Το newsletter του economico: Τι αξίζει να γνωρίζετε για τις εξελίξεις και τις συνέπειες από την εισβολή στην Ουκρανία

    ***

    ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Θα επαναληφθούν σήμερα Τρίτη οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας που διακόπηκαν χθες στις 4 το μεσημέρι, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν υπήρξε πρόοδος. Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι οι «δύσκολες συνομιλίες» βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Ρωσία.

    Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ουκρανικής πλευράς στις συνομιλίες με τη Ρωσία δήλωσε ότι η τέταρτη σύνοδος διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι αυτοπροσώπως. Η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται στο Κίεβο. Οι προηγούμενες συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη Λευκορωσία.

    ***

    ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΕΛΕΝΣΚΙ. Νέο μήνυμα μετά τις σημερινές επιθέσεις της Ρωσίας σε τουλάχιστον τρεις περιοχές του Κιέβου έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας, συνεχίζει να χτυπά τις πόλεις μας. Αλλά θα ξαναφτιάξουμε κάθε δρόμο σε κάθε πόλη. Κάθε σπίτι, διαμέρισμα κάθε Ουκρανού. Τώρα που ο κατακτητής είναι ακόμα στη γη μας, πρέπει να τον νικήσουμε όπως μπορούμε.

    Βοηθήστε ο ένας τον άλλο! Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον! Στηρίξτε την άμυνα! Και προστατέψτε το κράτος! Μαζί θα κερδίσουμε. Δόξα στην Ουκρανία!»

    ***

    ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ. Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους μόνιμους αντιπρόσωπους (πρέσβεις) των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

    Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

    ***

    “Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ” 1. Η αντίληψη ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν όχι μόνο πρέπει να εξαναγκαστεί να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία αλλά πρέπει και να τιμωρηθεί για την βάρβαρη πρακτική του, γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχη στη Δύση, καθώς η Ρωσίασυνεχίζει τον πόλεμο για 20η μέρα.

    Oι δυτικοί ηγέτες όμως είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, που μοιάζει πιο πιθανό ακόμη και από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962. Σε αντίθεση δε με το 1962, τώρα είναι σε εξέλιξη ένας πραγματικός πόλεμος σε εδάφη που η μια πλευρά θεωρεί σημαντικά για το εθνικό της συμφέρον και η άλλη γνωρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την εθνική της επιβίωση.
    ***

    “Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ” 2. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς η Ουκρανία εξοπλίζεται στρατιωτικά από χώρες-μέλη του NATO, την ώρα που η ρωσική οικονομία κλυδωνίζεται από τις κυρώσεις. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν μια ενδεχόμενη ταπεινωτική ήττα της Ρωσίας θα αποτελέσει πλήγμα όχι μόνο για το κύρος και τη δύναμη της χώρας αλλά και το ίδιο το καθεστώς Πούτιν.

    Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι μια «ξοφλημένη δύναμη για τον κόσμο», ενώ ο Γάλλος ομόλογός του εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει». Στις δυτικές πρωτεύουσες αρχίζει να διαμορφώνεται μια άποψη ότι ο Πούτιν ήδη έχει χάσει, αφού δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έθεσε εξ’ αρχής, δεδομένου του μεγέθους της Ουκρανίας αλλά και της αντίστασης του ουκρανικού λαού.

    ***

    “ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ DRONES ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ”. Σε μια αποκάλυψη που θέτει εν αμφιβόλω την τουρκική ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας και μπορεί να προκαλέσει σεισμικές εξελίξεις στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, προχωρεί η γνωστή ιστοσελίδα Nordic Monitor του Τούρκου αντιφρονούντα δημοσιογράφου, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ-«βόμβα» της ιστοσελίδας, η Τουρκία – η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία – έστειλε δικούς της χειριστές για τα επιθετικά drones Bayraktar TB2 που έχει πουλήσει στο Κίεβο και τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για χτυπήματα κατά ρωσικών στόχων (με αρκετή επιτυχία, μάλιστα, αν πιστέψει κάποιος τα ουκρανικά ΜΜΕ).

    ***

    ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Τις εφιαλτικές επιδράσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιχειρεί να ανιχνεύσει το ΔΝΤ κάνοντας ανατριχιαστικές προβλέψεις.

    Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτίμησε ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της Ουκρανίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 35% φέτος, εάν η εισβολή της Ρωσίας διαρκέσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Σε μια αρχική εκτίμηση, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι ζημιές σε υποδομές ζωτικής σημασίας, η διακοπή του εμπορίου και η εκροή προσφύγων θα οδηγήσουν σε πτώση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 10% το 2022

    ***

    Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Το ενδεχόμενο προσωπικής εμπλοκής του προέδρου των ΗΠΑ στις διαδικασίες εντός Ευρώπης σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται ότι εξετάζει η Ουάσινγκτον.

    Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φέρονται να συζητούν το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να ταξιδέψει στην Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων για να έχει συνομιλίες με συμμάχους των ΗΠΑ για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα μια πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων. Δεν είναι σίγουρο αν το ταξίδι του Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, πρόσθεσε η πηγή. Ο Λευκός Οίκος προς το παρόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη την περασμένη εβδομάδα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία και στη Ρουμανία.

    ***

    Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ. Στοιχεία για διεθνείς εξοπλιστικές συμφωνίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, σε μια περίοδο μάλιστα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI με έδρα την Στοκχόλμη, που αφορούν στην περίοδο 2017-2021 και την συγκρίνουν με αυτήν ανάμεσα στο 2012-2016.

    Παρά το ότι δεν αντικατοπτρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν τούτοις εμφανίζουν ήδη τις αυξανόμενες τάσεις στην Ευρώπη σε ότι αφορά στους εξοπλισμούς. Διότι, παρά το ότι το παγκόσμιο εμπόριο όπλων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 4,6%, οι ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν 19% περισσότερα όπλα με αποτέλεσμα να καταγράψει η ήπειρος τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις άλλες περιοχές της γης.

    ***

    “ΦΡΕΝΟ” ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ COSCO. «Φρένο» στην επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά έβαλε με τρεις αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σταμάτησε την επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, το νέο επιβατικό σταθμό, και άλλα έργα.

    ΕΥΣΗΜΑ EUROGROUP ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.«Το Eurogroup κατά τη συζήτηση της 13ης αξιολόγησης της έκθεσης, ενισχυμένης εποπτείας επικρότησε την πρόοδο της χώρας, αναγνωρίζοντας την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

    «Η Ελλάδα, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, συνεχίζει, με νηφαλιότητα, σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να υλοποιεί πολιτικές για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών, καλών νέων θέσεων απασχόλησης, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας».

    Καμία δημοσίευση για προβολή