To newsletter του economico: Οι εξελίξεις μετά από 8 ημέρες εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

    ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ 1. Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, εν μέσω ανηλεών βομβαρδισμών των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.

    Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Ουκρανό διαπραγματευτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ουκρανική πλευρά δεν έλαβε αυτά που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπήρξε συμφωνία για την από κοινού δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πρόκειται να χτυπηθούν ή έχουν ισοπεδωθεί από τις συγκρούσεις.

    ***

    ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ 2. Όπως είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακωχή και καθορισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων πολιτών.

    Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν την πιθανότητα μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση αμάχων. Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στα μέρη όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιαδήποτε μορφή προόδου σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα. Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου.

    ***

    ***

    Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Η Μαριούπολη, στρατηγικής σημασίας πόλη – λιμάνι στη Θάλασσα της Αζοφικής, έχει κυκλωθεί και βάλλεται μαζικά από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, με τον πληθυσμό να προσπαθεί να λάβει κάλυψη λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

    Η μόνη σημαντική ουκρανική πόλη που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό από την έναρξη της εισβολής την περασμένη Πέμπτη είναι η Χερσώνα, επίσης στα νότια της χώρας, ενώ η πρωτεύουσα Κίεβο βρίσκεται στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης, με την τεράστια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων που κατευθύνεται προς τα εκεί να παραμένει σε απόσταση “ασφαλείας” 25 χιλιομέτρων, τουλάχιστον προσώρας.

    ***

    ΖΕΛΕΝΣΚΙ: “ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΣΤΕ” 1. Την αποφασιστικότητά του να δώσει μάχη μέχρι τέλους εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος, την ώρα που η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεσή της στη χώρα του.

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί ο ίδιος και λαός του, στέλνοντας μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μιλώντας σε δραματικούς τόνους, περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική, τονίζοντας ότι «ο χρόνος έχει σταματήσει για μας». Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, τους κάλεσε να στρέψουν ακόμα περισσότερο την προσοχή τους στις γειτονικές τους χώρες και «να καταλάβουν ότι, αν θέλουν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, θα πρέπει να μην ασχολούνται μόνο με αυτές», αλλά να κοιτάξουν το μεγάλο κάδρο.

    «Είμαστε το σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και του πολιτισμού», δήλωσε αρχικά ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πάμε να κλέψουμε κάτι. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη χώρα μας. Δεν θα παραδοθώ ποτέ στους Ρώσους, ούτε ο λαός μου. Ο χρόνος έχει σταματήσει για μας. Θα μείνουμε όρθιοι ως το τέλος». Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς των Ρώσων, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργοποιηθεί. «Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους. Αν δεν σταματήσουν τώρα, πόσο νομίζετε ότι θα αντέξουμε; Πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

    ***

    ΖΕΛΕΝΣΚΙ: “ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΣΤΕ” 2. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έστειλε μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι θέλει να μιλήσει μαζί του, αλλά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί λύση, στην «πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί». Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι «σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν τρόφιμα, έχουν καταστραφεί πολλές υποδομές». Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «δεν σκοπεύουμε να παραδοθούμε και να παραδώσουμε τη χώρα στη Ρωσία. Προφανώς και κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε».

    ***

    ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ. “Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο. Αν μας το ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα στείλουμε δυνάμεις» είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ταυτόχρονα, αν και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση στους ευάλωτους.

    “Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει.

    Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι’αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο».

    ***

    ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε την Πέμπτη το βράδυ ότι το Πεντάγωνο δημιουργεί γραμμή επικοινωνίας με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί, στρατιωτικά συμβάντα και κλιμάκωση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, η οποία δήλωσε ότι «κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς», αλλά μέχρι το σημείο που δεν θα προκληθεί σύρραξη με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι πάντα ανοικτή σε μια συνομιλία με τη Μόσχα.

    ***

    ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην επιβολή και νέων κυρώσεων κατά του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος του Κρεμλίνου, στοχεύοντας στη ρωσική ελίτ και στην αποσύνδεση αριθμού τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

    Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περισσότερους περιορισμούς, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ενώ στοχεύει και σε μέλη οικογενειών Ρώσων ολιγαρχών. Ήδη ο Μπάιντεν έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία εύπορων Ρώσων όπως και των ενήλικων παιδιών τους.

    Έχει, παράλληλα, δεσμευτεί να «χτυπήσει» και άλλα περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών, όπως τα ιδιωτικά τζετ, τα πολυτελή διαμερίσματα, τα γιοτ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο νέος γύρος κυρώσεων θα σφίξει περαιτέρω τον κλοιό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

    ***

    ΕΕ: “ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ”. Το… όριο των κινήσεων που οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον θέτουν σχετικά με την εμπλοκή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία περιέγραψαν την Πέμπτη  οι ηγεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι απόφαση του ΝΑΤΟ, αλλά ότι θα ήταν «ένα βήμα πολύ μακριά» με «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού τρίτου παγκόσμιου πολέμου».

    «Η ΕΕ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει έναν άγριο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα και είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», είπε σε συνέντευξή του στο CNN.

    ***

    ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ. Σε σχόλιά του τα οποία μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η “στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία προχωρούν κατά τα προβλεπόμενα, ενώ επαίνεσε τους Ρώσους στρατιώτες ως “ήρωες”.

