Το “παλεύει” η Τουρκία με δικό της μαχητικό, οι 95 λέξεις του Μητσοτάκη για τις εκλογές, οι αναπτυξιακοί και οι ανάλγητοι πλειστηριασμοί και άλλες ιστορίες

    Το

    Η Τουρκία ετοιμάζει δικό της  stealth μαχητικό. Η Turkish Aerospace Industries, ή TAI, αναπτύσσει το stealth  “εθνικό” τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος TF-X Fifth-Gen και ήδη έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το πρωτότυπο που βρίσκεται ήδη σε γραμμή συναρμολόγησης.

    Το πρόγραμμα TF-X, γνωστό και ως Milli Muharip Ucak (MMU, ή Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης), ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 με τη φιλοδοξία να κατασκευαστεί ένα “εθνικό”  μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

    Το TF-X αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς η Άγκυρα επιθυμεί την ανάπτυξη ενός μαχητικού εναέριας υπεροχής 5ης γενιάς που θα διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με το F-22, με στόχο να αντικατασταθούν σταδιακά τα F-16 κατά την διάρκεια της δεκαετίας 2030. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων το πρωτότυπο TF-X αναμένεται να παρουσιαστεί, εκ νέου, ολοκληρωμένο το 2023 και να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2026.

    ***

    Ti θα κληθεί να απαντήσει ο πολίτης. “Το εκλογικό δίλημμα είναι από τώρα σαφές: Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιο κόμμα ενώνει τελικά; Αυτό που ζητά και το έκανε πράξη “ανάπτυξη για όλους” ή εκείνο που διαλαλεί και σήμερα ακόμα “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”; Χρειάζεται μήπως να ζήσουμε μια “δεύτερη φορά τη συμφορά” ή δίνουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή; Ποιος τελικά είναι ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα; Αναπτύσσοντας από τη μία την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Ας μην κρυβόμαστε, σε αυτά θα κληθεί να απαντήσει αύριο ο πολίτης”.

    Σε αυτές τις 95 λέξεις και στην περιοδεία του στην Πάτρα, με την οποία άνοιξε, ουσιαστικά, για την κυβερνητική παράταξη ο αγώνας δρόμου της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός όρισε, πιο ηχηρά αυτή τη φορά, τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες επάνω από την εθνική κάλπη του 2023. (Δημήτρης Γκάτσιος, Capital.gr)

    ***

    Στήριξη 2+2. Πακέτο με δύο έκτακτα και δύο μόνιμα μέτρα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει έτοιμα το υπουργείο Οικονομικών για το 2023, με την εφαρμογή τους να συναρτάται από τις ανάγκες της ενεργειακής κρίσης, τον δημοσιονομικό χώρο και, φυσικά, τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

    Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανακοινωθούν και να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2023 έκτακτες παρεμβάσεις με στόχο να αμβλυνθεί περισσότερο η ακρίβεια στο ράφι και ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Τον Απρίλιο, με τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2022 και τον επιπλέον χώρο που θα έχουν δημιουργήσει τα φορολογικά έσοδα, εξετάζεται το κλείσιμο της εκκρεμότητας των αναδρομικών για τις επικουρικές και ίσως ένα πρώτο βήμα μείωσης του ειδικού τέλους επιτηδεύματος.

    ***

    Η “πόρτα του φρενοκομείου”. Η Τουρκία τη στιγμή αυτή φαίνεται να ανοίγει την “πόρτα του φρενοκομείου” στο Ιράκ και στη Συρία, με άγνωστη κατάληξη. Η εξέλιξη αυτή από μόνη της είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δείχνει ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον γειτονικών της χωρών», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ουσιαστικά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Τονίζει, μάλιστα, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις προέκυψαν «παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, των οποίων οι θέσεις σε αυτό το σημείο μόνο φαίνεται να συγκλίνουν, αν και ξεκινούν από τελείως διαφορετικές αφετηρίες και έχουν διαφορετικές στοχεύσεις». (Συνέντευξη στον Πιέρρο Ι. Τζανετάκο, Protagon.gr)

    ***

    Το «λάθος» και το «απρόοπτο». «Δεν είναι στη στρατηγική της Τουρκίας η προοπτική ενός πολέμου, γιατί ξέρει το τεράστιο κόστος που θα έχει από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος (ΕΡΤ), ενώ την εκτίμηση ότι ένας πόλεμος με την Ελλάδα δεν είναι κάτι που μπορεί να διαχειριστεί η Αγκυρα εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος παραμένουν σε επικοινωνία με τους ομολόγους τους, Τσαβούσογλου και Ακάρ, με τους διαύλους να διατηρούνται ανοιχτοί παρά τις δυσκολίες. Και τα τηλέφωνα να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Και λειτουργούν ακόμα και κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας. Για να διαχειριστούν το «λάθος» ή το «απρόοπτο».

    ***

    “Μπουμ” στον Τουρισμό. Στα επίπεδα της χρονιάς-ρεκόρ του 2019 –όταν στο ταμείο είχαν μπει 18,2 δισ. ευρώ− αναμένεται να κλείσουν τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 16,1 δισ. Πέρσι τα έσοδα μέχρι και τον Σεπτέμβριο ήταν 8,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 μόλις 3,66 δισ. Σε σχέση επίσης με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 10,7%, φτάνοντας τα 646 ευρώ.

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 103,9% και διαμορφώθηκε σε 23,6 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 11,6 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

    ***

    Το 2017 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα μας έλεγε ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους». Έτσι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προχώρησε σε εκατοντάδες «καλούς» πλειστηριασμούς για… «αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»… Αυτό δεν το θυμόταν ο Αλέξης όταν με θεατρικήπτόζα πήγε να υπερασπιστεί το σπίτι της Κυρίας Κολοβού, από πλειστηριασμό, ή αρχή της διαδικασίας του οποίου ξεκίνησε επί των ημερών του. Τότε όμως ήταν “αναπτυξιακός»… ενώ τώρα είναι ανάλγητος! ( Ο λαϊκισμός έχει τα όριά του. Αλλά όχι για τον Αλέξη που το τερμάτισε, άλλη μια φορά, αξιοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο...)

    Θήττα Ευγενικός

    Καμία δημοσίευση για προβολή