Το οικονομικό plan B της κυβέρνησης για την πανδημία. Ο προϋπολογισμός «μηδενικού ελλείμματος», οι εφεδρείες και τα νέα, στοχευμένα μέτρα στήριξης

Προϋπολογισμός μηδενικό έλλειμμα

Τα μηνύματα Σταϊκούρα και Ρέγκλινγκ από το συνέδριο του Economist είχαν μια κοινή συνισταμένη:

Η κυβέρνηση περιόρισε τις  – βαριές, σε κάθε περίπτωση– επιπτώσεις της πανδημίας, η ευρωπαϊκή δημοσιονομική ευελιξία θα διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό το 2021 και τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν, όμως η παγκόσμια αβεβαιότητα και η ειδική, μεταμνημονιακή κατάσταση της Ελλάδας επιβάλουν «μέτρο» στις παροχές.

Είναι το πλαίσιο που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε περιγράψει σε πρόσφατη συνέντευξή του ως μιας μορφής ήπια «δημοσιονομική προσαρμογή» μετά το 2021. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το ίδιο πλαίσιο που θα αποτυπωθεί σε προϋπολογισμό μηδενικού ελλείμματος για την επόμενη χρονιά.

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2021

Όπως επιβεβαίωσε σήμερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης  είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2021 και πλεονασματικός το 2022.

Η επιστροφή στα πλεονάσματα το 2022 τελεί υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας και των αποφάσεων στην Ευρώπη. Παρά την πίεση των «φειδωλών» του Βορρά, ωστόσο, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως ακόμη κι εάν αρθεί πλήρως η ρήτρα ευελιξίας το 2022, ο πήχης για το ελληνικό πλεόνασμα δεν θα βρίσκεται στο 3,5% αλλά «αισθητά χαμηλότερα».

Σε ό,τι αφορά τον στόχο του μηδενικού ελλείμματος για το 2021, το μήνυμα παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών είναι πως αυτό δεν θα επιτευχθεί με περιοριστικά μέτρα, αλλά μέσα από την φυσική επάνοδο σε δημοσιονομική ισορροπία.

Η ισορροπία αυτή θα επέλθει με την λήξη των έκτακτων μέτρων και αναστολών, αλλά και με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από την επόμενη χρονιά.

Στα θετικά στοιχεία, άλλωστε, καταγράφονται μέχρι τώρα οι ενδείξεις για συγκράτηση της ετήσιας ύφεσης στο 8% του ΑΕΠ ή λίγο υψηλότερα, η τάση ανάκαμψης των εσόδων τον Αύγουστο, καθώς επίσης και η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και του τζίρου σε συγκεκριμένους εμπορικούς κλάδους.

Στην προβληματική όψη του νομίσματος, παραμένουν ο τουρισμός – όπου τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν πια τα 4 δις ευρώ –, η εστίαση, η ένδυση και η υπόδηση στην λιανική, αλλά και ο κλάδος του πολιτισμού.

Πρόσθετες στοχευμένες παρεμβάσεις

Ενώπιον αυτών των δεδομένων το οικονομικό επιτελείο μελετά την λήψη πρόσθετων, και στοχευμένων μέτρων στήριξης για κλάδους και περιοχές που επλήγησαν από την πανδημία, όπως για παράδειγμα οι γουνοποιοί της Καστοριάς ή οι δήμοι που μπήκαν σε τοπικά lockdown.

Σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση, πολλά επενδύονται και στην νέα αναπτυξιακή ώθηση που προσδοκάται να δώσει η υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων – μεταρρυθμίσεων , που η κυβέρνηση θεωρεί στρατηγικές για το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ανάμεσα στις πρώτες από αυτέ στις μεταρρυθμίσεις θα είναι το εργασιακό νομοσχέδιο που θα μπει σε διαβούλευση τον Οκτώβριο, ενώ θα ακολουθήσει στο τέλος του χρόνου η τομή στο ασφαλιστικό με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή