Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για το άσυλο: Μειώνεται το βάρος για τις χώρες υποδοχής προσφύγων – Κριτική για «αλληλεγγύη αλα καρτ»

Ευρώπη άσυλο
Migrants and refugees waiting for buses after crossing the border between Hungary and Austria in Nickelsdorf, Austria 70 kilometers (43 miles) southeast of Vienna, Sunday, Sept. 13, 2015. (AP Photo/Ronald Zak)

To πολυαναμενόμενο, νέο σχέδιο της Κομισιόν για το άσυλο και την μετανάστευση δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Το μεταρρυθμιστικό πλάνο, που φέρει την σφραγίδα της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προβλέπει πιο αυστηρό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, αυξημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Στα θετικά του στοιχεία είναι το γεγονός πως αναθεωρεί το δόγμα» του Δουβλίνου που άφηνε μόνον στις χώρες υποδοχής ευθύνη της επεξεργασίας του αιτήματος προσφύγων και μεταναστών για άσυλο. Στα γκρίζα σημεία, τα οποία δέχονται κριτική από μη κυβερνητικές οργανώσεις, είναι η δυνατότητα που δίνεται στις πιο «απρόθυμες» χώρες να επιλέξουν αν θα δεχθούν πρόσφυγες ή αν θα αναλάβουν την ευθύνη για επιστροφές στις χώρες καταγωγής τους όσων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.

Ειδικότερα, το νέο «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» προβλέπει πως οι χώρες της ΕΕ που δεν θέλουν να πάρουν αιτούντες ασύλου σε περίπτωση αύξησης των μεταναστευτικών ροών πρέπει αντίθετα να συμμετάσχουν στις επιστροφές όσων η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται από τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έφθασαν, προς τις χώρες προέλευσής τους.

Τι αλλάζει για τις χώρες υποδοχής

Αναθεωρεί επίσης την αρχή που συνίσταται στο να ανατίθεται στην πρώτη χώρα εισόδου ενός μετανάστη στην ΕΕ η ευθύνη της επεξεργασίας του αιτήματός του για άσυλο.

Στην πρόταση της Επιτροπής, η χώρα που είναι υπεύθυνη για το αίτημα ασύλου θα μπορεί να είναι εκείνη στην οποία ένας μετανάστης έχει αδελφό ή αδελφή, στην οποία έχει εργαστεί ή σπουδάζει. Επίσης η χώρα που έχει χορηγήσει βίζα σε έναν μετανάστη θα είναι εκείνη που θα πρέπει να επιφορτισθεί με την αίτηση ασύλου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χώρες πρώτης εισόδου θα παραμείνουν υπεύθυνες για την αίτηση ασύλου.

Προβλέπεται επίσης μια ταχύτερη διαδικασία ώστε να απορρίπτονται πιο γρήγορα οι μετανάστες που έχουν λίγες πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία. Πρόκειται, σύμφωνα με την Επιτροπή, για εκείνους που έρχονται από χώρες που είχαν θετικό ποσοστό απόκρισης σε αιτήματα ασύλου μικρότερο του 20% όπως η Τυνησία ή το Μαρόκο. Για αυτούς, η επεξεργασία του αιτήματος ασύλου γίνεται στα σύνορα και σε ένα διάστημα 12 εβδομάδων.

“Υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης”

Αν μία χώρα υπόκειται σε μεταναστευτική «πίεση» και εκτιμά ότι δεν μπορεί πλέον να αναλάβει την ευθύνη μεταναστών, μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός «υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης», ο οποίος πρέπει να αποφασιστεί από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή θα καθορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα πρέπει να αναλάβει. Όλα τα κράτη συνεισφέρουν, ανάλογα με το οικονομικό τους βάρος και τον πληθυσμό τους. Όμως μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο, να «γίνουν ανάδοχοι» της επιστροφής στη χώρα του ενός μετανάστη που δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στην ΕΕ ή να βοηθήσουν κυρίως στην κατασκευή κέντρων υποδοχής.

Προκειμένου να αυξηθούν οι επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης, η Επιτροπή θα ορίσει έναν συντονιστή, που θα στηρίζεται σε ένα δίκτυο «ειδικών» στα κράτη-μέλη. Και θα «εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις» με τις χώρες προέλευσης.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή