Το παρασκήνιο της επεισοδιακής πτήσης Δένδια πάνω από την Τουρκία – Τα ψεύδη της Αγκυρας και η ακραία πρόκληση

Αεροσκάφος Δένδιας

Προκλητική και εντελώς περιττή ενέργεια  που εκθέτει την Τουρκία χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Βασίλης Κοΐνης, το επεισόδιο που προκάλεσε η Τουρκία σε βάρος του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε χθες το βράδυ τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε επίσης ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες από ελληνικής πλευράς είχαν  κανονικά ακολουθηθεί.

«Παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή.

Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία.

Η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Το παρασκήνιο: Τι συνέβη μεταξύ Βαγδάτης και Αγκυρας

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν για το επεισοδιακό συμβάν ότι όχι μόνο υπήρχε σχέδιο πτήσης αλλά, επιπλέον, «η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους».

Η ίδια πηγή χαρακτήριζε μάλιστα «ανοησία» τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης.

Για την ακρίβεια, όταν αποφασίστηκε ότι ο κ. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.

Όσον αφορά το γιατί δεν επέλεξε άλλη διαδρομή για την επιστροφή του το αεροσκάφος, η ίδια πηγή τόνιζε ότι πρώτον δεν ενδείκνυται διέλευση πάνω από τη Συρία, αλλά κυρίως δεν ήθελε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αλλάξει σχέδιο μετά από την πίεση των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έκανε σχεδιασμό να προσγειωθεί ξανά στο Ιράκ, αν τελικά έβλεπε ότι δεν επαρκούσαν τα καύσιμα μέχρι να προχωρήσει η έγκριση της υπερπτήσης.

Η Τουρκία μάλιστα αρχικά έδωσε άδεια στο ελληνικό αεροσκάφος να πάει σε επόμενο σημείο κοντά στην Άγκυρα και από εκεί χρειάστηκε να δοθεί νέα έγκριση.

Αν και εκεί καθυστερούσε, υπήρχε ο σχεδιασμός να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λήμνο για ανεφοδιασμό.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή