Tο newsletter του economico: Οι τελευταίες εξελιξεις ένω ξημερώνει η 8η μέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η ΕΙΣΒΟΛΗ. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1. Η Ουκρανία δήλωσε ότι θα λάβει μέρος, υπό προϋποθέσεις, στον δεύτερο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία, η οποία ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν τη Χερσώνα, μια πόλη λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας βόρεια της Κριμαίας. Στη Χερσώνα πάντως υπάρχουν ακόμα σοβαροί θύλακες αντίστασης.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Κίεβο, και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, σημάδι ότι οι εισβολείς προετοιμάζουν καθοριστικά χτυπήματα. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία εδώ και μέρες, ενώ βομβαρδισμοί σημειώνονται σε κατοικημένες περιοχές και κτίρια με διαμερίσματα πολύ κοντά από την πόλη.

Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στον σταθμό βρίσκονταν χιλιάδες Ουκρανοί, που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν το Κίεβο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ αυξάνεται παράλληλα με τις αυξημένες προμήθειες όπλων στην Ουκρανία από μέλη της συμμαχίας, μετέδωσε το Interfax.

***

Η ΕΙΣΒΟΛΗ. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2. Η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να περιορίσει την πρόσβαση στα λιμάνια και τα ύδατά της στα  ρωσικά σκάφη. Οι παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων εκτινάχθηκαν σε πολυετή υψηλά, πυροδοτώντας το άγχος ότι οι προμήθειες σε οτιδήποτε, από σιτάρι έως φυσικό αέριο θα μειωθούν. Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα σημείωσαν υψηλά όλων των εποχών, βαθαίνοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Η Boeing θα αναστείλει σημαντικές δραστηριότητες στη Ρωσία και θα περιορίσει προσωρινά το προσωπικό και τους συνεργάτες εκεί από την πρόσβαση σε ευαίσθητα τεχνικά δεδομένα. Η Airbus ακολούθησε το παράδειγμά της, λέγοντας ότι ένα κέντρο που απασχολεί 200 Ρώσους μηχανικούς θα τεθεί σε αναστολή λειτουργείας.

Μπορεί το ρωσικό χρηματιστήριο να παραμένει κλειστό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, όμως η πίεση προς τις ρωσικές εταιρείες βρίσκει διέξοδο σε όσες έχουν εισαχθεί σε δυτικά χρηματιστήρια και πιο συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Έτσι και σήμερα οι ρωσικές μετοχές δέχτηκαν… άγριο σφυροκόπημα με τρομακτικές απώλειες που υποβαθμίζουν τους πάλαι ποτέ ρωσικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς στην κατηγορία των λεγόμενων «penny stocks», ήτοι δηλαδή τις μετοχές της μίας πένας/σεντ.

Πολύ μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι ρωσικές ενεργειακές, με την κρατική Gazprom να κάνει βουτιά ύψους 85% και την Novatek, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας, να καταρρέει σε ποσοστό έως 96%.

***

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 1. Η Ρωσία είναι εξαιρετικά πιθανό να φτάσει σε χρεοκοπία ως αποτέλεσμα των εξωτερικών της χρεών και η οικονομία της θα υποστεί διψήφια συρρίκνωση φέτος μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, μια κίνηση άνευ προηγουμένου σε κλίμακα και συντονισμό.

Σε μισό τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζει η Capital Economics το χρέος της Ρωσίας, και αυτό, παρότι ο εξωτερικός δανεισμός της μειώνεται εδώ και χρόνια, από το 2014 όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις από τη Δύση για την Κριμαία και πλέον έχει συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο.

Από αυτά, τα 67 δισ. δολάρια αποτελούν εξωτερικό χρέος της κυβέρνησης, τα 30 δισ. δολάρια είναι χρέη της κεντρικής τράπεζας, όμως το μεγαλύτερο ποσό, με μεγάλη διαφορά, είναι οι υποχρεώσεις του επιχειρηματικού κλάδου, που ανέρχονται στα 310 δισ. δολάρια.

***

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 2. «Οι ζημιές από ένα ρωσικό default στο εξωτερικό χρέος θα έπλητταν τους ξένους επενδυτές, όχι μόνο τους Ρώσους», προειδοποιεί η Capital Economics.

Όμως, τονίζει ότι οι συνέπειες και για τη ρωσική οικονομία θα ήταν σοβαρές, καθώς μία τέτοια χρεοκοπία θα πυροδοτούσε περισσότερες ρευστοποιήσεις στα ρωσικά assets, ακόμα μεγαλύτερη πτώση για το ρούβλι και πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Η Ρωσία έχει ήδη αναστείλει τις πληρωμές κουπονιών για τα κρατικά ομόλογα ρωσικού δικαίου προς τους ξένους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, η Capital Economics επισημαίνει ότι ο κίνδυνος η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν ή να μη θέλουν να πληρώσουν τα εξωτερικά χρέη τους (πέραν αυτών που ήδη επηρεάζονται) έχει αυξηθεί σημαντικά.

***

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 3. Σύμφωνα με τη Capital Economics, υπάρχουν τρεις παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ρωσικής χρεοκοπίας:

  • Πρώτον, θα μπορούσαν να υπάρξουν ακούσιες συνέπειες από τις κυρώσεις, οι οποίες θα εμποδίζουν τους ρωσικούς οργανισμούς από το να κάνουν τις πληρωμές των χρεών (αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αποπληρωμές ομολόγων θα επιτρέπονται παρά τον αποκλεισμό από το σύστημα πληρωμών SWIFT).
  • Δεύτερον, οι κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα και ο αποκλεισμός από το SWIFT πλήττουν την ικανότητα της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση σε ξένο νόμισμα (είτε σε συναλλαγματικά αποθεματικά ή από έσοδα εξαγωγών) για να εξυπηρετήσει το χρέος της.
  • Και τρίτον, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη χρεοκοπία σαν αντίποινα έναντι των κυρώσεων της Δύσης, για να προκαλέσει ζημιές σε ξένες τράπεζες.

«Δεν είναι παρατραβηγμένο να σκεφτεί κανείς ότι οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τις αποπληρωμές χρεών προς το εξωτερικό», τονίζουν οι αναλυτές.

***

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΟΔΟΥ. O γερμανός ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας Γιόαχιμ Βέμπερ από το Ινστιτούτο Cassis (Center for Advanced Security, Strategic and Integration Studies) του Πανεπιστημίου Βόννης, εκτίμησε ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει στρατηγική εξόδου από την Ουκρανία.  Κατά την άποψή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή στρατιωτική πίεση διότι θέλει τη νίκη με κάθε τίμημα.

Σύμφωνα με το γερμανό ειδικό με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν δεν διακινδυνεύει μόνο το κύρος του, αλλά παίζει κορώνα γράμματα ακόμα και την ηγεμονία του. Επιπλέον έχει προκαλέσει πολλές απώλειες σε ζωές Ουκρανών, αλλά και Ρώσων και αναζητεί τώρα μια αιτιολογία για όλα αυτά.

Σύμφωνα με τον ειδικό είναι μάλλον απίθανο ο πρόεδρος Πούτιν να παραδεχθεί στην παρούσα φάση ότι δεν απέδωσε η στρατηγική του και να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ουκρανία. Ολοκληρώνοντας ο Γιόαχιμ Βέμπερ από το Iνστιτούτο Cassis υπογραμμίζει ότι «στην παρούσα φάση είναι σχεδόν αδύνατο για τη Δύση να χτίσει γέφυρες προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο».

***

ΝΕΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΚΡΟΝ. Σε νέο διάγγελμα προς τους Γάλλους πολίτες προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει η Γαλλία για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ δεν πολεμάει απέναντι στον ρώσικο λαό. «Μόνο ο Πούτιν έχει επιλέξει αυτόν τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά. Έκανε επίσης λόγο για επερχόμενο κύμα ακρίβειας αφού λόγω του πολέμου θα αυξηθούν οι τιμές στις πρώτες ύλες. Τόνισε ακόμα ότι «αλλάζουμε εποχή. Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν θεωρούνται δεδομένα».

Στο διάγγελμά του ο Μακρόν επισήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης να περάσει σε μια νέα φάση. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Γαλλία εντείνει τις επενδύσεις της στον αμυντικό τομέα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Κλείνωντας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «βιώνουμε μια ιστορική τραγωδία και πρέπει να απαντήσουμε λαμβάνοντας ιστορικές αποφάσεις. Δεν θα σταματήσω ποτέ να τους υπερασπίζομαι (σ.σ. τον ουκρανικό λαό). Ζήτω η δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία».

***

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ. Σε άνοδο γύρισαν την Τετάρτη τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed Tζερόμ Πάουελ καθησύχασε τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, με επιτοκιακές αυξήσεις, παρά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η γεωπολιτική κρίση.

Οι δηλώσεις του πυροδότησαν ράλι στη Wall Street μετά το sell off της Τρίτης. Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,79% ή 596 μονάδες στις 33.891, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,86% στις 4,386 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,62% στις 13.752 μονάδες. Οι ευρωπαϊκές μετοχές γύρισαν σε άνοδο παρά την αρχική τους πτώση, καθώς το νέο άλμα των τιμών εμπορευμάτων προσέφερε στήριγμα στις μετοχές του κλάδου ενέργειας και εξόρυξης μετάλλων, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω περιορισμούς στην προσφορά. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% με τον επιμέρους δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύεται 4,1% καθώς η τιμή brent ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Ο κλάδος μεταλλευτικών δραστηριοτήτων ενισχύθηκε 2,3%, καθώς οι τιμές χαλκού και αλουμινίου συνέχισαν στην κούρσα ανόδου. Ειδικά η τιμή αλουμινίου, των ολλανδικών συμβολαίων φυσικού αερίου και οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα κατέρριψαν σήμερα νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι κυρώσεις έχουν διακόψει τις ρωσικές εξαγωγές εμπορευμάτων, προκαλώντας χάος στις αγορές.

Στην Αθήνα, το Χρηματιστήριο κατάφερε να κρατήσει το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, απορροφώντας σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών πιέσεων, οι οποίες έφτασαν τον Γενικό Δείκτη ακόμη και στη ζώνη των 830 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 852,10 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 833,56 μονάδων (-3,8%) και 862,14 μονάδων (-0,50%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 89,13 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,45 εκατ. τεμάχια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή