Το νέο πτωχευτικό δίκαιο: Ποιος είναι ο  διάδοχος του νόμου Κατσέλη

      

    Tο τρέχον πλαίσιο προστασίας: Aποτελεί ένα προσωρινό καθεστώς μεταξύ του νόμου Κατσέλη και του νέου πτωχευτικού,  μέχρι σήμερα μόνο 3/10 κατάφεραν να ενταχθούν στην προστασία της α’ κατοικίας .

    O διάδοχος : Το καινούριο πτωχευτικό δίκαιο που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Μαΐου, θα αλλάξει τα δεδομένα στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ειδικά εάν αφορούν  α’ κατοικία.

    Η πιο μεγάλη αλλαγή: Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει την πτώχευση των νοικοκυριών και την χωρίς  χρέη επανεκκίνηση τους , με απαραίτητη όμως προϋπόθεση να έχει προηγηθεί η ρευστοποίηση  του συνόλου της ακίνητης περιουσίας τους.

    Το θετικό στοιχείo: Tης  ρευστοποίησης των ακινήτων , είναι ότι σε περίπτωση που  μείνει ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου, ο  δανειολήπτης θα απαλλαγεί πλήρως  από την υποχρέωση αποπληρωμής του.

    Στα αρνητικά:  Oι δανειολήπτες  χάνουν το σύνολο της ακίνητης περιουσία τους οριστικά, και μάλιστα  σε μια περίοδο χαμηλών αξιών ρευστοποίησης, ενώ θα μπορούσαν  να αξιοποιήσουν μέρος της για την τόνωση της τσέπης τους, για παράδειγμα  μέσα από την βραχυχρόνια ή μακροχρόνια μίσθωση κατοικιών. Αυτή η επιχειρηματική κίνηση  θα τους εξασφάλιζε ένα πρόσθετο εισόδημα το  οποίο θα μπορούσαν  να χρησιμοποιήσουν για την αποπληρωμή των  δόσεων.

    Για το τραπεζικό σύστημα:  Tο νέο πτωχευτικό δίκαιο είναι ένα δραστικό πλαίσιο για την άμεση αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών τους, πράγμα που θα  επιτρέψει την  τόνωση της  χρηματοδότηση της οικονομίας.

    Η μέχρι τώρα αποκλιμάκωση: Tων κόκκινων στεγαστικών δανείων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην διαγραφή των οφειλών των δανειοληπτών  και όχι στην  ομαλή εξυπηρέτηση τους.

    Στη σημερινή εποχή: Παρά την κρίση, τα ακίνητα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των  νοικοκυριών, με  ποσοστό ιδιοκτησίας  80%, πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ που κυμαίνεται στο 70%.

    Το ειδικό στεγαστικό επίδομα: Θα δίνεται με αυστηρά κριτήρια και μόνο σε όποιον χάνει την α’ κατοικία του, μπορούμε να πούμε πως θα έχει έντονη ζήτηση καθώς  αφορά μεγάλο ποσοστό. Πιο συγκεκριμένα  το 70% των δανειοληπτών διαθέτουν μόνο αυτό το ακίνητο.

    Το ερώτημα είναι: Για πόσο χρονικό διάστημα θα έχει ο δανειολήπτης  την δυνατότητα να λαμβάνει αυτό το επίδομα. Μέσα στο 2020 (με το τρέχον καθεστώς) , έχουν προγραμματιστεί 50.000 καινούριοι  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 30.000 αφορούν  κύριες κατοικίες.

    Για τις επιχειρήσεις: Τα περισσότερα κόκκινα δάνεια όμως είναι επιχειρηματικά,   γι’ αυτό  και έρχονται και εκεί αλλαγές μέσα από έναν προληπτικό μηχανισμό στήριξης. Tο σύστημα θα περιλαμβάνει ένα εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να αποτρέπεται η πτώχευση τους. Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει στην πράξη για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν τελικά θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή