Το newsletter του economico: Οι τελευταίες εξελίξεις στην 7η μέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

     

    • Και σήμερα το newsletter του economico ασχολείται αποκλειστικά με τις εξελίξεις που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

    ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ. Μια τρομακτική ρωσική φάλαγγα  64 χιλιομέτρων πλησιάζει (ώρα 11:30 μμ) στο Κίεβο με τον φόβο ότι από στιγμή σε στιγμή θα ξεκινήσει μια ισοπεδωτική επίθεση των Ρώσων εισβολέων στην Ουκρσνική πρωτεύουσα.

    Το Κίεβο έχει τεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες το απόγευμα της Τρίτης εξαπέλυσαν νέες πυραυλικές επιθέσεις σε πύργο τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άμαχοι, ενώ έχουν προειδοποιήσει για επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η μεγάλη φάλαγγα ρωσικών στρατευμάτων με υλικοτεχνική υποστήριξη και βαριά τεθωρακισμένων πλησιάζει πιο κοντά στο Κίεβο. Μάλιστα, οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν όλο και σφοδρές επιθέσεις αστικών περιοχών.

    ***

    ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ. Νέο δεύτερο κύμα εισβολής με μεγάλους αριθμούς στρατιωτικών δυνάμεων προβλέπουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ ότι πιθανότητα θα καταφέρει να κάμψει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων ενώ εκφράζουν φόβους για τραγικές αστικές μάχες στην πρωτεύουσα Κίεβο.

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν τους Κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια απόρρητων ενημερώσεων χθες Δευτέρα ότι δεύτερο κύμα ρωσικών στρατευμάτων σε μεγάλους αριθμούς πιθανότατα θα εδραιώσει τις θέσεις της χώρας εντός της Ουκρανίας και θα μπορέσει να ξεπεράσει την ουκρανική αντίσταση, σύμφωνα με δύο αξιωματούχων που έχουν γνώση των ενημερώσεων.

    ***

    ΠONAEI THN ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΙΣΒΟΛΗ 1. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς δυτικών αναλυτών ο πόλεμος στην Ουκρανία στοιχίζει στον Βλάντιμιρ Πούτιν τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Μάλιστα ο Ρίχο Τέρας, ευρωβουλευτής από την Εσθονία και πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, υπολογίζει το κόστος σε είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια με πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, επικαλούμενος εκτιμήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

    Γι αυτό και μόνο ο Πούτιν έχει κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένος, καθώς έχουν περάσει επτά ημέρες από την εισβολή στην Ουκρανία και η ρωσική στρατιωτική μηχανή δεν έχει επιτύχει τους στόχους της, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στον αποκαλούμενο «Πόλεμο των πέντε ημερών» στη Γεωργία το 2008.

    ***

    ΠONAEI THN ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΙΣΒΟΛΗ 2. Πιο ανησυχητική ακόμη είναι η απομόνωση, στην οποία οδηγείται η ρωσική οικονομία ενόσω διαρκεί ο εισβολή στην Ουκρανία. Στις αρχές της εβδομάδας, μετά τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ το Σαββατοκύριακο, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές: Μέσα σε λίγες ώρες το ρούβλι έχασε έως και 40% της αξίας του απέναντι στο δολάριο, διολισθαίνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά. Αναλυτές εκτιμούν ότι μόνο αυτή η «βουτιά» μπορεί να επιβαρύνει τον πληθωρισμό στη Ρωσία με ένα επιπλέον +5%. Το χρηματιστήριο της Μόσχας δεν άνοιξε τη Δευτέρα και παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει και πάλι.

    Πολλοί από εκείνους που διαθέτουν ρωσικά ομόλογα προσπάθησαν να τα «διώξουν», αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Προ ημερών ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε BB+, δηλαδή στην κατηγορία «junk» («σκουπίδια»). Αυτό σημαίνει ότι ο οίκος δεν συνιστά πλέον σε θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν ρωσικά κρατικά ομόλογα, εκτός αν πρόκειται για στοχευμένες κινήσεις υψηλού ρίσκου. Ανάλογη προειδοποίηση για υποβάθμιση έχει απευθύνει και ο οίκος Moody’s.

    ***

    Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ 1. Σε ακραίο ύφος και περιεχόμενο, η Ρωσία πλέον απειλεί ανοιχτά την ΕΕ με απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία.

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του σε κάθε άλλο παρά διπλωματικό ύφος, κατηγορεί την ΕΕ ότι «παρακολούθησε σιωπηρά» την εξόντωση του πληθυσμού στο Ντονμπάς όπως και τον «στραγγαλισμό» των ρωσόφωνων πολιτών στην Ουκρανία, ενώ -όπως αναφέρει- αγνόησε τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας μετά από «την επικράτηση των ναζιστών στην εξουσία, στην Ουκρανία».

    Σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που δίνουν οι περισσότερες χώρες της Ένωσης στην Ουκρανία, η Μόσχα αναφέρει ότι «οι πολίτες και οι δομές της Ε.Ε. που εμπλέκονται στην προμήθεια θανατηφόρων όπλων και καυσίμων προς στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι υπεύθυνοι για τυχόν συνέπειες τέτοιων ενεργειών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

    ***

    Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ 2. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι «είναι μύθος» ότι οι κυρώσεις δεν στρέφονται εναντίον του ρωσικού λαού: «Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν ως “στρατηγικός εταίρος” της χώρας μας, δεν κρύβονται πλέον, λέγοντας ότι σκοπεύουν να προκαλέσουν τη “μέγιστη ζημία” στη Ρωσία, να “χτυπήσουν εκεί που πονάει”, να “καταστρέψουν σοβαρά την οικονομία” και “να καταστείλουν την οικονομική ανάπτυξη” της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Αφού σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι «δεν θα το καταφέρουν», η ανακοίνωση καταλήγει με νέες απειλές: «Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση. Η Ρωσία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την υλοποίηση των ζωτικών εθνικών συμφερόντων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κυρώσεις και τις απειλές τους. Είναι καιρός οι δυτικές χώρες να καταλάβουν ότι η αδιαίρετη κυριαρχία τους στην παγκόσμια οικονομία έχει παρέλθει προ πολλού».

    ***

    ECONOMIST: ΤΑ ΤΡΙΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ. Το πρώτο λάθος του κ. Πούτιν ήταν να υποτιμήσει τον εχθρό του. Ίσως πίστευε τη δική του προπαγάνδα: ότι η Ουκρανία δεν είναι μια πραγματική χώρα, αλλά ένα κατασκεύασμα που έχει στήσει η CIA και διευθύνεται από απατεώνες που περιφρονούνται από τους ανθρώπους που κυβερνούν.

    Αν περίμενε ότι η Ουκρανία θα καταρρεύσει στην πρώτη επίδειξη ρωσικής δύναμης, δεν θα μπορούσε να είχε κάνει μεγαλύτερο λάθος.

    Το δεύτερο λάθος του κ. Πούτιν ήταν η κακοδιαχείριση των ενόπλων δυνάμεών του. Η αεροπορία του δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κυριαρχήσει στους αιθέρες. Έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για να καθησυχάσει τον λαό του ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται σε πόλεμο, αλλά ακριβώς σε αυτό που αποκαλεί επιχείρηση «αποναζιστοποίησης».

    Στρατιώτες, αβέβαιοι για το τι υποτίθεται ότι κάνουν, εμφανίστηκαν στην Ουκρανία περιμένοντας να τους καλωσορίσουν ως απελευθερωτές. Εάν διατάξει τα στρατεύματα να σφάξουν τους Ουκρανούς συγγενείς τους σε μεγάλους αριθμούς, μπορεί να μην υπακούσουν. Εάν πολλά από τα στρατεύματά του πεθάνουν στην προσπάθεια να συντρίψουν πόλεις της Ουκρανίας, όπως είναι πιθανό, δεν θα μπορέσει να το συγκαλύψει στο εσωτερικό του.

    Και το τρίτο του λάθος ήταν να υποτιμήσει τη Δύση. Και πάλι, ίσως πίστευε ότι ήταν πολύ παρακμασμένη και ομφαλοσκοπούσα για να καταφέρει να δώσει κάποια συγκροτημένη απάντηση. Ως δικτάτορας που μπορεί να δυσκολεύεται να καταλάβει ότι η πίστη των ανθρώπων στη δημοκρατία είναι γνήσια, έχει σχεδόν σίγουρα εκπλαγεί από την άνοδο της λαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία— την υποστήριξη που κάνει τους Λονδρέζους να στέκονται προσοχή στην ανάκρουση του ουκρανικού εθνικού ύμνου και την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο να φωτίζεται με το μπλε και το χρυσό της ουκρανικής σημαίας.

    ***

    ΠΤΩΧΕΥΣΕ Η ETAIΡEIA TOY NORD STREAM 2. Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ, κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, ανακοίνωσε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση. Έτσι, πλέον, το έργο κόστους 9,5 δισ. ευρώ κυριολεκτικά βρίσκεται σε limbo, παρότι ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    «Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, ως πρώτη κίνηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας είχε «παγώσει» το έργο, μη δίνοντας πιστοποίηση στον αγωγό, ενώ υπήρξαν κυρώσεις και από τις ΗΠΑ στην Nord Stream 2 AG, βυθίζοντας το έργο στο… άγνωστο, όσον αφορά στην τύχη του.

    ***

    Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. Mε δεδομένη την κρίση στον τομέα της ενέργειας, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη διεθνή αγορά ενέργειας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο χρειαστεί. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταρραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

    «Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (…) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», προστίθεται στην ανακοίνωση. Οι ΗΠΑ και 30 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

    ***

    CAPITAL CONTROLS ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. Τα capital controls που ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν σκοπό να περιορίσουν τη μαζική φυγή κεφαλαίων και επιχειρήσεων.

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη, 2 Μαρτίου

    Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κάνουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».

    «Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

    ***

    ΖΕΛΕΝΣΚΙ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς πόλεων της Ουκρανίας προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα είχε αποφέρει ελάχιστη πρόοδο, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Θέτοντας τους όρους του για συνέχιση των συνομιλιών με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε στο Reuters και στο CNN σε κοινή συνέντευξη: “Είναι απαραίτητο να σταματήσουν τουλάχιστον να βομβαρδίζουν ανθρώπους, απλώς να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

    Ο Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

    “Οι εταίροι μας, αν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ… επειδή η Ρωσία δεν θέλει η Ουκρανία να είναι στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία”, είπε.

    ***

    Η ΚΙΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ. Έτοιμη να μεσολαβήσει προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, λίγο πριν την αναμενόμενη μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλώνει η κυβέρνηση της Κίνας.

    Την Τρίτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα, οι οποίοι συζήτησαν τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Κατά τη συνομιλία των δύο διπλωματών, ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετέφερε την πρόθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει «έναν ρόλο» μεσολαβητή προς τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διπλωματίας.

    Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τα χτυπήματα και τις απώλειες αμάχων». Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς της με την Ουκρανία.

    Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η πρόθεση του Πεκίνου για διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, σηματοδοτεί μία ένδειξη αλλαγής σε επίπεδο τακτικής. Λίγες ημέρες πριν την εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης είχε σχολιάσει ως «συνδυασμό παραγόντων» την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να την χαρακτηρίσει «παραβίαση».

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή