Το newslwtter του economico:Τι αξίζει να γνωρίζετε, πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας, την Τρίτη 8 Μαρτίου

    ΠΙΘΑΝΗ Η  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ 1 Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, δρομολογούν Αθήνα και Άγκυρα, παρ ότι από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί το τετ α τετ. Επιβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για να “κλειδώσει” συνάντηση των δύο ηγετών και ότι υπάρχει κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

    H συνάντηση δρομολογείται – ενδεχομένως και με τις ευλογίες υψηλών παραγόντων της Ατλαντικής Συμμαχίας, που επιθυμεί, την περίοδο αυτή  ηρεμία στη Νοτιοανατολική της πτέρυγα – παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική της. Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει διαφορετική αντίληψη της σκοπιμότητας αυτής της συνάντησης, με τον κ. Ερντογάν να θέλει να τη μετατρέψει σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, θέτοντας την αναθεωρητική του ατζέντα.

    ***

    ΠΙΘΑΝΗ Η  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ 2. Αν και η Αθήνα ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει το γεγονός, ακόμα και διεθνή ΜΜΕ αντιμετωπίζουν ως fait accompli (“τετελεσμένο” γεγονός) την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου.

    Μάλιστα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ημερομηνία μιας πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, που για τους παρεπιδημούντες στην Ιερουσαλήμ ψιθυριζόταν κατά το τελευταίο δεκαήμερο, τελικά δημοσιοποιήθηκε από τουρκικές πηγές. Σύμφωνα με αυτές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμενόταν να μεταβεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο – μια επίσκεψη που αναβλήθηκε δυο φορές λόγω της πανδημίας.

    ***

    ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ 3. Εύλογο πάντως είναι το ερώτημα (σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle) γιατί προέκυψε ξαφνικά μια τέτοια συνάντηση. Την στιγμή μάλιστα που η ρητορική παραμένει άκρως προκλητική, όπως δηλώνουν κάθε εβδομάδα αξιωματούχοι από Τουρκία και Ελλάδα με τελευταίο τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ να παίρνει την σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Σε μία πιο προσεκτική όμως ανάγνωση, είναι καιρό που η Άγκυρα, αλλά και η Αθήνα σε όλες σχεδόν τις «επιθετικές ή προκλητικές» δηλώσεις και ανακοινώσεις της διελκυστίνδας, σημειώνουν ότι η επίλυση των διαφορών με διάλογο είναι εφικτή, αλλά είναι και θέμα βούλησης. Βέβαια η βούληση που εκφράζεται είναι δύσκολο να διακριθεί στην πράξη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά ακόμη και σήμερα στην ρητορική.

    ***

    ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ 4. Παράλληλα η κρίση που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθιστά μεγάλη και επιζήμια «πολυτέλεια» για την ατλαντική συμμαχία τη διαμάχη των δύο χωρών της ανατολικής πτέρυγάς του, αναφέρει η Deutsche Welle. Είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες με την στάση τους, τις δηλώσεις αξιωματούχων επισήμως, αλλά και κεκλεισμένων των θυρών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για ενέργειες (της Τουρκίας) που προκαλούν κλιμάκωση. Τώρα όμως η κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο καθιστά σημαντικότερη μια ειλικρινή συνεργασία των συμμαχικών χωρών.

    Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και η επιχείρηση ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη είχε ενοχλήσει την Άγκυρα. Όπως και να έχουν τα πράγματα αν η συνάντηση επιβεβαιωθεί και από ελληνικής πλευράς, όσο και να μην υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, είναι θετικό να προκύψει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος. Διότι δύναται να βάλει τις σχέσεις σε τροχιά εξομάλυνσης, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση και για τη διευθέτηση θεμάτων μελλοντικά.

    ***

    ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ. Μετά από 4 ώρες διαπραγματεύσεων και εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων από ρωσικές δυνάμεις, Μόσχα και Κίεβο φαίνεται να σημείωσαν μικρή πρόοδο στις συζητήσεις που πραγματοποίησαν.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως αυτές έρχονται από το ουκρανικό στρατόπεδο, υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπου τις προηγούμενες ημέρες καθίσταντο αδύνατοι.

    Όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν στην τήρηση της ασφάλειας των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανίας.

    ***

    ΠΟΛΕΜΟΣ, ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Παρά την καταιγίδα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, ένα πράγμα δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής: οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια προς τη Ρωσία για την πληρωμή του.

    Η Ευρώπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της, και τώρα ανησυχεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για αντίποινα κατά των κυρώσεων. Αλλά η Ρωσία, η οποία μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό της αέριο μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έχει ανάγκη αυτά τα έσοδα, ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ. (Διαβάστε την ανάλυση του Reuters ΕΔΩ)

    ***

    ΟΙ 4 “ΜΕΓΣΛΟΙ” ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σε βιντεοκλήση τη Δευτέρα την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία για την “απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον “υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία”, σημειώνει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

    Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας. Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πρόθυμη να προχωρήσει με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τη συμμετοχή των συμμάχων στην Ευρώπη. Ο Γερμανός καγκελάριος φάνηκε να απορρίπτει πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία είναι “ουσιαστικής σημασίας”.

    ***

    ΤΟΥΡΚΙΑ -ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Την εκτίμηση ότι μετά από μια δεκαετία διπλωματικών λαθών και σταδιακής απομόνωσης από το διεθνές στερέωμα, η Τουρκία μοιάζει να αξιοποιεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να ξαναμπει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι κάνει αναλυτής που στο παρελθόν έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο καθεστώς Ερντογάν.

    Σε άρθρο του στην Jerusalem Post, ο Σεθ Φράντσμαν υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες, μαζί με το Ισραήλ, που διατηρούν καλές σχέσεις και απολαμβάνουν του σεβασμού, τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας, γεγονός που δίνει στην Άγκυρα τη δυνατότητα να παίξει ρόλο στη διαδικασία τερματισμού της αιματηρής σύρραξης, αλλά και να αποκτήσει ξανά θέση στο παγκόσμιο στερέωμα ως ισχυρός παίκτης και όχι ως ένας παρίας που «τα έχει σπάσει» με όλους τους συμμάχους και τους γείτονές του.

    ***

    “ΕΧΘΡΙΚΕΣ” ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ. Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου της Ρωσίας περιλαμβάνει λίστα με όλες τις εχθρικές χώρες. Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica, η λίστα περιέχει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τον Καναδά, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα, το Σαν Μαρίνο, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ουκρανία και το Μαυροβούνιο, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

    Το έγγραφο αναφέρει ότι “το ρωσικό κράτος, οι πολίτες και οι εταιρείες που έχουν υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα έναντι ξένων πιστωτών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εχθρικών χωρών θα μπορούν να τις πληρώσουν σε ρούβλια”.

    ***

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ. Μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το πλήγμα που θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, που βρέθηκε νωρίτερα στη βελγική πρωτεύουσα για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποζημίωση ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων.

    Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος σύγκλιση προς ένα συγκεκριμένο μοντέλο αποζημιώσεων (σύμφωνα με τη Le Monde, έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες για τη σύσταση ενός νέου ταμείου για το σκοπό αυτό). Το ζήτημα, είπε, θα συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

    ***

    ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ – ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

    Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

    «Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο… αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση… και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε», συμπλήρωσε.

    ***

    ΗΠΑ – ΜΑΔΟΥΡΟ – ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Αν πριν από μερικά χρόνια έλεγε κάποιος ότι οι ΗΠΑ θα έστελναν στη Βενεζουέλα αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων εκπροσώπων της κυβέρνησής τους προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση Μαδούρο τις προοπτικές αγοράς πετρελαίου από τη νοτιοαμερικανική χώρα, σίγουρα θα τον χαρακτήριζαν τρελό.

    Κι όμως, σύμφωνα με το AP, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν με μεγάλη μυστικότητα στη Βενεζουέλα (με την οποία μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ είχαν έως και εχθρικές σχέσεις) το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τις εχθρικές τους σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου του οποίου η επιστροφή στις αμερικανικές αγορές ενέργειας θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

    ***

    WALL STREET. Στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει σχεδόν 800 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλά 3,6% καθώς οι επενδυτές περιμένουν οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας να δοκιμαστούν σκληρά τους επόμενους μήνες σε ένα περιβάλλον εκρηκτικού πληθωρισμού λόγω του ασταμάτητου ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων.

    Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 797,42 μονάδες ή -2,37% και έκλεισε στις 32.817,38 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 127,78 μονάδες ή -2,95% στις 4.201,09 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 482,48 μονάδες ή -3,62% στις 12.830,96 μονάδες.  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο τέσσερις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό.

    ***

    O KAΙΡΟΣ. Στα βόρεια τμήματα νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, τοπικές καταιγίδες στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο, με βαθμιαία επέκταση των φαινομένων στα δυτικά και κεντρικά, μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός και τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

    ΑΤΤΙΚΗ. Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν τις βραδινές ώρες στην Πάρνηθα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ.Νεφώσεις με παροδικές βροχές και τις πρωινές ώρες χιονόνερο στην πόλη και παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά τμήματα περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή