Το «παιχνίδι πολέμου» που τρόμαξε τις ΗΠΑ – Πώς μια άσκηση επί χάρτου αποκάλυψε την ψυχρή πραγματικότητα μιας σύγκρουσης με την Κίνα

Τα τελευταία χρόνια, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιδίδεται σε «παιχνίδια πολέμου», δηλαδή, ασκήσεις επί χάρτου, μέσω των οποίων προσπαθεί να διαπιστώσει τις ανάγκες της και τις δυνατότητές της στην περίπτωση που υπάρξει μια πραγματική σύγκρουση σε κάποιο σημείο του πλανήτη.

Το σενάριο του «παιχνιδιού»

Το σενάριο του 2020, όπως αποκαλύπτει σε άκρως αναλυτικό ρεπορτάζ του το Defense News, προέβλεπε εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν και παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποτροπή της. Τα αποτελέσματα του «παιχνιδιού» ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα, αλλά και δύσκολα, καθώς έδειξαν ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα είχε τεράστιες δυσκολίες αν ένα τέτοιο περιστατικό συνέβαινε στην πραγματικότητα.

Κατ’ αρχάς, τα θετικά: σύμφωνα με την έκβαση του σεναρίου, το οποίο προέβλεπε ότι ΗΠΑ και Κίνα δεν θα προσέφευγαν στο πυρηνικό οπλοστάσιό τους, οι αμερικανικές και ταϊβανέζικες δυνάμεις θα κατάφερναν εν τέλει να αποτέψουν την κατάληψη του νησιού, περιορίζοντας σε μια μικρή περιοχή τις κινεζικές δυνάμεις, παρότι η Κίνα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ταϊβάν.

«Πύρρειος» νίκη

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υποπτέραρχο Κλιντ Χαϊνόουτ, υπαρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η νίκη αυτή θα ήταν «πύρρειος» καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις θα είχαν πολλές και σημαντικές απώλειες, μέχρις ότου καταφέρουν να αποκρούσουν τη επίθεση και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας.

Το περίεργο, όμως, είναι ότι στο «παιχνίδι» αυτό οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν οπλικά συστήματα και τεχνολογίες οι οποίες ακόμα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ή και αποτελούν περισσότερο σκέψεις και ιδέες που ακόμα δεν έχουν σχηματοποιηθεί: για παράδειγμα, το βασικό αεροσκάφος κρούσης ήταν το NGAD, το μαχητικό νέας γενιάς που η Αεροπορία αναπτύσσει τώρα και που δεν προβλέπεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος της δεκαετίας.

«Δεν θα άξιζε τον κόπο»

Μάλιστα, ο Χαϊνόουτ σημείωσε ότι ακόμα και τα F-35 που συμμετείχαν στο «παιχνίδι» ήταν τα πιο εξελιγμένα (Block D), τα οποία τώρα αρχίζουν να κατασκευάζονται/αναβαθμίζονται, καθώς, όπως είπε, «δεν θα παίζαμε με την τρέχουσα έκδοση του F-35. Δεν θα άξιζε τον κόπο. […] Βασικά, οιοδήποτε αεροσκάφος που υπαρχει σήμερα δεν θα άξιζε τον κόπο να συμπεριληφθεί σε ένα τέτοιο σενάριο».

Παράλληλα, τα παλιότερα drones των ΗΠΑ περιορίζονται σε βοηθητικό ρόλο, ενώ στο «πεδίο της μάχης» χρησιμοποιήθηκαν νέα μη επανδρωμένα οχήματα, τα οποία η Αεροπορία μελετά στην παρούσα φάση και φυσικά ακόμα δεν υπάρχουν καν ή υπάρχουν σε πολή πρώιμο στάδιο εξέλιξης και ανάπτυξης, ενώ προβληματισμοί υπήρξαν και για τα μεταγωγικά, αλλά και τα ιπτάμενα τάνκερ που συμμετείχαν στο σενάριο.

Οι προβληματισμού και οι αποφάσεις

Τα συμπεράσματα από την άσκηση δεν απέχουν και πολύ από τους προβληματισμούς που η Αεροπορία των ΗΠΑ εκφράζει σήμερα για τις προοπτικές της: μήπως χρειάζεται να περικοπεί το πρόγραμμα των F-35 υπέρ μιας νέας πλατφόρμας; Και, αν ναι, ποια θα είναι αυτή; Και τι θα γίνει με τα βομβαρδιστικά ή τα μεταγωγικά ή τα ιπτάμενα τάνκερ; Και όλα αυτά με ποια προοπτική θα πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν;

Ο Χαϊνόουτ υπογράμμισε ότι η Αεροπορία δεν χρειάζεται να πάρει αποφάσεις «εδώ και τώρα», ωστόσο, τόνισε ότι η συζήτησε θα πρέπει να αρχίσει άμεσα, πετώντας το μπαλάκι στους πολιτικούς -κάποιοι εκ των οποίων ήταν παρόντες στο «παιχνίδι πολέμου»- οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν πώς η αεροπορία θα εκσυγχρονιστεί, ώστε να μπορεί, εν τέλει, να αποτρέψει και την ίδια τη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή