Το νέο Ασφαλιστικό – Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες συνταξιούχοι: ποιοί κερδίζουν περισσότερο και ποιοί λιγότερο

Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό;
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

To νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:Θα ψηφιστεί σύντομα και  περιλαμβάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις, κυρίως για τους αυτοαπασχολούμενους. Η φιλοσοφία του μέχρι τώρα συστήματος  αλλάζει, καθώς έχουμε την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων. Η κατώτατη κλάση θα διαμορφώνεται στα 220 ευρώ ανά μήνα, αυξημένη δηλαδή κατά 35 ευρώ σε σχέση με τις μέχρι τώρα κατώτατες εισφορές.

Τι σημαίνει αυτό: H αύξηση της κατώτατης εισφοράς, δεν θα επιβαρύνει το συνολικό μηνιαίο κόστος των ελευθέρων επαγγελματιών. Το σύνολο των υποχρεώσεων τους  σε εισφορές – φόρους θα είναι μειωμένο από το υπάρχον,  εξαιτίας της μείωσης του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος  από το 22% στο 9% . Άρα δεν θα αυξάνεται η συνολική επιβάρυνση τους.

Γιατί οι περισσότερες αλλαγές αγγίζουν τους αυτοαπασχολούμενους: Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να καλύψει τα κενά των ασφαλιστικών ταμείων από τις απλήρωτες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό είναι και το βασικότερο πρόβλημα , το οποίο κορυφώθηκε στην κρίση, εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας, των κρατήσεων καθώς και του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης.  Έτσι με το νέο σύστημα και την μείωση στους φορολογικούς συντελεστές,  εκπληρώνεται ο διττός σκοπός. Δηλαδή, πρώτον να αυξηθούν τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία (λόγω της αύξησης της κατώτατης κλάσης) και δεύτερον να μην επιβαρυνθούν από αυτή την αύξηση οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά αντιθέτως  να επωφεληθούν από τις φορο-ελαφρύνσεις  που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα .

Γιατί δεν έχουμε σημαντικές μειώσεις στους μισθωτούς: Oι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,9 % κάθε έτος μέχρι και το 2023. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, στην  έμμισθη απασχόληση υπάγεται το 70% του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι ακόμη είμαστε σε τροχιά ανασυγκρότησης της οικονομίας μας , δεν θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές μειώσεις σε τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία “θα έμεναν” άδεια. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των εισφορών συμβαδίζει με αυτόν της ανεργίας. Αυτό δείχνει πως το κράτος εκτιμά πως η ανεργία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται σταθερά.  Κατά συνέπεια,  τα λιγότερα έσοδα στα ταμεία από  τις χαμηλότερες εισφορές των μισθωτών θα αντισταθμιστούν από την αύξηση του όγκου της έμμισθης απασχόλησης . Άρα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες “θα κρατήσουν” και τα ασφαλιστικά  ταμεία .

Όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις : Oι περισσότερες αυξήσεις θα είναι λογιστικές, -ειδικά στους παλαιούς συνταξιούχους – δηλαδή θα προκύπτουν από την υπερκάλυψη της   προσωπικής διαφοράς ( για όσους έχουν). Ωστόσο κάποιοι θα δουν και αυξήσεις στα ποσά των λογαριασμών τους. Κυρίως  όσοι υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές αλλά και όσοι έχουν στην κύρια σύνταξη συμπληρώσει 30-40 έτη ασφάλισης.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή