Το όχι και τόσο μυστικό όπλο των Ουκρανών κατά των ρωσικών drones. Πώς η Γερμανία μπορεί να αλλάξει τον ρου του πολέμου

Μπορεί η Ρωσία να στέλνει κατά κύματα drones-καμικάζι κατασκευασμένα στο Ιράν κατά πολιτικών -κυρίως- στόχων στην Ουκρανία, ωστόσο το Κίεβο διαθέτει ένα όχι και τόσο μυστικό όπλο το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Το γερμανικό «δώρο»

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η αεράμυνα του Κιέβου κατέρριψε περισσότερα από 80 drones, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Πώς τα κατάφερε; Η απάντηση έρχεται από τη Γερμανία, η οποία έχει δεχθεί σοβαρή κριτική για τη στάση της από την ώρα που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ειδικά για τις επιφυλάξεις της στο να εξοπλίσει το Κίεβο με προηγμένα οπλικά συστήματα.

Συγκεκριμένα, Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η αεράμυνα του Κιέβου απέκρουσε το κύμα των ρωσικών drones χάρη στο γερμανικό σύστημα Gepard, ένα όχημα το οποίο μπορεί να στείλει δίδυμο μπαράζ βλημάτων των 35mm, δημιουργώντας ένα εναέριο τείχος πυρός, πάνω στο οποίο πέφτουν τα ιρανικά drones που στέλνει η Ρωσία. Η Γερμανία έχει στείλει, στο πλαίσιο της βοήθειας στην Ουκρανία συνολικά 30 οχήματα Gepard στο Κίεβο και θα στείλει άλλα 7 μέσα στο 2023.

Αποτελεσματικό όπλο

Το Gepard ουσιαστικά δρα ως ένα μετακινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα (τα κανόνια βρίσκονται πάνω σε ερπυστριοφόρο όχημα) και, όπως παραδέχονται Ουκρανοί αξιωματούχοι, έχει παίξει μείζονα ρόλο στην καταστροφή ρωσικών drones και πυραύλων, προστατεύοντας στο μέτρο του εφικτού πολιτικούς στόχους στη χώρα, όπως δίκτυα, εγκαταστάσεις, αλλά και κτίρια κατοικιών. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότερα από 540 drones και παραδέχονται ότι το Gepard είναι άκρως αποτελεσματικό.

Προβλήματα με τα πυρομαχικά

Ωστόσο, και το Gepard αποδεικνύει τα προβλήματα στην αμυντική υποδομή της Ευρώπης που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει: τα πυρομαχικά για το σύστημα κατασκευάζονται στην Ελβετία και η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε στη Γερμανία να τα εξάγει στην Ουκρανία, επικαλούμενη την ουδετερότητά της. Τώρα, γερμανική εταιρεία επιχειρεί να οργανώσει όπως-όπως γραμμή παραγωγής πυρομαχικών για τα Gepard, ωστόσο, τα πρώτα βλήματα δεν προβλέπεται να παραχθούν άμεσα.

Και θωρακισμένα για το Κίεβο

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη προσπαθούν να… ξαναζωντανέψουν οπλικά συστήματα του Ψυχρού Πολέμου που είχαν αποσυρθεί, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ουκρανική αεράμυνα. Έτσι, για παράδειγμα, Ουάσινγκτον και Μαδρίτη συνεργάζονται ώστε να αναβαθμιστούν πύραυλοι του αντιαεροπορικού συστήματος HAWK που οι Αμερικανοί έχουν αποσύρει, αλλά ακόμα χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, ώστε να το στείλουν στο Κίεβο.

Γυρίζοντας στη Γερμανία, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς,αποφασίστηκε οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, Bradley από τις ΗΠΑ και Marder από τη Γερμανία. Το Βερολίνο θα παραδώσει επίσης στο Κίεβο μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μετά την αντίστοιχη προσφορά της Ουάσινγκτον τον προηγούμενο μήνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή