Το newsletter του economico. Τι αξίζει να γνωρίζετε σήμερα (09/03) για την εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της

    ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ. Ολοένα και σφίγγει ο κλοιός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την ώρα που πιθανολογείται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνει την τελική μεγάλη επίθεση στο Κίεβο ακόμα και σήμερα.

    Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών (ISW) οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες.

    Το αμερικανικό στρατιωτικό thinktank που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία πιστεύει ότι «οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου για μια επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες 24-96 ώρες».

    ***

    ΤΙ “ΒΛΕΠΕΙ” Η CIA 1. «Οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που περίμενε», τόνισε ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς και πρόσθεσε: «Ο Ρώσος Πρόεδρος είναι πιθανό να διπλασιάσει τις προσπάθειες του στην Ουκρανία καθώς οι Ρωσικές δυνάμεις δύο εβδομάδες μετά την εισβολή δεν έχουν πετύχει τα αναμενόμενα κέρδη».

    Ο ίδιος, μιλώντας στο Κογκρέσο, επισήμανε ότι ο Πούτιν θα συναντήσει «ιδιαίτερη πρόκληση» για να διατηρήσει τον έλεγχο των κατεχομένων εδαφών και να εγκαταστήσει ένα βιώσιμο καθεστώς υπέρ της Μόσχας στο Κίεβο.

    ***

    ΤΙ “ΒΛΕΠΕΙ” Η CIA 2. Από την πλευρά της, η διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ Αβρίλ Χέινς, επισήμανε ότι «η Μόσχα υποτίμησε τη δύναμη της ουκρανικής αντίστασης», και πρόσθεσε:

    • Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με προβλήματα εφοδιασμού και ελλιπούς προγραμματισμού.
    • Το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών ήταν χαμηλότερο του αναμενόμενου.
    • Οι νεκροί από τον πόλεμο ανέρχονται σε χιλιάδες.
    • Ο Πούτιν το πιο πιθανό είναι πως δεν θα πτοηθεί και πως θα συνεχίσει κλιμακώνοντας την επίθεσή του.
    • Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη Δύση από το να βοηθήσει την Ουκρανία.
    • Ο Πούτιν εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να νικήσει στην Ουκρανία.
    • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στη γεωπολιτική τάξη πραγμάτων.

    Αν και παραμένει «ασαφές» εάν η Ρωσία θα επιδιώξει ένα «μαξιμαλιστικό σχέδιο για την κατάληψη ολόκληρης ή του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας», είπε, μια τέτοια εξέλιξη θα αντιμετώπιζε «μια επίμονη και σημαντική εξέγερση» από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αποδείξει την ικανότητά τους για δώδεκα ημέρες μάχης με τους Ρώσους.

    ***

    ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ. Με στόχο την απεξάρτηση της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αρχής γενομένης από το φυσικό αέριο, πριν το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη το προσχέδιό της που περιλαμβάνει μέτρα για τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και την αύξηση των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει επίσης εντός της εβδομάδας “σχέδιο – μαμούθ” για σημαντική έκδοση κοινού χρέους (ομολόγου) των 27 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή και αμυντική της ανεξαρτησία. Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις έκτακτες περιστάσεις.

    Το νέο ομόλογο αναμένεται να είναι έκδοσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα μοιράζει τους πόρους στα κράτη – μέλη υπό μορφή δανείου για δαπάνες στους δύο τομείς (Ενέργεια και Άμυνα), σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

    ***

    Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι γενοκτονία. Αυτή η φρίκη δεν αξίζει στη Ρωσία (Του Θοδωρή Καλούδη)

    ***

    Η “ΤΕΛΙΚΗ” ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ 1. Η Ρωσία έχει παρουσιάσει στην ουκρανική κυβέρνηση την “τελική” της πρόταση για τον τερματισμό της κρίσης και περιμένει την απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει η Jerusalem Post, λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

    Η πρόταση χαρακτηρίστηκε “δύσκολη” αλλά όχι “ακατόρθωτη”, αναφέρει η Jerusalem Post επικαλούμενη πηγές. Είναι χειρότερη απ’ αυτό που ο Ζελένσκι θα πετύχαινε πριν την εισβολή, αλλά “τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι σπουδαία”. Ο Πούτιν έχει διατάξει τις δυνάμεις τους να σταματήσουν – και η εντολή για κατάπαυση του πυρός δόθηκε – προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι, αναφέρουν οι πηγές.

    ***

    Η “ΤΕΛΙΚΗ” ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ 2. Αν ο Ουκρανός πρόεδρος απορρίψει την πρόταση, η πρόβλεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι “τα χειρότερα είναι μπροστά μας” μάλλον θα γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τις δυνάμεις του να προχωρήσουν με πλήρη ισχύ και να αλλάξουν το πρόσωπο της Ουκρανίας.

    Ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, αναφέρουν οι πηγές. Από τη μια πλευρά, γνωρίζει τεράστια δημοτικότητα και έχει γίνει ένας σύγχρονος Τσε Γκεβάρα, ενώ από την άλλη γνωρίζει πολύ καλά το τέλος του Αργεντίνου επαναστάτη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Jerusalem Post.

    Ο Ζελένσκι μπορεί να θωρακίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα, αναφέρουν οι πηγές. Η εκτίμηση είναι ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους αντιφρονούντες στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα. Εάν απορρίψει την πρόταση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομερό: χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πεθάνουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα του να χάσει εντελώς την ανεξαρτησία της.

    ***

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΗΠΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, κηρύσσοντας εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

    Ο Τζο Μπάιντεν σε μια μακροσκελή δήλωσή του στα ΜΜΕ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απαγορεύουν πλέον τις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία, αν και αναγνώρισε ότι η απόφαση αυτή θα έχει κόστος για τους καταναλωτές, καθώς και ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι δεν μπορούν στην παρούσα φάση να λάβουν αντίστοιχα μέτρα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έλαβε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους του και τόνισε ότι καταλαβαίνει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο, λόγω της εξάρτησής τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει το «πιο σημαντικό πακέτο οικονομικών κυρώσεων στην ιστορία» σε βάρος της Ρωσίας και ότι έχουν «τσακίσει» την ικανότητα της χώρας να επιχειρεί, προκαλώντας ζημιά στην οικονομία της.

    ***

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΗΠΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το είπε καθαρά: η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, καθώς εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις ΗΠΑ από τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

    Στην ουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απαγόρευση εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία (ακολούθησε σε λίγη ώρα και το Λονδίνο), παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας σε αυτό τον κρίσιμο τομέα μπορούν -προς το παρόν, τουλάχιστον- να είναι μόνο μερικές και σχετικά περιορισμένες.

    Ήδη, μόνο με τις ανακοινώσεις Μπάιντεν, το βαρέλι του αργού πετρελαίου εκτοξεύτηκε στην τιμή σχεδόν των 124 δολαρίων (συμβόλαια Απριλίου), ενώ η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται πάνω από τα 128 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Μαΐου. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, αφού απογειώθηκε για λίγο, η τιμή του διαμορφώθηκε πάνω από τα 200 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

    ***

    Ανάλυση του Reuters : Ποιές είναι οι συνέπειες απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και (ενδεχομένως) στην Ευρώπη

    ***

    ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ “ΑΝΗΣΥΧΕΙ”. Την έντονη ανησυχία του Πεκίνου σχετικά με την συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις της Δύσης αντικατοπτρίζει η αυξανόμενη κινητικότητα που δείχνει το τελευταίο διάστημα η Κίνα.

    Έτσι, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε νωρίτερα την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, όπου και εξέφρασε την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της Γερμανίας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ.

    Επίσης υπογράμμισε την σημασία που έχει ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Κινέζος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι η Κίνα «πονάει που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη» σε μια τελευταία ένδειξη ότι το Πεκίνο δεν υποστηρίζει τον άγριο πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, παρά την πρόσφατη «σύνδεση» των δυο ηγετών κατά της Δύσης.

    ***

    ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΙΝΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ; Θα μπορούσε η Κίνα, ως εναλλακτικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, να διασώσει την οικονομία του Πούτιν; Για τον νομπελίστα Αμερικανό ακαδημαϊκό-οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι κατηγορηματικά αρνητική. «Όχι, δεν μπορεί», γράφει ο ίδιος στους ΝΥΤ. Και εξηγεί:

    • Η Κίνα, παρά το γεγονός ότι είναι μια οικονομική υπερδύναμη η ίδια, δεν είναι σε θέση να προμηθεύσει ορισμένα πράγματα τα οποία χρειάζεται η Ρωσία, όπως ανταλλακτικά για αεροπλάνα δυτικής κατασκευής και high-end τσιπ-ημιαγωγούς.
    • Ενώ η Κίνα δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, η ίδια είναι βαθιά ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία. δεν θα ήθελαν να βρεθούν στο στόχαστρο ανάλογων αντιδράσεων από την πλευρά των ρυθμιστικών Αρχών.
    • Η Κίνα και η Ρωσία απέχουν πολύ γεωγραφικά. Ναι, έχουν κοινά σύνορα. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Ρωσίας βρίσκεται δυτικά των Ουραλίων, και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Κίνας βρίσκεται κοντά στις ανατολικές της ακτές.
    • Ένα άλλο στοιχείο είναι εκείνο της ακραίας διαφοράς στην οικονομική ισχύ μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. «Μπορεί ο Πούτιν να ονειρεύεται να αποκαταστήσει το μεγαλείο της σοβιετικής εποχής, αλλά η οικονομία της Κίνας είναι τώρα δέκα φορές μεγαλύτερη» από εκείνη της Ρωσίας. Η Ρωσία θα μπορούσε στο μέλλον να καταλήξει ακόμη και κράτος-μαριονέτα (client-state) στο έλεος του Πεκίνου πράγμα που φυσικά δεν συνάδει με τα οράματα αυτοκρατορικού μεγαλοϊδεατισμού του Πούτιν.

    ***

    Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ. Προειδοποίηση στο ανώτερο επίπεδο απηύθυνε η Ρωσία προς τη Δύση, την ώρα που οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να επιβάλλουν εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές», εκτιμώντας ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 300 δολάρια το βαρέλι. Ταυτόχρονα η Μόσχα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιποίνων, μειώνοντας δραστικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και, κατά συνέπεια, προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξάρτηση των Ευρωπαίων από ρωσικά καύσιμα (λαμβάνουν το 40% του πετρελαίου τους και το 30% του φυσικού αερίου τους από τη Μόσχα), ακόμα και χωρών που δεν είναι τόσο εξαρτημένες, όπως η Βρετανία, θα έχει δραματικές συνέπειες για τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη βλέπουν τις τιμές της ενέργειας να έχουν φθάσει σε… στρατοσφαιρικά ύψη, ενώ ακόμα δεν υπάρχει βιώσιμη λύση αντικατάστασης των ρωσικών καυσίμων με άλλα.

    ***

    Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΤΟ ‘ΞΑΝΑΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ” 1. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι αίτημα της χώρας για να ενταχθεί στο NATO θα αποσταθεροποιούσε την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη. «Εάν η Σουηδία επέλεγε να στείλει ένα αίτημα για να ενταχθεί στο NATO υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», είπε η Άντερσον. Πρόκειται προφανώς για ουσιώδη κίνηση τακτικής.

    «Έχω υπάρξει ξεκάθαρη από την αρχή, λέγοντας ότι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και την ασφάλεια αυτής της περιοχής της Ευρώπης είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια μακροπρόθεση σταθερή και προβλέψιμη πολιτική και αυτό συνεχίζω να πιστεύω», τόνισε η Σουηδή πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πιέζουν για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπέρ της οποίας τάσσονται και ένας στους δύο Σουηδούς.

    ***

    Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΤΟ ‘ΞΑΝΑΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ” 2. Λίγες μέρες νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Φινλάνδίας, Σάνα Μαρίν, είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα της δεν πρόκειται να βιαστεί να αποφασίσει αν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι, μετά από συνάντησή της με πολιτικούς ηγέτες της χώρας, όπου συζητήθηκε το θέμα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την πρωτοφανή απόφαση του Ελσίνκι να στείλει όπλα στο Κίεβο. Πάντως, η Μαρίν είπε ότι τα κονδύλια για την άμυνα και την ασφάλεια της Φινλανδίας θα αυξηθούν.

    Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε απειλήσει Σουηδία και Φινλανδία ότι αν αναμειχθούν στη σύγκρουση της Ουκρανίας θα παραβιάσουν το status ουδετερότητας που έχουν και θα υπάρξουν συνέπειες, ανεβάζοντας στα ύψη τη συζήτηση στις δύο χώρες για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, φαίνεται ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι ξανασκέφτηκαν τις επιλογές τους και φαίνεται ότι στην παρούσα φάση δεν θα βιαστούν να αιτηθούν την ένταξή τους στη συμμαχία. Να σημειωθεί ότι η Σουηδία δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο από το 1814.

    Καμία δημοσίευση για προβολή