Το newsletter του economico: Οι τελευταίες εξελίξεις και οι συνέπειες 15 ημέρες μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

    ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Τραγικές εικόνες έρχονται από τη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με καταγγελίες των Ουκρανικών αρχών, οι Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο Παίδων. Το Κίεβο πολιορκείται το πιθανότερο αποκλεισμένο πλέον από κάθε οδό διαφυγής των αμάχων. Σε νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, καθιστώντας υπεύθυνους τους συμμάχους για μία πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή. Επέμεινε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραδοθεί.

    ***

    ΓΙΑΤΙ “ΚΑΗΚΕ” Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ. Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά είναι ανοιχτό να συνεργαστεί με συμμάχους για άλλους τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε:

    • «Η μεταφορά των αεροσκαφών MIG-29 στην Ουκρανία αξιολογήθηκε ως υψηλού κινδύνου».
    • «Η Ουκρανία διαθέτει αρκετές μοίρες αεροσκαφών – Το κέρδος από την αποστολή των MIG-29 θα είναι χαμηλό και ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση με τη Ρωσία».
    • «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ότι η Ουκρανία έχει την ανάγκη διαφορετικών όπλων για την άμυνα της».

    ***

    CIA: ΔΕΝ “ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ” ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ 1. Την εκτίμηση ότι το αρχικό σχέδιο του Ρώσου προέδρου για την εισβολή στην Ουκρανία έχει γίνει… κουρέλι, κατέθεσαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

    Σε μια συζήτηση που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η σφοδρή αντίσταση των Ουκρανών, ο κακός σχεδιασμός της Μόσχας και μια σειρά από εσφαλμένους υπολογισμούς «τίναξαν στον αέρα» το σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν για κατάληψη του Κιέβου μέσα σε δύο μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    ***

    CIA: ΔΕΝ “ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ” ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ 2. Σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, «ο Πούτιν δεν έχει βιώσιμο πολιτικό σχέδιο βάσει των εξελίξεων αλλά και της σκληρής αντίστασης που θα συνεχίσει να προβάλλει η Ουκρανία». Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι ακόμα κι αν καταληφθεί το Κίεβο, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση-μαριονέτα και ότι είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί ολόκληρη η χώρα από τον ρωσικό στρατό.

    Όσον αφορά στις απώλειες, ο Μπερνς εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει από 2.000 ως 4.000 στρατιώτες, με τον αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος από τους υπολογισμούς της Μόσχας, ενώ σημαντικές είναι και οι ρωσικές απώλειες σε πολεμικό υλικό (τανκς, ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κλπ) κάτι που αυξάνει την πίεση στη Μόσχα και στέλνει στην… στρατόσφαιρα το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων.

    ***

    Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΚΙΕΒΟ ΤΟ “ΣΥΖΗΤΟΥΝ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ. Μόσχα και Κίεβο εμφανίζονται να “τα βρίσκουν” στο θέμα της ουδετερότηταςΕνώ η Ουκρανία φλέγεται, μετά την ρωσική εισβολή, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία εμφανίζονται να “βάζουν νερό στο κρασί τους” και να υποχωρούν από τις αρχικές διαπραγματευτικές θέσεις τους.

    • Η μεν Ρωσία απέσυρε από τις απαιτήσεις της την ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου – που θυμίζουμε ότι αποτελούσε και βασικό στόχο της εισβολής – και επιμένει στην ουδετερότητα της χώρας. Η δε Ουκρανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, εγκαταλείποντας την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

    Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο της να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και θα προτιμούσε να το κάνει αυτό μέσω συνομιλιών, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

    Η Ουκρανία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε απαράδεκτα τελεσίγραφα που θα θέσει η επιτιθέμενη Ρωσία”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου Ihor Zhovkva, επισημαίνοντας πάντως ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συνομιλήσει για θέματα όπως το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας.

    ***

    ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ. Θεαματική αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές τροφοδοτούν οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της ρωσοουκρανικής κρίσης   και διπλωματική λύση με απευθείας συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά από δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ  που υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές «δεν είναι πλέον πολύ μακριά». Τα χρηματιστήρια υπεραντέδρασαν, μετά από ένα πτωτικό σερί αρκετών συνεδριάσεων, ενώ οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώθηκαν από τα ιστορικά υψηλά που είχαν φτάσει, παρότι παρέμειναν σε ιδιαίτερα ακριβά επίπεδα.

    Οι αγορές επενδύουν στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση  των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας,  ενώ υπάρχει και η γνωστή δήλωση Ζελένσκι ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται πια για ένταξη στο ΝΑΤΟ – κάτι  που είχε δώσει  στη Ρωσία την «κύρια» δικαιολογία  για την εισβολή στην Ουκρανία. 

    ***

    ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ 1. Καταλυτική για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνεται η σημερινή ημέρα, εν μέσω των έντονων ανησυχιών, που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής με μια πολύ καθοριστική ατζέντα, και παράλληλα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.

    Σε μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων ετών, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να λάβουν μια σειρά από γενναίες αποφάσεις, και σύμφωνα με πληροφορίες θα μελετήσουν την πρόταση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου πολλών δισεκατομμυρίων, ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.

    Το πλάνο αυτό έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

    ***

    ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ 2. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κοινές ομολογίες, καθώς και το ύψος των χρημάτων που πρέπει να συγκεντρωθούν.

    Εκδότης των νέων ομολόγων αναμένεται να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι θα βασίζεται στη δομή διοχέτευσης πόρων των έκτακτων κοινωνικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων που δημιούργησε η πανδημία όπως για παράδειγμα το SURE για την απασχόληση ή και το επενδυτικό ταμείο NextGenerationEU.

    ***

    ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 1. Με εκτεταμένη αναφορά στην ενεργειακή κρίση και στην αναμενόμενη συζήτηση επί του ζητήματος αυτού στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, συνόδευσε ο πρωθυπουργός την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή απάντηση. Πριν βρεθώ, λοιπόν, αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις Βερσαλλίες με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινα μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Κι αυτό γιατί, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία».

    ***

    ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 2. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία σε ακραίες συνθήκες -το τονίζω σε ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα- οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα, που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση. Μέτρα έκτακτου χαρακτήρα αλλά και μέτρα άμεσης δράσης. Αν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πριν την κρίση στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τώρα έφτασαν τα 300 ευρώ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου».

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για μία πρωτοβουλία που συνδυάζεται με την ανάγκη συγκρότησης ενός Ειδικού Ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια. Και, προφανώς, εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αποσύνδεση των χωρών- μελών της Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν και αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής. Όμως η πρότασή μας έχει μία συγκεκριμένη και ρεαλιστική στόχευση, και αυτή είναι η αποσύνδεση των πολεμικών εξελίξεων από το ράλι των τιμών και η διακοπή της αλληλοτροφοδότησης αυτών των δύο κρίσεων».

    ***

    ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους.”Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία”, ανέφερε στο Twitter. “Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα”.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή “ανόητες βόμβες” (dumb bombs) – για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες “έξυπνες βόμβες”.

    “Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ρίχνουν πράγματι κάποιες ανόητες βόμβες”, δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος — ο οποίος δεν κατονομάζεται — συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν “εκτεταμένες καταστροφές σε αστικές υποδομές και αυξημένες απώλειες αμάχων”.

    ***

    AΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΣΥΖΗΤΑ Η ΔΥΣΗ. Καθώς μαίνεται ο πρώτος μεγάλος ευρωπαϊκός πόλεμος από το 1945, ορισμένες δυτικές χώρες συζητούν στρατηγικές για να εκδιώξουν τη Ρωσία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους αναπτυξιακούς δανειστές ως τιμωρία για την εισβολή της Ουκρανία.

    Εάν ήταν επιτυχείς, τέτοιες κινήσεις θα αντέστρεφαν ένα δόγμα δεκαετιών ότι η εμπλοκή των πρώην κομμουνιστικών κρατών σε αυτούς τους θεσμούς παράγει καλύτερα αποτελέσματα από την αποφυγή τους. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι τόσο αποτρόπαιες που η Μόσχα δεν αξίζει πλέον να συμμετέχει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

    ***

    “ΠΟΡΤΑ” ΣΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΑΠΟ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΗΑΕ. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σεΐχης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπεν αλ Ναχιάν, απέρριψαν αμφότεροι τo αμερικανικό αίτημα για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προκειμένου να βρεθεί μία «χρυσή τομή» στην προσφορά του πετρελαίου, την ώρα που ο Πούτιν συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία.

    «O Λευκός Οίκος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των de facto ηγετών της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου», δήλωσαν αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

    Η σχέση του Ριάντ με την Ουάσιγκτον έχει επιδεινωθεί από τότε που ανέλαβε τα ηνία η κυβέρνηση Μπάιντεν με τη Σαουδική Αραβία να ζητά από τις ΗΠΑ περισσότερη υποστήριξη για την παρέμβασή τους στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης όπως επίσης και νομική ασυλία για τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στις ΗΠΑ , δήλωσαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

    ***

    ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Οι επικριτές τους του Ερντογάν, λένε ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι ένα φύλλο συκής για να κρύψει την ηθική του χρεοκοπία και να δικαιολογήσει τη διατήρηση βαθιών εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία, που εξακολουθεί να είναι ένας πιθανός νικητής από αυτή τη δοκιμασία ισχύος.

    Η Τουρκία κατηγορείται για “ψώνια” και στις δύο πλευρές του δρόμου, γράφει χαρακτηριστικά o Guardian, Ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οικονομική κρίση και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ή επίσης δεν έκλεισε τον τουρκικό εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροπλάνα, παρόλο που η κυβέρνησή του καταδίκασε την εισβολή. Η Τουρκία είναι πλέον η κύρια οδός διαφυγής για τους Ρώσους ταξιδιώτες που θέλουν να φύγουν από τη χώρα σε διεθνή ταξίδια.

    ***

    ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ 1. Σε σημαντικές αβεβαιότητες και κινδύνους υπόκειται η ελληνική οικονομία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η ΤτΕ προέβλεπε λίγο πριν την εισβολή, ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 5%. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η εισβολή της Ρωσίας δημιουργεί μία σοβαρή διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας οι οποίες είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

    «Η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές εισαγομένων θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης. Για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους», είπε ο κ. Στουρνάρας.

    ***

    ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ 2. «Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αλλά και στη ζώνη του ευρώ συνολικά ενισχύθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα κυρίως της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Η ουκρανική κρίση και η επίλυσή της είναι πιθανόν να καθυστερήσουν την υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με το στόχο της σταθερότητας των τιμών. Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής λειτουργούν προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε αποπληθωρισμό, σε συνάρτηση βεβαίως με την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας».

    ***

    Ο ΚΑΙΡΟΣ. Νεφώσεις με βροχές, χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές, μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο και την Ήπειρο, παγετός στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση.
    Πιο αναλυτικά:

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 2 βαθμούς), -2 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -2 έως 7 βαθμούς), 4 έως 13 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 6 έως 14 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    ΑΤΤΙΚΗ. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με παροδικό χιονόνερο ή πρόσκαιρη χιονόπτωση τις μεσημεριανές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-5 Μποφόρ.

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή