Το παρασκήνιο μιας δύσκολης συνόδου κορυφής: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Οι αιχμές για Ισπανία και Γερμανία

Ευρώπη σύνοδος

Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών δεν ήταν εύκολη. Και, παρ’ ότι στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται η «έντονη αποδοκιμασία» της ΕΕ για την συμπεριφορά της Τουρκίας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ίσως βρίσκεται στα όσα συζητήθηκαν μεν, δεν καταγράφηκαν δε.

Σύμφωνα με το Politico, οι «27» εξέτασαν τόσο το ενδεχόμενο του εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα που έβαλε στο τραπέζι ο έλληνας πρωθυπουργός, όπως και την πιθανότητα να δοθεί μικρή προθεσμία στην Τουρκία για να αποσυρθεί από επιθετικές ενέργειες, ειδάλλως να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Το τελεσίγραφο με μικρό χρονικό ορίζοντα είχε ως αφετηρία την χθεσινή πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας – με την δεύτερη, πάντως, να μην την στηρίζει σθεναρά σήμερα -, και προς την κατεύθυνση αυτή πίεσαν έντονα τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως μεταδίδει μάλιστα το Politico, κυκλοφόρησε draft το οποίο είχε αναφορές σε επιβολή κανόνων για τις εξαγωγές όπλων και οπλικών συστημάτων από κράτη – μέλη της ΕΕ στην Τουρκία, αλλά τελικώς αποσύρθηκε.

Οι αντιστάσεις Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας

Στο κείμενο συμπερασμάτων δεν «πέρασε» ούτε ρητή αναφορά σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία για να συμμορφωθεί η Αγκυρα, καθώς υπήρξαν και πάλι αντιστάσεις από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Γερμανία – χώρες που όλες έχουν ειδικά συμφέροντα στην Τουρκία, είτε αμυντικά, είτε οικονομικά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο έλληνας πρωθυπουργός έβαλε επίμονα στο τραπέζι το θέμα του εμπάργκο όπλων, θέλοντας να καταδείξει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν υπάρξει κατά καιρούς από την Ευρώπη, και όχι μόνον, στο θέμα της Τουρκίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τόνισε ότι υπενθύμισε στους ευρωπαίους ηγέτες πως «σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία».

Το εμπάργκο όπλων και τα αμυντικά συμφέροντα

«Το υπενθύμισα αυτό», είπε, «γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε κράτη που δοκιμάζονται από προκλήσεις είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ή σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, να μην επιτρέπεται η πώληση όπλων στην Τουρκία, καθώς αυτά θα μπορούσαν να απειλήσουν κυριαρχικά δικαιώματα κάποιων κρατών- μελών”.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε και την απόφαση των ΗΠΑ να μην πουλήσουν αεροσκάφη F35 στην Τουρκία λόγω της επιλογής της να αγοράσει τους ρώσικους S-400, αλλά και το ότι ο Καναδάς σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της ανάμειξης της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 Οι αιχμές αυτές του πρωθυπουργού «φωτογράφιζαν» πρωτίστως την στάση ανοχής της Ισπανίας, η οποια βρίσκει στην Τουρκία έναν από τους καλύτερους πελάτες της αμυντικής της βιομηχανίας, αλλά και την Γερμανία που επίσης ποντάρει στα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη είναι σαν υπερωκεάνιο

Εδώ, πάντως, ο πρωθυπουργός σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. είναι «σαν υπερωκεάνιο». «Αργεί να στρίψει», είπε, «όταν στρίβει όμως παίρνει πορεία πολύ σταθερή, σε μία κατεύθυνση που έχει επιλέξει”.

Και, δείχνοντας ουσιαστικά την Γερμανία, είπε πως χώρες που προσέβλεπαν σε μία θετική εξέλιξη, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την πρωτοβουλία της Τουρκίας να βγάλει ξανά το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Με δεδομένο, δε, αυτόν τον αιφνιδιασμό, εκτίμησε πως τον Δεκέμβριο, εάν η Τουρκία επιμείνει στην παραβατική συμπεριφορά, δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία πως η Ευρώπη θα προχωρήσει αποφασιστικά σε λήψη μέτρων.

“Πυρήνας σκληρής κυριαρχίας τα χωρικά ύδατα”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των 12 μιλίων και των «κόκκινων γραμμών» της Ελλάδας, επισημαίνοντας:

“Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει σε ανακοίνωση της απόφασης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα σκληρής κυριαρχίας. Η Ελλάδα επίσης έχει υπογράψει συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, όπου η χώρα ασκεί επίσης κυριαρχικά της δικαιώματα”.

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση και την πρόταση Τσίπρα περί επέκτασης των χωρικών υδάτων, είπε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που δεν μπορεί να γίνεται μέσω των ΜΜΕ:

“Αποτελεί», είπε, «αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα. Γνωρίζετε όμως γιατί στο Αιγαίο αυτό δεν έχει γίνει ακόμη” πρόσθεσε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο γεγονός ότι για την Τουρκία η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο είναι casus belli.

“Είναι πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται. Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα, όποτε κρίνει όπως κρίνει, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα”, κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή