Το νέο, δύσκολο στοίχημα της Λιβύης: Εξελέγη η μεταβατική κυβέρνηση – Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος

Λιβύη πρωθυπουργός

Νέο κεφάλαιο, αλλά και νέο δύσκολο στοίχημα, για την επόμενη μέρα στην Λιβύη και την Μεσόγειο ανοίγει η εκλογή του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού και του νέου μεταβατικού προέδρου της χώρας.

Μεταβατικός πρωθυπουργός ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά είναι το πρόσωπο που έκανε την έκπληξη και εξελέγη μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης από την συνδιάσκεψη της Γενεύης και τους μετέχοντες στον ενδολυβικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αποστολή του, όπως και όλης της μεταβατικής κυβέρνησης, είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

Φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού ήταν ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγα. Ωστόσο, ο Ντμπεϊμπά πέτυχε τον πολιτικό αιφνιδιασμό συγκεντρώνοντας 39 ψήφους σε σύνολο 73.

Ο Ντμπεϊμπά είναι μηχανικός, κατάγεται από τη Μιζράτα και έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Μοχάμαντ Μένφι: Νέος πρόεδρος ο πρέσβης που είχε απελαθεί από την Αθήνα

Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου αναδείχτηκε ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη.

Πρόκειται για τον πρέσβη της Τρίπολης στην ΑΘήνα, που τον Δεκέμβριο του 2019 είχε απελαθεί, λίγο μετά τη σύναψη του παρανόμου τουρκολιβυκού μνημονίου. Οπως επισημαίνουν ελληνικές δπλωματικές πηγές η απέλαση εκείνη δεν είχε προσωπικά χαρακτηριστικά αλλά ήταν επιβεβλημένη μετά τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης Σάρατζ.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι επαφές με τον λίβυο απεσταλμένο είχαν διατηρηθεί στο κατάλληλο διπλωματικό επίπεδο, έτσι ώστε η σημερινή εξέλιξη να μην προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα ως προς το πρόσωπο και την παρουσία του στο νέο σχήμα.

Μέλη του μεταβατικού Συμβουλίου εξελέγησαν ο Μούσα αλ Κόνι, από τη νότια Λιβύη και ο Αμπντάλα αλ Λάφι, που εκπροσωπεί τη δυτική Λιβύη.

Η δύσκολη αποστολή της νέας κυβέρνησης

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα της νέας μεταβατικής αρχής της Λιβύης θα είναι να επανενώσει του κρατικούς θεσμούς και να εγγυηθεί την ασφάλεια.

Αναλυτές όμως, όπως ο Τζάλελ Χαρσάουι, του Clingendael Institute, εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης. Παρ’ ότι  γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

Η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει μέσα σε διάστημα 21 ημερών να συγκροτήσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα έχει στη συνέχεια άλλες 21 ημέρες στη διάθεσή του για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Αν αποτύχει, το ζήτημα θα εξεταστεί από τους συμμετέχοντας στον ενδολιβυκό διάλογο.

Χαιρετίζουν Τουρκία, Αίγυπτος και Εμιράτα

Οι 75 συμμετέχοντες είχαν συγκεντρωθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Γενεύη, σε τοποθεσία που κρατήθηκε απόρρητη από τον ΟΗΕ, για να εκλέξουν τις μεταβατικές αρχές. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη την Τρίτη, όμως κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 70% ώστε να εκλεγεί. Ο δεύτερος γύρος έγινε χθες.

Η Τουρκία, που στήριζε την GNA, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, που στηρίζουν τον Χάφταρ, χαιρέτισαν δημοσίως την ανάδειξη των νέων αρχών της Λιβύης.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Την συγκρότηση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Λιβύη χαιρέτησε η Αθήνα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει ότι η εκλογή μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης στη Λιβύη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη γειτονική χώρα, και ζητεί όλοι οι φορείς να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο.

Καμία δημοσίευση για προβολή