    Προχώρησε δε σε επίθεση κατά των ουκρανικών δυνάμεων, κατηγορώντας τες, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι χρησιμοποιούν “ξένους πολίτες ομήρους χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες”.

    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε νωρίτερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι στόχοι της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία – αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς – θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

    Ο κ. Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι έκανε ένα “μεγάλο λάθος” στην Ουκρανία, ότι έχει αυταπάτες για την κυβέρνηση στο Κίεβο, ενώ τον προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

    ***

    ΟΧΙ ΣΕ “NO FLY ZONE”. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελέσνκι κάλεσε το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας και των αεροπορικών βομβαρδισμών στις πόλεις της. Μέχρι στιγμής, το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί.

    Ο Μισέλ είπε ότι αν και το ΝΑΤΟ αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά για την κοινή ασφάλεια στην Ευρώπη», οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για να μπορέσουν να παρέχουν μόνες τους περισσότερες δυνατότητες στον στρατιωτικό τομέα.

    ***

    ΡΩΣΙΚΑ “ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ”. Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s υποβάθμισαν τη Ρωσία κατά έξι βαθμίδες στην κατάσταση «σκουπίδια», λέγοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις θέτουν σε αμφιβολία την ικανότητά της να εξυπηρετεί το χρέος της και θα αποδυναμώσει την οικονομία της. Διαβάστε περισσότερα

    Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου του Λονδίνου δήλωσε ότι η εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία θα είχε μόνο μικρό αντίκτυπο στις δραστηριότητές του, καθώς ανέστειλε περισσότερες ρωσικές εισαγωγές.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LSEG, Ντέιβιντ Σουίμερ, δήλωσε ότι το χρηματιστήριο ανέστειλε τις συναλλαγές 28 ρωσικών εταιρειών την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών κολοσσών Rosneft και Gazprom καθώς και του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας Sberbank.

    ***

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ 1. Παράθυρο για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2023 άφησαν  οι Βρυξέλλες, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο, να διαμηνύει πως είναι πολύ νωρίς για οποιονδήποτε σχεδιασμό νέων μέτρων, πλην αυτών που επείγουν, όπως το πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων και άλλων προϊόντων που επηρεάζονται από τον πόλεμο, αλλά και η στήριξη των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Αλλωστε, για τις χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους η σύσταση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της χθεσινής της «δημοσιονομικής καθοδήγησης», ήταν να ξεκινήσει το 2023 μια «σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή» που θα «σταθεροποιήσει και στη συνέχεια θα μειώσει τους δείκτες χρέους».

    ***

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ 2. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι δεν θα ισχύσει το 2023 ο κανόνας μείωσης του χρέους κατά το 1/20 της διαφοράς από το επίπεδο του 60% του ΑΕΠ.

    Οι χώρες με υψηλό χρέος, σημείωσε, θα πρέπει να περιορίσουν την αύξηση των τρεχουσών δαπανών, προστατεύοντας όμως παράλληλα τις επενδυτικές δαπάνες. Πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να αρχίσουν μια διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά «σταδιακά και με τρόπους φιλικούς προς την ανάπτυξη».

    Ο ελληνικός σχεδιασμός, προ του πολέμου, προέβλεπε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ (από περίπου 6,5% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο) και στη συνέχεια, το 2023, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

    ***

    ΧΑΑ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε την Πέμπτη να επιβεβαιώσει τα επίπεδα των 850 μονάδων. Ο ενεργειακός κλάδος αποδείχθηκε τελικά εκείνος που στήριξε, ακόμη και στη δύσκολη ώρα της επιφυλακτικότητας, την αντίδραση αυτή.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 854,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 849,57 μονάδων (-0,30%) και 862,80 μονάδων (+1,26%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,08 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,84 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 500 xil. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,19%, στις 2.055,40 μονάδες, ενώ στο +1,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.505,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 584,23 μονάδες.
    *
    WALL STREET. Mετά το άλμα 600 μονάδων την Τετάρτη και το άνοιγμα με κέρδη άνω των 200 μονάδων, ο βιομηχανικός Dow Jones τελικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 33.794 μονάδες με μικρές απώλειες 0,29%.

    Παρομοίως, ο διευρυμένος S&P 500 έκλεισε στις 4.363 μονάδες πτώση 0,5%, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τεχνολογικά σταθμισμένος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων κλείνοντας στο -1,56% και τις 13.537 μονάδες.

    Μεγάλο μέρος των σημερινών πιέσεων ήρθε από τους τίτλους της Amazon (-2,7%), της Facebook (-2,5%) και Tesla (-4,6%), ενώ οι δημιουργοί software Okta και Snowflake που ανακοίνωσαν σήμερα απογοητευτικά αποτελέσματα δέχθηκαν σφυροκόπημα και έκλεισαν στο -8% και στο -15% αντίστοιχα.
    *
    ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Με αρνητικό πρόσημο συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις νέες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, με την ελπίδα να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 0,4% στις 444,46 μονάδες.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,4% στις 13.941,34 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,3% στις 6.515,78 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,1% στις 7.345,81 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί σε ποσοστό 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει βουτιά 2,2%.

    Καμία δημοσίευση για προβολή