισπανία διαφωνεί με το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟϊκών ευρωπαϊκών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία, απορρίπτοντας κάθε άλλο σενάριο.

Σημειώνεται, δε, ότι και η Βρετανία ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει μια «μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη» στρατευμάτων στην Ουκρανία πέραν ενός «μικρού αριθμού» ατόμων που βρίσκονται ήδη εκεί παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Η στάση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έναντι της «ιδέας» Μακρόν εξηγείται εύκολα: στην περίπτωση που χώρα της συμμαχίας στείλει στρατό στην Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να πλήξει τη χώρα αυτή -με συμβατικά ή ακόμα και με πυρηνικά όπλα- ως αντίποινα για την εμπλοκή της στη σύρραξη.

Στην περίπτωση αυτή, το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ καθιστά σαφές ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες της συμμαχίας θα πρέπει να προστρέξουν στη χώρα-μέλος που δέχεται επίθεση και να επιτεθούν συνολικά εναντίον της Ρωσίας, αυξάνοντας εκθετικά τον κίνδυνο ενός μαζικού πυρηνικού πολέμου, με βάση και το δόγμα της Μόσχας για την περίπτωση αυτή.

Καμία δημοσίευση για προβολή