Το νέο ασφαλιστικό επί τάπητος στο υπουργικό Συμβούλιο. Τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και η βελτίωση της καθημερινότητας

Η οικονομία, το φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη βουλή και κυρίως η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είναι προ των πυλών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Θα συζητηθούν ακόμα το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προμήθειες, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Αντιπροεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και ο προγραμματισμός προσλήψεων στο δημόσιο για το 2020.

Το τελευταίο συνδέεται και με τον κύκλο κινητικότητας του 2019 που θα ανακοινωθεί στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορείς που έχουν ενταχθεί στο ψηφιακό οργανόγραμμα έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την κάλυψη 7.250 κενών θέσεων, κάτι που θα γίνει με αποσπάσεις και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Βρούτσης έχουν προειδεάσει για ένα νέο, καινοτόμο και απλό σύστημα, που θα άρει τα αδιέξοδα των προηγούμενων ετών, με αιχμή την αποσύνδεση της ασφάλισης από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Οπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, το νέο ασφαλιστικό θα προσφέρει στους ασφαλισμένους ελεύθερη επιλογή εισφορών  ανάλογα με την επιθυμία και το σχεδιασμό ενός εκάστου.

Σε ό,τι αφορά το νέο προϋπολογισμό  του 2020, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι  ξαναφέρνει το ΑΕΠ, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το αυξάνει κατά περίπου 7 δισεκ. ή 1.600 ευρώ περίπου ανά νοικοκυριό, ενώ βάζει τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο νέος προϋπολογισμός:

  • Αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας των τελευταίων ετών, δηλαδή το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία.
  • Προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ, από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8% το 2020.
  • Προβλέπει επίσης περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 14%, που σημαίνει μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 100.000
  • Βάζει τέλος στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Κατά την περίοδο 2016-2018 αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές
  • Αναδιαρθρώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και τον τερματισμό της υποεκτέλεσης που το χαρακτηρίζει μέχρι φέτος.

Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, μειώνονται, αντί να αυξάνονται, οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. “Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε προς ψήφιση επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας. Δίδονται κίνητρα για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές, σε είδος, υπέρ των εργαζομένων. Θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένα κεφάλαια και επενδυτές”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή