To newsletter του economico: Τι αξίζει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου

    ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ 1. “Αυτή είναι η αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέσπασε ένα κομμάτι της χώρας αυτής”, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν σε νέο διάγγελμα του, το. βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος). Έδωσε δε έμφαση στο ότι ο Πούτιν διεκδικεί περισσότερα εδάφη από αυτά που ελέγχουν σήμερα οι αυτονομιστές.

    • Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα αρχίσει να επιβάλει κυρώσεις πολύ πιο ισχυρές από τις προηγούμενες. «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτεί σθεναρή απάντηση» υπογράμμισε.

    Όπως σημείωσε ο Μπάιντεν, η Ρωσία έχει πλέον χωρίς καμία αμφιβολία κινηθεί ενάντια στην Ουκρανία με την αναγνώριση των αποσχιστικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

    ***

    ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ 2. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η πρώτη μερίδα κυρώσεων θα τεθεί σε ισχύ άμεσα. Ειδικότερα, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε δύο ρωσικές τράπεζες, καθώς και σε μέλη της ρωσικής ελίτ. Σημείωσε επίσης ότι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ένα περιεκτικό πακέτο κυρώσεων ενάντια στο ρωσικό κρατικό χρέος.

    • Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει δώσει άδεια για να αποσταλούν περισσότερες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής.

    Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά προειδοποιήσε τη ρωσική πλευρά ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους

    Ο Μπάιντεν έκλεισε την ομιλία του δίνοντας και ένα τόνο αισιοδοξίας. Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε το «χειρότερο σενάριο», δήλωσε. «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην διπλωματία αν είναι σοβαρή. Όταν τελειώσουν όλα θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις, όχι από τα λόγια της. Ότι και να κάνει η Ρωσία θα απαντήσουμε με ενότητα και καθαρότητα»..

    H ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίο στο ΟΡΕΝ

    ***

    NORD STREAM 2. «Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου!».

    Με την ανάρτηση αυτή στο Twitter, ο Ρώσος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας (και πρώην πρωθυπουργός, αλλά και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας), Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη, η οποία τελεί σε διπλωματικό πυρετό από το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διά της υπογραφής προεδρικού διατάγματος, αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή.

    Το εφιαλτικό ως προοπτική κείμενο του Μεντβέντεφ έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, να δηλώσει ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «δεν θα λάβει πιστοποίηση». Ο Σολτς σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και ξεκαθάρισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου δεν μπορεί να προχωρήσει υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ανακοινώνοντας ότι η διαδικασία αδειοδότησης διεκόπη.

    ***

    NORD STREAM 2 ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ. Η απόφαση του Βερολίνου, αν και φαίνεται «ήπια», συνιστά μέγιστη διπλωματική κίνηση, καθώς ο Nord Stream 2 είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς θα συνδέει με διπλή γραμμή, μήκους 1.230 χιλιομέτρων τη Ρωσία με Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, μειώνοντας δραστικά τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και αυξάνοντας την εξαγωγική δυνατότητα του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σχεδόν σε μονοπωλιακό σημείο.

    Ο Nord Stream 2 έχει επί μακρόν αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον, η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, παροτρύνοντας τους Γερμανούς να στραφούν σε άλλες πηγές τροφοδοσίας με αέριο, ενώ στο παρελθόν το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκριναν ψηφίσματα που ζητούσαν τον τερματισμό της κατασκευής του αγωγού, αναφέροντας τη ρωσική εξάρτηση ως απειλή για την κοινή αγορά και τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ.

    ***

    Ο ΠΟΥΤΙΝ … ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΣΚ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε σήμερα ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία δεν υφίσταται πλέον, κατηγορώντας το Κίεβο για την κατάρρευση της συμφωνίας, ενώ διευκρίνισε ότι η Μόσχα αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες “Δημοκρατίες” εντός των ορίων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αν και κάποια κομμάτια των περιοχών αυτών ελέγχονται από ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι μια Ουκρανία οπλισμένη μέχρι τα δόντια είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί.

    Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει αν η ουκρανική κρίση έφερε το Ελσίνκι πιο κοντά στην ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά σημείωσε ότι αναζωογόνησε τη συζήτηση στη σκανδιναβική χώρα. «Εχουμε έναν ενεργό διάλογο για την είσοδο στο NATO και θα γίνει σίγουρα πιο ενεργός αν η Ρωσία μας δώσει αφορμές. Δεν μπορώ να πω αν βρισκόμαστε πιο κοντά» σε μια ένταξη. «Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο ίδιος. H Φινλανδία και η Ρωσία έχουν μεταξύ τους σύνορα μήκους 1,340 χιλιομέτρων.

    ***

    ΑΝΑΠΤΥΞΗ. “Πιστεύουμε ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Σωστή δημοσιονομική εικόνα, με διαρκή στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγω της αύξησης της ενέργειας”. Αυτό σημείωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian tv ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

    Ο κ. Παπαθανάσης είπε επίσης ότι “παγκόσμιοι τεχνολογικοί πρωταθλητές επιλέγουν την Ελλάδα για να επενδύσουν, όπου το 15-20% του δυναμικού που προσλαμβάνουν είναι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της δεκαετούς κρίσης και επιστρέφουν στην πατρίδα μας. Κατά την περίοδο διακυβέρνησής μας πετύχαμε αύξηση 282% στις υπαγωγές στον Αναπτυξιακό Νόμο κατ’ έτος σε σχέση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μειώσαμε δραστικά τον χρόνο υπαγωγής από 670 σε 100 ημέρες και θα φτάσουμε τις 60 ημέρες”.

    ***

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων, που συνιστούν τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του τρίτου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας σύντομα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιοποιώντας και τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). «Αναμένουμε ότι, μέσα στη χρονιά, θα γίνουν συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα για την ενοποίηση και ενίσχυση των φορέων εποπτείας», είπε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά και τη δυνατότητα δημιουργίας πολυ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    ***

    “ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ” Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ. Την εκτίμηση ότι με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού SARS-CoV-2, η επιδημία ενδεχομένως μπαίνει σε φάση σταθεροποίησης έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

    Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε ότι θα υπάρξει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, με ταυτόχρονη συνέχιση της επιτήρησης της πορείας του κορωνοϊού, προειδοποιώντας πως «δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση». Προσέθεσε, δε, ότι η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της.

    ***

    ΕΛΒΕΤΙΑ – ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η συντηρητική ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει εάν πρέπει να «θεωρήσει την Ελβετία ως χώρα υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος».

    Ο συντονιστής της ΕΠΓ για Οικονομικές Υποθέσεις Μάρκους Φέρμπερ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Ελβετικά μυστικά» υποδεικνύουν τεράστιες ελλείψεις των ελβετικών τραπεζών όσον αφορά την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος.

    «Δεδομένου ότι οι ελβετικές τράπεζες δεν εφαρμόζουν σωστά τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η ίδια η Ελβετία μετατρέπεται σε δικαιοδοσία υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο Φέρμπερ, αναφέρει το Reuters.

    ***

    ΧΑΑ. Με πτώση έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων.Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,54% στις 944,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,97 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,45% στις 2.309,72 μονάδες, ενώ στο -1,02% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.573,49 μονάδες.

    Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,54% στις 718,99 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 0,15%, την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 0,19%, ενώ στο -1,28% και στο -0,52% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις Εθνική και Eurobank.

    *

    WALL STREET. Με απώλειες άνω του 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street.

    Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 482,57 μονάδες ή -1,42% και έκλεισε στις 33.596,61 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε σε περιοχή διόρθωσης για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, ακολουθώντας τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Ειδικότερα, ο S&P 500 έχασε 1,01% και έκλεισε στις 4.304,76 μονάδες. Οι συνολικές απώλειες του δείκτη από το τελευταίο του ιστορικό υψηλό στις 3 Ιανουαρίου, ξεπερνούν πλέον το 10% κάτι που σηματοδοτεί την είσοδο του δείκτη σε περιοχή διόρθωσης.Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 166,55 μονάδες ή -1,23% στις 13.381,52 μονάδες.

    Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις πέντε έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό.

    *

    ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να κλείνουν μακριά από τα χαμηλά της ημέρας.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 455,12 μονάδες αν και ξεκίνησε με βαριές απώλειες άνω του 2% τις συναλλαγές.Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3% στις 14.693,00 μονάδες στον απόηχο της απόφασης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να παγώσει της διαδικασίες για την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2. 

    Στο ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με οριακές απώλειες 0,01% στις 6.787,60 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,1% στις 7.494,21 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 0,05%.

    ***

    Ο ΚΑΙΡΟΣ. Βροχές, καταιγίδες και σε ορεινές περιοχές χιονοπτώσεις, αναμένονται την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022. Υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες στα δυτικά και βόρεια. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

    Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το μεσημέρι 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στα δυτικά του νομού κατά τόπους έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

     

    Πηγή: meteo.gr – https://www.meteo.gr/deltio.cfm

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή