Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Κλείνουν τα hotspot σε Μόρια και Βαθύ – Δημιουργούνται κλειστά κέντρα σε πέντε νησιά

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα έως τις αρχές του 2020. Επίσης είπε ότι κλείνουν η Μόρια στην Λέσβο και η ΒΙΑΛ στην Χίο και θα δημιουργηθούν κλειστές δομές.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίος φορέας φύλαξης συνόρων, ενώ θα ιδρυθεί θέση εθνικού συντονιστή για τα ασυνόδευτα παιδιά, μέσω της Προεδρίας της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο. Στα τρία από αυτά η χωρητικότητα θα είναι τουλάχιστον 5.000 ενώ στην Κω θα είναι 2.000 και στη Λέρο θα είναι 1.000. Τα νέα κέντρα θα αντικαταστήσουν υπάρχοντα κέντρα όπως η Μόρια και το Βαθύ.

Σχετικά με τις ΜΚΟ, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι θα οριστεί το πλαίσιο υποχρεώσεών τους ενώ θα παραμείνουν στη χώρα μόνο όσες πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα προβλέπεται επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο και τις επιστροφές, ενώ όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων στις υπηρεσίες ασύλου.

Για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει:

  • Στην παράταση, έως 31.12.2020, των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
  • Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές να λάβει υπόψη την εντοπιότητα.
  • Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το “Πρόγραμμα Αλληλεγγύη” που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

[more]

  • Βραχυπρόθεσμα, επανέρχεται ο έλεγχος και η ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση.
  • Μεσοπρόθεσμα, υλοποιείται αριθμός δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες δράσεις:

  • Ασυνόδευτα παιδιά: Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής  μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό”, είπε ο κ. Στεφανής.
  • ΜΚΟ: Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
  • Άσυλο και Επιστροφές μεταναστών: Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

Κατασκευή Κλειστών Δομών σε Νησιά

  • Για τη Λέσβο: θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας περίπου 5000 ατόμων, ενώ κλείνει η υπάρχουσα.
  • Για τη Χίο: θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας περίπου 5000 ατόμων, ενώ κλείνει η υπάρχουσα.
  • Για τη Σάμο: Η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας περίπου 5000 ατόμων, ενώ κλείνει η υπάρχουσα.
  • Για την Κω: Μετατροπή  της υπάρχουσας Δομής σε Κλειστή, ως  Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας περίπου 2000 ατόμων.
  • Για τη Λέρο: Μετατροπή της υπάρχουσας Δομής σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή