Το οικονομικό επιτελείο ψάχνει να βρει αν η κάμψη των επενδύσεων είναι «συγκυριακή» …

    Οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι στρατηγικές

     

    Οι νέες επενδύσεις είναι μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας για την επόμενη πενταετία. Η προσέλκυση νέων κεφαλαίων, αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών στόχων, στους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα απέναντι στους δανειστές. Χωρίς αυτά, η χώρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στις μεγάλες πληρωμές του ελληνικού χρέους, που μεσοπρόθεσμα μπορεί να ασκήσει ισχυρές φορο-πιέσεις στην αγορά και στα νοικοκυριά.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου – όπως προκύπτουν  από τις αναλύσεις του  Δελτίου Οικονομικών εξελίξεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης –  φαίνεται πως η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη. Θεωρεί ότι η κάμψη των επενδύσεων μπορεί να είναι «παροδικό φαινόμενο» – μία κάμψη η οποία «στο μεγαλύτερο μέρος της οφείλεται σε συγκυριακούς, στατιστικούς λόγους που η προσεχής διόρθωσή τους αναμένεται να εξομαλύνει σημαντικά την αρνητική εικόνα της συγκεκριμένης κατηγορίας επενδύσεων».

    Έμπειρα στελέχη της αγοράς, σχολίασαν σχετικά ότι η ανάλυση αυτή είναι «πολύ αισιόδοξη» και ότι «αν δεν μειωθεί το φορολογικό βάρος, και το μη μισθολογικό κόστος, στην Ελλάδα θα γίνονται μόνο συγκεκριμένες επενδύσεις», με πολλούς επενδυτές να προτιμούν τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες της Βαλκανικής.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, η διακύμανση που εμφανίζουν οι επενδύσεις επί σειρά τριμήνων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση προς «εξομάλυνση»/«εξισορρόπηση», καθώς η τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας συνιστά όρο για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Οι χαμηλές επενδύσεις του δ’ τριμήνου 2018 εντοπίζονται, από το υπουργείο, αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες, τις «κατασκευές εκτός κατοικιών» και τον «μεταφορικό εξοπλισμό», ενώ οι άλλες 4 κατηγορίες -κατοικίες, αγροτικά προϊόντα, εξοπλισμός τεχνολογίας/πληροφορικής και μηχανολογικός εξοπλισμός κι οπλικά συστήματα-σημειώνουν συνολικά άνοδο 7,4%.

    Ειδικά για τις «κατασκευές εκτός κατοικιών» η κάμψη των επενδύσεων αποδίδεται, από το οικονομικό επιτελείο, κυρίως

    α) στα υψηλά επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2017 (επίδραση βάσης),

    β) στην καθυστέρηση μεταφοράς στην επενδυτική δαπάνη για «κατασκευές εκτός κατοικιών» ολοκληρωμένων έργων μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τα οποία, ως ημιτελή, καταγράφονται στα αποθέματα (σύμφωνα με διευκρινήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και ανάλυση ΕΤΕ / Δεκέμβριος 2018) και

    γ) σε δυσλειτουργίες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που οδήγησαν στην υποεκτέλεσή του (έλλειψη υψηλής ποιότητας επενδυτικών σχεδίων και σύνθετες διαδικασίες δημοσίων προμηθειών).

    Από την άλλη, η κάμψη στις επενδύσεις «μεταφορικού εξοπλισμού», η οποία εμφανίστηκε έντονα το δ’ τρίμηνο του 2018 αλλά αφορά και το σύνολο του έτους, αποδίδεται εν μέρει στην επίδραση βάσης και κυρίως σε μία εξωγενή αιτία όπως είναι η μεγάλη επιβράδυνση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και του διεθνούς εμπορίου που έπληξε τους ναύλους και κατ’ επέκταση τις επενδύσεις του ελληνικού εφοπλισμού (βλέπε εισαγωγές πλοίων): ο δείκτης ξηρού φορτίου BalticDryIndex από τον Αύγουστο 2018 ως τον Φεβρουάριο 2019 έχει χάσει το 63% της αξίας του.

    Όπως παραδέχονται οι αναλυτές του υπουργείου , χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για το κατά πόσο η πτώση των επενδύσεων οφείλεται σε στατιστικούς λόγους και πόσο σε εξωγενείς αιτίες. Η ανάγκη για “περαιτέρω διερεύνηση” μάλιστα καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική, λένε, καθώς “αν αφαιρέσουμε τις «λοιπές κατασκευές» και το «μεταφορικό εξοπλισμό», το 2018 οι επενδύσεις αυξήθηκαν 11,7%, ενώ παράλληλα οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 13,8%”.

    Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]
    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή