Το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές κλινικές: τι αλλάζει στις απαιτήσεις για τη λειτουργία τους

    Το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών προωθείται ως μνημονιακό απαιτούμενο. Το ρεπορτάζ της Άννας Παπαδομαρκάκη στο HEALTHMAG αναφέρει τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου και λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία τους και τις απαιτήσεις.

    Αυστηρότερο το νέο νομοσχέδιο

    Με αυξημένες προδιαγραφές λειτουργίας, ονομαστικές μετοχές και επιτροπές σε κάθε περιφέρεια για έλεγχο, καλούνται να λειτουργήσουν στο εξής οι ιδιωτικές κλινικές στη χώρα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί ως τις 15 Ιουνίου, όπως συμφωνήθηκε με την Τρόικα κατά την τελευταία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

    Το νομοσχέδιο αυστηροποιεί αισθητά τις προδιαγραφές λειτουργίας των κλινικών, θέτοντας ανώτατο όριο τις 40 κλίνες ανά τμήμα και τις 150 κλίνες για τις ψυχιατρικές κλινικές.

    Στο στόχαστρο οι μικρές ιδιωτικές κλινικές

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με τις προδιαγραφές που προβλέπονται, θα πρέπει να κλείσουν δεκάδες μικρές ιδιωτικές κλινικές, αν και δεν προβλέπεται πουθενά στο σχέδιο η προσαρμογή των κλινικών που ήδη λειτουργούν, αφήνοντας ελπίδες για εφαρμογή των μέτρων σε νέες κλινικές που πρόκειται να αναπτυχθούν στη συνέχεια.

    Τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο:

    [more]

    Για την άδεια ίδρυσης, απαιτείται προέγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου, πλήρεις μελέτες αρχιτεκτονικές, στατικές και εγκαταστάσεων, και μελέτες για κατάλληλο σύστημα αποχέτευσης, διάθεσης αποβλήτων της κλινικής, επεξεργασία και διάθεση υγρών αποβλήτων, στερεών και μολυσματικών  αποβλήτων.

    Στην έκθεση για τεκμηρίωση της υπό ίδρυση κλινικής πρέπει να περιλαμβάνεται η το είδος και η δυναμικότητα της κλινικής, τα αναπτυσσόμενα τμήματα, ειδική αναφορά για τα επι μέρους τμήματα, τον εξοπλισμό, το προσωπικό και το απαιτούμενο παράβολο που φθάνει τα 20 ευρώ για κάθε κλίνη και σε τροποποίηση της άδειας φτάνει τα 1000 ευρώ.

    Για χορήγηση άδειας λειτουργίας, ζητείται ο ορισμός του Επιστημονικού Διευθυντή, ο κατάλογος των γιατρών και οι επιστημονικά υπεύθυνοι των τμημάτων, μαζί με βεβαίωση του ποινικού τους μητρώου, ο εσωτερικός κανονισμός, ο εξοπλισμός, πιστοποιητικό πυροσβεστικής, βεβαίωση μηχανικών για την τήρηση της νομοθεσίας και των πολεοδομικών διατάξεων, τα τμήματα, οι κλίνες τους, η κατανομή τους κατά θέσεις και οι επιστημονικά υπεύθυνοι γι΄αυτές.

    Πριν την έκδοση άδειας λειτουργίας γίνεται επιθεώρηση από την επιτροπή της Περιφέρειας.

    Ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας, κλείνουν αμέσως, με πρόστιμο 150.000 ευρώ, ενώ παράβαση διατάξεων “κοστίζει” στους κατόχους της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, από 15.000-30.000 ευρώ.

    –   Για τις Γενικές Κλινικές ορίζεται ελάχιστος συνολικός αριθμός 40 κλινών, ο δε ελάχιστος αριθμός κλινών του παθολογικού τμήματος και του τμήματος γενικής  χειρουργικής  αντίστοιχα ορίζεται σε 10 κλίνες και των τμημάτων των λοιπών ειδικοτήτων σε 5 κλίνες.

    –   Για τις Μεικτές κλινικές ο ελάχιστος συνολικός αριθμός ορίζεται σε 30 κλίνες και ο ελάχιστος αριθμός κλινών του παθολογικού τμήματος ή του τμήματος γενικής  χειρουργικής  αντίστοιχα σε 10 κλίνες και των  τμημάτων των λοιπών ειδικοτήτων σε 5 κλίνες.

    –   Για τις ειδικές κλινικές ο ελάχιστος συνολικός αριθμός ορίζεται σε 30 κλίνες.

    Άλλα προαπαιτούμενα

    Σε κάθε Κλινική πρέπει να υπάρχει όλο το 24ωρο ιατρική κάλυψη.

    Οι ιδιωτικές κλινικές υποχρεωτικά πρέπει να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα τους και σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριο τιμοκατάλογο των παρεχόμενων από αυτές υπηρεσιών και προϊόντων.

    Τα αρχεία που θα πρέπει να διατηρούνται στις ιδιωτικές κλινικές για μια 20ετίαθα πρέπει να περιέχουν:

    –   τα στοιχεία του ασθενούς, την ιδιότητα, την ηλικία, φύλο, την διεύθυνση και τον Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισής του (Α.Μ.Κ.Α.).

    –   το εισιτήριο του ασθενούς, καθώς και την πρωτογενή και δευτερογενή διάγνωση,

    –   αντίγραφο του φύλλου νοσηλείας του ασθενούς,

    –   τις διάφορες εργαστηριακές, κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις,

    –   έκθεση της αγωγής που έχει ακολουθηθεί και της πορείας της κα¬τάστασης υγείας του ασθενούς, υπογραμμένης από τον Διευθυντή του οικείου Τμήματος της κλινικής,

    –   εξιτήριο,

    –   αντίγραφο ενημερωτικού σημειώματος εξόδου.

    Σε ότι αφορά τις προμήθειες φαρμάκων, αυτές γίνονται μόνο για την κάλυψη των ασθενών και απαγορεύεται η μεταπώληση σε τρίτους.

    Τελικά, κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται καταστήματα εστίασης ή Τραπεζών ή πώλησης ειδών δώρων και ανθοπωλείων, ενώ τμήματα νοσηλείας ανηλίκων, μπορούν να αναπτύσσονται μόνο σε ανεξάρτητους λειτουργικά χώρους εντός των κλινικών.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την κατάρτιση Μητρώου Κλινικών στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο θα αποτυπώνονται:

    • Η επωνυμία της Κλινικής,
    • Η Διεύθυνση της έδρας της,
    • το είδος Κλινικής,
    • τα τμήματα της κλινικής
    • ο συνολικός αριθμός των κλινών της και
    • Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της, μαζί με τις τροποποιήσεις της.

    ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ HEALTHMAG

    [/more]

    Καμία δημοσίευση για προβολή