To newsletter του economico: Τι αξίζει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου

    ΗΠΑ: ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ. Κυριολεκτικά σε μια κλώστή κρέμονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς εντείνονται οι πληροφορίες για επικείμενη ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας.

    Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ουκρανική κυβέρνηση για πιθανή ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε απευθείας με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επίκειται ευρεία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

    Το CNN μετέδωσε πως, σύμφωνα με πηγή από τον Λευκό Οίκο, η πιθανότερη περιοχή για την εισβολή των Ρώσων είναι η βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των αμερικανικών δικτύων, λέγοντας πως «ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενημερώθηκε από τον Λευκό Οίκο για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών». Την ίδια ώρα η Ρωσία φέρεται να ενισχύει τις δυνάμεις της στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λογκάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε τη Δευτέρα.

    ***

    ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε να δώσουν μία συντεταγμένη απάντηση στις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του Ρώσου Προέδρου για την Ουκρανία.

    Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών αναμένεται να συζητήσουν το επιχειρησιακό σκέλος των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία ενώ θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που εγκρίθηκαν χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση περιοχών του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

    ***

    ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ “ΚΥΡΩΣΕΙΣ” 1. Παρά την αυστηρή ρητορική της Ευρώπης για σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την αναγνώριση της αυτονομίας του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και την απόφαση για αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ουκρανική επικράτεια, το Politico παρατηρεί ότι η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Πούτιν, μέσω του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

    Ήδη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δεσμευτεί να αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, ενώ από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες.

    ***

    ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ “ΚΥΡΩΣΕΙΣ” 2. Όσο έντονες κι αν θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις αυτών των κινήσεων για τη Ρωσία, το Politico επισημαίνει ότι η θέση της ΕΕ παραμένει ασαφής αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Μόσχας.

    Προς το παρόν, δεν έχει καταστεί σαφές αν οι τραπεζικές κυρώσεις θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις πληρωμές της ΕΕ σε κρατικές ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου όπως η Gazprom.

    Και όλα δείχνουν ότι τα έσοδα του τομέα της ενέργειας θα συνεχίσουν να φτάνουν στα ταμεία της Μόσχας, ακόμη και αν κηρύξει πόλεμο εις βάρος ενός συμμάχου της ΕΕ.

    ***

    ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΡΩΣΙΑ – ΝΑΤΟ. Τις ισορροπίες προσπάθησε -θα φανεί πόσο το πέτυχε- να κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ότι «η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης στον Πούτιν «ότι μια στρατιωτική σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα ωφελήσει κανένα», και επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, πρόσθεσε η προεδρία που δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

    Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι εκτιμά τη στενή συνεργασία του Πούτιν σε περιφερειακά ζητήματα και θα ήθελε αυτή να συνεχιστεί. Μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο και αντιτίθεται επί της αρχής στην επιβολή κυρώσεων.

    ***

    ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η Κομισιόν αποδέχεται και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 ως μέτρο κατά της ακρίβειας. Προβλέπει υψηλή ανάπτυξη 4,9% το 2022 και παροτρύνει την κυβέρνηση για συνέχιση της προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις και μείωση των καθυστερούμενων συντάξεων. Επίσης σημειώνει ότι η μόνη ίσως σοβαρή καθυστέρηση εντοπίζεται στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

    Αυτά αναφέρονται στην έκθεσή της Κομισιόν για την 13η αξιολόγηση, στο συμπέρασμα της οποίας τονίζεται ότι:

    • Η Ελλάδα συνέχισε το 2021 τις προσπάθειες για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της παρά τη δύσκολη συγκυρία
    • Αυξήθηκε ηαποτελεσματικότητα της λειτουργίας του δημοσίου
    • Είναι καλή εξέλιξη το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ταμείο
    • Απλοποίιείται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων
    • Προωθούνται οι αποκρατικοποιήσεις.
    • Προωθείταιη ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών
    • Διαπιστώνεται ταχεία εφαρμογή του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    ***

    ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ 1. Σάλος έχει προκληθεί από το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το οποίο φέρεται να προκύπτει εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου, τον Μάιο του 2016, ότι του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο, και ότι του ζητήθηκε μέγεθος «βιβλιοθήκης». Εκείνη την περίοδο κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

    ***

    ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ 2. Ο επιχειρηματίας, όπως αναφέρει το iefimerida που το αποκάλυψε, ηχογράφησε τη συνομιλία που είχε στο γραφείο του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία φέρεται να ήταν η αγγελιοφόρος των μηνυμάτων.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η Δ.Μ. παραδέχεται ότι του μετέφερε αίτημα της Θάνου για «βιβλία» και ότι αν τελικώς ο επιχειρηματίας έδινε τα χρήματα, αυτά θα πήγαιναν απευθείας στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο γιος της, κατά τη Δ.Μ., θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα.

    ***

    ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ 3. Από τη συνομιλία αλλά και από το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του Βγενόπουλου, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, αλλά είναι σε θέση να το γνωρίζει όπως αναφέρει η ιστοσελίδα που αποκάλυψε το θέμα, επιβεβαιώνονται πλήρως όσα κατήγγειλε ο επιχειρηματίας.

    Δηλαδή, φέρεται να αποκαλύπτεται, ένα αποκρουστικό παρασκήνιο διαπλοκής λειτουργών της Δικαιοσύνης με επιχειρηματίες, εκβιαστικών πιέσεων, κατάργησης των ορίων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Επίσης, αποκαλύπτεται ένα παραδικαστικό κύκλωμα, στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, το οποίο άλλοτε δρούσε από κοινού και άλλοτε αλληλοϋπονομευόταν ανάλογα με το προσωπικό συμφέρον του κάθε μέλους του.

    ***

    ΧΑΑ. Με κέρδη, κοντά στις 950 μονάδες, έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπάθησε μεν να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από τις στηρίξεις του, αλλά χωρίς να πάρει μεγάλα ρίσκα λόγω της εύθραυστης γεωπολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην ανατολική Ευρώπη, η οποία επηρεάζει και ελληνικές εισηγμένες.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 949,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 943,72 μονάδων (-0,05%) και 952,33 μονάδων (+0,86%). Ο τζίρος ανήλθε στα 72,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 1 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,39%, στις 2.318,83 μονάδες, ενώ στο +0,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.585,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 723,46 μονάδες.
    *

    WALL STREET. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, με τις αγορές να παρακολουθούν με έντονη ανησυχία τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επέκταση των κυρώσεων κατά των ρωσικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 1,38% στις 33.131 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,84% στις 4.225 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,57% στις 13.037 μονάδες.

    Ο Dow Jones έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του 2022, δηλαδή του τελευταίου διμήνου, ενώ ο S&P 500 βυθίστηκε ακόμη πιο κοντά στην είσοδό του σε bear market. Ο δείκτης των 500 ισχυρότερων αμερικανικών επιχειρήσεων υποχωρεί ήδη 10% από τα ιστορικά υψηλά στα οποία βρέθηκε στις 3 Ιανουαρίου.

    *

    ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες την Τετάρτη, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας επισκίασαν ένα ισχυρό σύνολο ανακοινώσεων εταιρικών κερδών.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 453,86 μονάδες. Ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,42% στις 14.631,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,1% στις 6.780,67 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακά κέρδη 0,05% στις 7.498,18 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,34%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχασε 0,63%.

    ***

    Ο ΚΑΙΡΟΣ. Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες στα δυτικά ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως στα δυτικά του νομού οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και από το μεσημέρι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή